Süsd meg a száraztésztát, mielőtt megfőznéd (nem viccelünk)

A tészta gyors, sokszínű és olcsó étel, bár amennyit eszünk belőle, még így is csoda, hogy nem ununk bele gyorsan. Ha pedig ez mégis bekövetkezne, ne csüggedjünk, itt jön a tökéletes módszer, amivel teljesen új személyiséget adhatunk a tésztának.

Talán épp azért olyan népszerű a tészta a konyhánkban, mert általában nem kell 30 percnél több ahhoz, hogy a friss ebéd ott gőzölögjön az asztalon. Szeretjük az egyszerűségét, a macerától és komplikációktól mentes főzést. Azonban ha vannak köztünk olyanok, akik készen állnak egy izgalmas kalandra, akkor nekik elmondom, hogyan tehetik még érdekesebbé a tészta ízét, hogyan lehet ebből a szerény ételből valami egészen észbontó. És csak egy kis plusz idő kell hozzá.

Süsd meg a száraztésztát, mielőtt megfőznéd (nem viccelünk)

A sütőbe a tésztával!

A száraztészta általában önmagában nem képvisel egy túl erős ízvonalat, a teher nagy részét a szósz viszi el. De mi lenne, ha megfordítanánk ezt az egyensúlyt, és mély, diós aromával látnánk el magát a tésztát is.

Ehhez pedig nem kell más, mint az, hogy főzés előtt alaposan megsütjük a sütőben.

Melegítsük elő a sütőnket 175℃-ra, és oszlassuk el a tésztát, hogy egy réteget képezzen a tepsin. Tegyük a forró sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük aranybarnára. Figyeljünk arra, hogy a különböző alakú tésztáknak eltérő mennyiségű időre lehet szüksége. A legegyszerűbb dolgunk a spagettivel lesz, mivel a megadott idő alatt szép egységesre sül.

Hogyan főzzünk vele?

Mivel a sütéssel teljesen kiszárítjuk a tésztát, nem tudjuk azonnal megfőzni, mert nem puhulna meg teljesen. Előtte rehidratálnunk kell, amit legegyszerűbben egy nagy tál vízben tehetünk meg. Figyeljünk rá, hogy a víz teljesen ellepje a tésztát. Ennek elérésében segíthet, ha egy fagyasztózacskóba tesszük az egészet, és lezárjuk: így folyamatosan körbeveszi a víz a tésztát.

Hagyjuk ázni a sült tésztát nagyjából 2 órán keresztül. Ezek után megfőzhetjük: pár perccel többre lesz majd szükségünk, mint amit a csomagolás ír. Kóstoljuk folyamatosan, nehogy nyers maradjon vagy túlfőzzük.

A sült tészta mély, karakteres ízét nem szabad elnyomnunk egy nagyon erőteljes szósszal. Párosítsuk valamilyen főzés nélküli paradicsomos vagy tejszínes (esetleg ricottás) mártással, amiben nincsen túl sok fűszer. Hagyjuk érvényesülni kivételesen a tésztát, hogy ne mindig a szószé legyen a rivaldafény. Igazán különleges élményben lesz részünk, az biztos.

Római Spaghetti alla Carbonara

A Spaghetti alla Carbonara születése a XX. század közepére tehető, hazája pedig Lazio régiója. Nagy valószínűséggel a II. világháború befejező szakaszához, az olaszországi ...

Cukkinivajas spagetti

Szerintem a cukkinivaj szót Magyarországon még senki sem írta le, vagy használta köznyelvben, pedig az első cukkinivajas mártást Julia Child már jó régen elkészítette, igaz, ő ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Észbontó konyhai trükkök és ötletek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...