Világjárvány, háború, klímaváltozás – igazán stresszes hely jelenleg a világ, és ezen nem segít az sem, hogy az elmúlt két évben gyakorlatilag félig-meddig bezárva töltöttük az életünket. Minden segítség jól jön a stresszmentesítéshez – egy friss kutatás szerint pedig az otthoni főzés lényegesen hozzá tud járulni a jobb életminőséghez.
Az Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatói azt találták, hogy az otthon főzés a stresszmentesség egy hatékony záloga. A kutatás során az ECU összefogott a The Good Foundation és a Jamie's Department of Food szervezetekkel, és főzőtanfolyamokat tartott egy közösségnek. Összesen 657 ember vett részt a hét hetes egészséges főzőtanfolyamon.
A program során az ECU Táplálkozáskutató Intézet akadémikusai mérték a főzőórák hatását mind a főzőtudásra, mind a mentális egészségre vetítve. Megvizsgálták a résztvevők általános elégedettségét a főzéssel és az étrenddel kapcsolatban.
A szakértők felfedezték, hogy azok, akik részt vettek a kutatásban, jelentős javulást tapasztaltak az általános egészségi állapotuk, a mentális egészségük és a szubjektív vitalitásuk terén már közvetlenül a program után. Nemcsak jobban érezték magukat a résztvevők, de sokkal magabiztosabban főztek, és könnyebben is álltak át az egészségesebb táplálkozásra.
Az is kiderült, hogy bár az egészséges ételek hosszú távon hozzájárulnak a mentális egészséghez is, a főzőprogram akkor is javította a résztvevők általános elégedettségét, ha nem egészséges ételeket készítettek el. Már maga a főzés is hangulatjavító hatással van, még azokra is, akik a főzőkurzus alatt nem fogytak, és nem ettek egészségesebben.
Még több a főzésről: