A tudomány szerint ilyen szuper hozadéka van, ha magadra főzöl

Nemcsak a pénztárcádnak és a fizikai egészségednek, de a mentális egészségednek is nagyon jót tesz, ha rendszeresen főzöl otthon ahelyett, hogy rendelnél, vagy étterembe járnál – mondja a tudomány.

Világjárvány, háború, klímaváltozás – igazán stresszes hely jelenleg a világ, és ezen nem segít az sem, hogy az elmúlt két évben gyakorlatilag félig-meddig bezárva töltöttük az életünket. Minden segítség jól jön a stresszmentesítéshez – egy friss kutatás szerint pedig az otthoni főzés lényegesen hozzá tud járulni a jobb életminőséghez.

A tudomány szerint ilyen szuper hozadéka van, ha magadra főzöl

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatói azt találták, hogy az otthon főzés a stresszmentesség egy hatékony záloga. A kutatás során az ECU összefogott a The Good Foundation és a Jamie's Department of Food szervezetekkel, és főzőtanfolyamokat tartott egy közösségnek. Összesen 657 ember vett részt a hét hetes egészséges főzőtanfolyamon.

A program során az ECU Táplálkozáskutató Intézet akadémikusai mérték a főzőórák hatását mind a főzőtudásra, mind a mentális egészségre vetítve. Megvizsgálták a résztvevők általános elégedettségét a főzéssel és az étrenddel kapcsolatban.

A szakértők felfedezték, hogy azok, akik részt vettek a kutatásban, jelentős javulást tapasztaltak az általános egészségi állapotuk, a mentális egészségük és a szubjektív vitalitásuk terén már közvetlenül a program után. Nemcsak jobban érezték magukat a résztvevők, de sokkal magabiztosabban főztek, és könnyebben is álltak át az egészségesebb táplálkozásra.

Az is kiderült, hogy bár az egészséges ételek hosszú távon hozzájárulnak a mentális egészséghez is, a főzőprogram akkor is javította a résztvevők általános elégedettségét, ha nem egészséges ételeket készítettek el. Már maga a főzés is hangulatjavító hatással van, még azokra is, akik a főzőkurzus alatt nem fogytak, és nem ettek egészségesebben.

Forrásunk volt.


Még több a főzésről:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...