Van néhány kritérium, ami megkülönböztet egy jó töltött zöldséget egy zseniálisan finom töltött zöldségtől. Teljesen megfőtt és puha zöldség, ami sehol nem marad nyers, ráadásul ugyanúgy tele van ízekkel, mint a töltelék. Ez utóbbiból pedig kerüljön elég az ételbe, nehogy kiszáradjon a sütőben. Az egészet pedig hozza egy tető alá kellő mennyiségű olvadt-ropogós reszelt sajt. Így néz ki tehát egy tökéletes töltött zöldség, lássuk az ide vezető lépéseket.
Dupla főzés
Bármilyen zöldséget használunk, el kell érnünk, hogy az a töltelékkel együtt készüljön el. Ha egyszerre tennénk be a nyers alapot, benne a rengeteg töltettel, valószínűleg egy félig nyers ételt kapnánk a sütés végén.
Mivel a töltelék elveszi a hő nagy részét, az alatta lévő felület nem tud olyan alaposan átsülni. Ezért kell egy kicsit rásegítenünk erre a folyamatra, némi elősütéssel.
Az előkészített (félbevágott, kimagozott vagy kivájt, esetleg megpucolt) zöldséget nagyjából 15-20 perc alatt félkészre kell sütnünk. Ez az idő természetesen függ a kiválasztott zöldségtől is. Például a paradicsom gyorsabban megpuhul, mint a paprika vagy a cukkini, így lehet, hogy kevesebb idő is elég lesz neki.
Kenjük be a zöldség teljes felületét olajjal, ez is elősegíti majd a sülést. A megfelelő ízesítés is nagyon fontos ezen a ponton, erről az alábbiak szerint gondoskodjunk.
Ízesítsünk alaposan
Abba a hibába is könnyű belefutni, hogy az istenien ízesített töltelék alatt egy íztelen, vizes alap szomorkodik. Ennek az oka egyszerűen a feledékenység: valószínűleg kihagytuk a zöldség fűszerezését.
Az olajozás után alaposan sózzuk és borsozzuk meg az előkészített zöldségeket. Ha más fűszert is szeretnénk használni, azt is adjuk hozzá (igazíthatjuk az ízeket a töltelékhez), és mindent alaposan masszírozzunk be. Az olaj segíteni fogja ezt a folyamatot, sokkal egyenletesebben oszlik majd el minden íz.
Töltsük túl (de tényleg)
Kevés töltelékkel semmi nem az igazi, és ez jelen esetben is így van. Nemcsak azért, mert a zöldség önmagában nem ad túl sok ízélményt (még az alapos fűszerezés ellenére sem), hanem azért is, mert könnyen kiszáríthatjuk a szaftos keveréket a sütőben.
Bátran tömjük be a zöldségeket, akár annyira, hogy ki is lógjon a keverék a zöldségből. Az üreges zöldségek (paradicsom, paprika) belsejében ne maradjanak üres helyek, egy kanállal alaposan nyomkodjunk bele mindent.
Ha jól csináljuk, a töltelék belül szaftos marad, esetleg kívülről megpirul egy kissé, de ez a ropogósság csak a javára válik majd.
A sajttal inkább óvatosan
Pont fordítva járjunk el a sajttal: ne vigyük túlzásba, inkább kevesebbet szórjunk a zöldségre. A túl sok sajt ugyanis nem képes teljesen megolvadni, szinte egy vastag takaróként fedi majd be az étel tetejét, és akár meg is gátolhatja az alapos átsülést.
Amennyiben mégis a sok sajt rajongói vagyunk, szórjuk meg a már kész ételt vele, miután kivettük a sütőből. Ezzel nem veszélyeztetjük az átsülést, és sajt is bőven lesz a zöldségen.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
*Elindult a Nosalty Nyári Receptversenye, keressük az idei nyár legizgalmasabb receptjét!*
2021. július 20. és augusztus 22. között töltsd fel a kedvenc nyári fogásod receptjét az egyszerűsített receptfeltöltés segítségével, és nyerd meg az értékes ajándékok egyikét!
Ha nyár, akkor végtelen sok napfényes nyári recept és íz: