Így csempéssz több zöldséget a tésztaszószokba

Ha trükkös módokon szeretnénk – esetleg magunkat átverve – több zöldséget enni a mindennapokban, vessünk be olyan furfangokat, mint például a tésztaszószok extra zöldségekkel való ellátása. Nézzük, pontosan hogy is megy ez!

Az átlagos magyar étrend problémáit végtelenül leegyszerűsítve belesűríthetjük abba az egyenlőtlenségbe, miszerint túl kevés zöldséget és túl sok tésztát fogyasztunk. Ha ebben a kérdésben szeretnénk pozitív irányba billenteni a táplálkozásunk mérlegét, jól tesszük, ha minél hamarabb elkezdjük növelni a zöldségfogyasztásunkat – lehetőleg mindenféle kreatív módokon, hogy azért mégse unjunk bele, ne legyen tortúra az egészből. Visszatérve az eredeti példához: telepakolhatjuk például a tésztaszószokat elrejtett zöldségekkel. Így a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad… persze annyi módosítással, hogy a kecske szerepébe mi bújunk, a káposztának pedig bizony, el kell fogynia, de minimum egy ízes tésztaszószban, majd a tányérunkon kell landolnia.

Így csempéssz több zöldséget a tésztaszószokba

Használj egy ismert alapot

Ha még nagyon az elején járunk ennek a többzöldségetevős utazásnak, szükségünk lesz néhány kegyes átverésre. Olyan kis furfangokra, amelyek elfeledtetik velünk, hogy olyan alapanyagokat fogyasztunk, amiket amúgy nem szeretnénk: nemkívánatos zöldségeket.

Érdemes egy paradicsomos vagy tejszínes szószalappal indulni, majd ezt kiegészíteni az adott főtt zöldségekkel – így a mártás nem ajtóstul ront majd be hozzánk.

Főzz szét teljesen

Segíthet továbbá az is, ha a szószba csempészett zöldségeket alaposan szétfőzzük. Persze, persze ezzen veszítenek valamennyit tápértékükből, de összességében az már nyereségnek könyvelhető el egy zöldségutáló esetében, ha legalább a pépesre párolt répákat, céklákat elfogyasztja.

Turmixolj

Ráadásul azért is mindegy a zöldségek állaga, mert a következő lépés a turmixolás lesz. Legalábbis akkor, ha még jobban meg akarjuk könnyíteni a saját dolgunkat: egy krémes, selymes, furcsa textúráktól és állagoktól mentes szószt sokkal szívesebben befalunk majd, nem?

Fűszerezz alaposan

Ha az állagjavítás terén már minden tőlünk telhetőt megtettünk, forduljunk az ízek, aromák felé. Használjunk határozott fűszerezést a szószokban, hogy ezzel is valamelyest elvonjuk a figyelmet a zöldségek ízéről. Persze ne essünk túlzásokba: valamennyire jelen kell lennie a zöldségaromáknak is.

Vond el a figyelmet

További figyelemelterelő manővereket hajthatunk végre olajos magvak, friss zöldfűszerek vagy sajt bevetésével. Diót szinte bármilyen paradicsomalapú mártásba tehetünk, míg a tejszínes/kókusztejes szószoknak jól fog állni egy kis mogyoróvaj.

A fent említett kiegészítők általában egyszerre biztosítanak íz- és állagbeli elterelést is a zöldségek jelenlétéről.

Könnyen megbújó alapanyagok

Ha még nem állunk készen a nagyon erőteljes, határozott zöldséges tésztaszószokra, vessük be az alábbi alapanyagokat, ezek ugyanis ízben viszonylag semlegesek, vagy könnyen elvegyülnek más hozzávalókkal:

  • hüvelyesek: csicseriborsó, lencsék, babok
  • sárgarépa, édesburgonya, sütőtök
  • az összes hagymák
  • zöld levelesek: spenót, mángold
  • tök, patisszon
  • sült kápia/kaliforniai paprika
  • cukkini

Lencsebolognai

Erre a lencsére még azok is ránéznek, akik nem húsmentesen étkeznek! A klasszikus bolognai ragu zöldséges változatának titka a lencse, ami a darált húshoz hasonló állagot kölcsönöz ...

Spenótos tészta csirkével

A spenótos tészta elkészítése lassan két évtizedes hagyománnyal bír nálunk, a recept első verzióját testvérem, Emese készítette el először nekem. Sokáig szentül megvoltam ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További konyhai tippek várják, hogy kipróbáld őket:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...