Ezzel a módszerrel lesz a legropogósabb a tepsis sült zöldség

A sült zöldség kiváló köret lehet bármilyen főételhez, azonban minden sütés előtt felmerülhet bennünk a kérdés, hogy milyen módon tegyük a tepsire a felkockázott alapanyagokat. Nos, erre a kérdésre érkezik most válasz, nézzük a tényeket.

Ugyan mindenkinek mást jelent az a fogalom, hogy tökéletes sült zöldség, vannak univerzális jellemzők, amelyek igazán finommá teszik ezt az ételt. A krémesen puha belső, az enyhén karamellizált, ropogós külső például ilyenek: ezt az állagot célozzuk meg általában, amikor sült zöldséget készítünk. Ennek elérésében pedig kritikus pont, hogy mit teszünk a zöldségkockák alá: sütőpapírt, alufóliát vagy egyszerűen semmit?

Ezzel a módszerrel lesz a legropogósabb a tepsis sült zöldség

Csupasz tepsi

Szerencsénkre a „leglustább” módszer egyben a legjobban működő is: a csupaszon hagyott tepsi közvetlenül át tudja adni az összes forróságot, amit magába gyűjt a sütőben. Ez azt jelenti, hogy alaposan karamellizálódnak majd a zöldségek, a külsejük ropogós lesz.

A csupasz tepsi egyik hátulütője ugyanúgy ebből az erőteljes forróságból ered: előfordulhat, hogy nem lesz egyenletes a darabok átsültsége.

Lehetnek a tepsin jobban megsült (sőt, megégett) darabok, és kevésbé puha részek, így ha fontos számunkra az egyenletes textúra, használjunk valamilyen szigetelő réteget. Szintén problémát jelenthet a gyengédebb zöldségek elkészítése: ha nem figyelünk rájuk, könnyen odakapnak.

Tökéletes sült burgonya

A sült krumpli a világ egyik legegyszerűbb étele, mégis oly rengeteg módon elkészíthető. Mutatunk egy Jamie Oliver kedvencéhez hasonlót, ami tényleg isteni. Ez a tepsis változat ...

Sütőpapír

Minden olyan anyag, amit a forró tepsi és a rajta sülő dolgok közé teszünk, egyrészt megvédi az ételt a túlzott hőtől, és emellett a meleg eloszlását is segíti. Vagyis ugyanúgy átsül majd a zöldségünk, de minden darab többé-kevésbé hasonló állagú lesz, és nem fog annyira lepirulni.

Ez utóbbi hátránynak is tűnhet, de van helyzet, amikor épp ez a cél: puhára sült, de nem ropogós zöldséget készíthetünk így.

Alufólia

A fényes fólia valahol középen helyezkedik el: ugyan szigetel, de átenged annyi hőt, hogy a zöldség enyhén megpiruljon. Ez sokkal egyenletesebb pirulás lesz, mint ha béleletlen tepsit használnánk.

Az alufólia az egyetlen, ami nem tapadásmentes: a tepsit olajozzuk, ezért nem ragad, a sütőpapír alapból olyan anyagból van, amire nem ragadnak a dolgok. A fóliára azonban könnyedén letapad bármi a sütőben. Kerüljük ezt el, olajjal kenjük át vékonyan a teljes felületét.

Tepsis burgonya Annától

Ismét egy olyan fogás, amit a gyerekekkel készítettünk. A recept és a metódus a Móra kiadó Francia konyha? Gyerekjáték! sorozatának Burgonya füzetéből származik. Egyszerű, gyors, ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Olvass még több konyhai praktikáról:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...