5 alapanyag, amitől krémesen gazdag lesz a tésztaszószod

Tésztát szinte minden héten főzünk, ezért nem árt, ha jól készítjük el ezt a fogást. Hiszen ki szeretne rossz tésztát enni újra és újra? Senki! Kezdjük a tökéletesítést a tésztaszósszal.

A tésztaszósz elkészítése viszonylag kevés rivaldafényt kap, mert a figyelem általában a tökéletes tésztafőzés technikájára irányul. Mind tudjuk, hogyan kell a spagettit a lobogó, sós vízbe tenni, mikor kell kivenni, satöbbi. Azt azonban már nem olyan sok házi szakács tudja, hogy mitől lesz a tésztaszósz selymes, krémes, gazdag, hogyan fogja bevonni az összes kis kagylót, masnit vagy szálat. Vegyünk sorra néhány hozzávalót, ami ezen az úton segít bennünket.

5 alapanyag, amitől krémesen gazdag lesz a tésztaszószod

Sajt

A sajt kéz a kézben jár a tésztával, persze gyakran csak utólag, tálaláskor reszelünk a tálra egy nagy halommal. Ilyenkor észrevehetjük, hogy az olvadt sajt krémesebbé, gazdagabbá teszi a tésztaételt, és ez nem véletlen.

A sajtban lévő zsír – ami a tej hozadéka – a melegben elolvad, és krémesíti a szószt.

Persze nemcsak utólag használhatunk sajtot erre a célra, hanem közvetlenül bele is főzhetjük a szószba. Használhatunk egyszerű félkemény, zsíros sajtot, de kísérletezhetünk izgalmasabb ízekkel is (főleg tejszínes szószokban) kéksajttal, camembert-tel. Csak a végén adjuk hozzá, és ne melegítsük túl.

Spenótos tészta csirkével

A spenótos tészta elkészítése lassan két évtizedes hagyománnyal bír nálunk, a recept első verzióját testvérem, Emese készítette el először nekem. Sokáig szentül megvoltam ...

Krémsajt

De nem csak a szilárd sajtokkal tehetünk csodát. A krémes, elképesztően zsíros, kenhető variációk is gazdagíthatják a szószunkat. Használjunk macsarponét vagy egyszerűen jó öreg (minőségi!) tömlős sajtot.

Akár paradicsomos szószokba is tehetjük (főleg a mascarponét), azoknak is jót tesz egy kevés tejszínes varázs. Szintén csak a főzési folyamat végén tegyük a fazékba, nehogy kicsapódjon a tejtermék.

Krumpli

A zöldségek közül a krumpli kiemelkedő abból a szempontból, hogy igen magas a keményítőtartalma. A keményítőt pedig gyakran használják sűrítésre, így érthető, hogy a burgonya miért szerepel ezen a listán.

És mennyivel jobb, ha belefőzünk egy apróra vágott krumplit a szószunkba, mint ha a boltban kapható keményítővel próbáljuk sűríteni azt. Egyszerűbb technika, nem lesz tőle csomós a tésztaszósz, hanem épp elég sűrűséget kap.

Tonhalkonzerv

A tonhal amúgy is gyakori vendég a tésztaételeinkben, nagyon jól párosítható sok fűszerrel és szósszal. Mind a paradicsomos, mint a tejszínes tészták javára válik, ha tonhalkonzervet használunk a készítésükkor.

Nemcsak azért, mert olajban van eltéve, hanem azért, mert maga a hal is rengeteg természetes zsírt tartalmaz. Így duplán képes gazdagítani a szószt.

A főzés elején adjuk hozzá, akár indíthatjuk a hagymás-fokhagymás alapunkat a tonhalkonzerv olaján, így minden egyes molekulányi íz benne lesz az ételben.

Csicseriborsó

Olaszországban igen népszerűek a hüvelyesekkel készült tésztaételek, ez a trend egyelőre még várat magára a világ többi részén. Nagy kár ez, mivel a hüvelyeseknek megannyi előnye van, mindegy, milyen ételt készítünk belőlük.

A tészták esetében sokkal laktatóbbá teszik az ételt, így később jön majd az amúgy elég hamar beálló éhségérzet. Ezen kívül pedig a szósznak is kellemes, sűrű állagot adnak. A csicseri kifejezetten jó választás, mivel nagyon krémes, és nincsen túl vastag héja, ezért a jótékony tulajdonságai hamarabb tudnak érvényesülni a tésztaszószban.

Krumplis tészta 2.0

Ez egy igazán deviáns megközelítése a krumplis tésztának, gondolom, többen felhördültek a kép láttán. Spagetti? Miért ne? Szerintem ez a legnagyobb élvezeti értékkel fogyasztható ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos konyhai megoldások, amelyekkel finomabb az élet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...