Így főzd meg a tésztát, ha hideg salátát készítesz belőle

A tészta minden évszakban gyors és egyszerű ebédopció, azonban, ha nagy kánikula tombol, lehet, hogy jobban járunk egy hűsítő tésztasalátával, mint egy forró, szószos-sajtos étekkel. A tésztafőzés pedig ilyen esetben változik kicsit: nézzük, miben!

Egy frissítő, nyári tésztasaláta kellemes ebéddé válhat, ha a tomboló hőségben nem akarunk sokat főzni, mégis többet tennénk az asztalra egy szendvicsnél. Persze a tűzhelyet a salátához is be kell kapcsolni, nem készülhet nyers tésztából a fogás – és itt, a folyamat során érdemes pár dolgot észben tartani. Ugyanis máshogy alakul a főzés, ha tésztasalátát készítünk a bolognai vagy a milánói helyett: lássuk a tippeket, trükköket!

Így főzd meg a tésztát, ha hideg salátát készítesz belőle

A legjobb tésztafélék salátához

Persze alapvetően bármilyen formájú és méretű tésztából készíthetnénk salátát, mégis vannak olyan formák és fajták, amelyek jobban illenek ehhez a műfajhoz. Érdemes mellőzni a hosszú tésztákat, mint a spaghetti, linguine, makaróni vagy tagliatelle.

A legjobb választás valamilyen közepes vagy kis méretű tészta: orzo, tarhonya, farfalle, penne vagy fusilli.

Mediterrán orzosaláta

Nálunk az idei nyár nagy slágere ez az orzosaláta, mert egyszerre könnyed és laktató, egyszerűen elkészíthető és ínycsiklandó, ráadásul minden ízében déliesen gyönyörű. Az orzo, ...

Elfelejtheted az al dentét

Manapság valószínűleg már mindenki ismeri azt az olasz tésztafőzési aranyszabályt, miszerint a tésztát minden esetben fogkeményre, azaz al dentére kell főzni. Ilyenkor a tészta szinte majdnem teljesen megfőtt, épp csak annyi roppanósság marad benne, ami texturálisan izgalmassá teszi.

A fenti szabályt azonban mégsem kell általánosan az összes tésztaételre ráhúzni: elsősorban akkor van létjogosultsága, ha a kifőzött tésztát valamilyen meleg szószba vagy mártásba tesszük, ahol potenciálisan tovább főhet. Így ugyanis garantált, hogy nem fogjuk teljesen szétfőzni.

Mivel a salátában egyedül a tésztát kell főzni, a többi hozzávaló már hidegen kerül az alaphoz, bátran megfőzhetjük teljesen a kiválasztott tésztánkat. Persze így se főzzük mállósra és puhára, ez továbbra is tiltólistás cselekedet!

Öblítsd át bátran

Tésztasaláta készítésekor megszeghetünk minden szabályt, itt még a kifőtt tészta leöblítése is zöldlámpás. Míg ugyanis a szószos tészták esetében a szálakon/darabokon maradt keményítő segít megfogni a mártást, addig a salátánál jobb megszabadulni tőle, hogy ne ragadjanak össze a tésztaszemek. Az öblítés szigorúan hideg vízzel történjen!

Akár be is olajozhatod

Az öblítés után pedig akár kevés olajat is csorgathatunk a tésztára, ezzel meggátolva az összeragadást. A salátára úgyis kerül majd dresszing, ami tartalmaz zsiradékot, így semmi rosszat nem teszünk az étkünkkel – érdemes ugyanazzal az olajjal ellátni a tésztát, ami az öntetbe is kerül.

Plusz tipp: mire a tészta kifő, már álljon kész minden más alapanyag, zöldség, hogy a salátát minél frissebben be tudjuk keverni.

Gazdag tortellinisaláta

A tésztasaláta talán már önmagában is elég laktató, nem? De mi lenne, ha még inkább azzá tennénk? Ehhez nem is kell más, csupán egy nagy adag töltött tészta a penne vagy a fusilli ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További hasznos konyhai tippekért kattints ide:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...