A tésztaszósz lehet egy olyan dolog, amit készen veszünk a boltban (bár nem járunk annyira jól vele), egy olyan dolog, amit adott recept alapján készítünk el, de egy olyan dolog is, amihez felhasználjuk a konyha maradékait. Így két legyet üthetünk egy csapásra: finom tésztaszószunk (abból pedig tésztás ebédünk) lesz, és pazarolni sem fogunk. Jól hangzik, nem?
Leveszöldség
Ha jobban kellett mindenkinek a lé, a hús és a tészta, a répák és gyökerek pedig hoppon maradtak, akkor se csüggedjünk. Készítsünk a főtt zöldségekből krémes tésztaszószt, ami valamelyest a vadasra fog hasonlítani.
Mivel a zöldségek már alapból puhára vannak főve, csak annyi lesz a dolgunk, hogy alaplével és egy kis tejszínnel leturmixoljuk őket.
Kerülhet ebbe a szószba, sárga- és fehérrépa, karalábé, zeller és hagyma is. Ha esetleg akad egy-két darab főtt vagy sült hús, azt is adjuk majd a tészta mellé, ezzel is laktatóbb lesz az étel. Figyeljünk oda a fűszerezésre (só, bors bőven elég), nehogy íztelen legyen a szósz.
Sült zöldség
Persze nemcsak a maradék főtt, de a maradék sült zöldségek is kaphatnak egy új esélyt, ha nem fogytak el, Mivel ezek is jó puhák, ugyanolyan sorsra juthatnak egy turmixgép kelyhében, mint a leveszöldek.
Ráadásul itt még komplexebb szószt kapunk, a sütés miatt kialakult karamellizációnak köszönhetően. Az ilyen jellegű szószokat ne tejszínesre, hanem inkább pestoszerűre alakítsuk: mehet bele olaj, reszelt sajt és valamilyen darált mag is (bár ez elhagyható, esetleg száraz kenyérrel helyettesíthető).
Szendvicskrém
Ha éppen a hűtőben pihen egy fél tál hummusz vagy más zöldségkrém, használjuk fel bátran az ebédhez. Az ilyen jellegű krémeken egy kicsit lazítani, hígítani kell, hogy kellően bevonják a tésztát. Ezt alaplével tehetjük meg, így nem fogunk ízt veszíteni.
A tejes és húsos krémeket inkább ne használjuk ilyen célra, mert nem biztos, hogy jól bírják majd a főzéssel járó hőt.
Krémleves
Az ellenkező irányba haladva készülhet tésztaszósz krémlevesből is: ehhez csupán egy kis sűrítésre lesz szükség. Erre vannak jó és kevésbé jó módszerek: például ne próbáljuk elforralni a krémlevest, mert így nem sűrűbb lesz, csupán kicsapódik majd benne a tejszín vagy tej.
Inkább turmixoljunk bele valamilyen konzerv hüvelyest (ami ízben illik hozzá) vagy krumplit, esetleg száraz kenyeret. De az is segíthet, ha a tésztafőzővízből adunk hozzá egy keveset, majd óvatosan összemelegítjük a frissen kifőtt tésztával: a vízben lévő keményítő enyhén besűríti majd a levest.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több maradékmentő tippet találhatsz itt: