Így dugd az uncsi, téli zöldségféléket tavaszi ruhába

Április elején a piacokon járva már egyre több friss, tavaszi zöldségfélével találkozhatunk, ám a legtöbbjük még vagy primőr, vagy igencsak megkérik az árát. Néhány ügyes megoldással azonban a télre jellemző zöldségekből is könnyen tavaszi fogásokat varázsolhatunk.

Ne gondoljuk, hogy ilyenkor, amikor már közeleg az igazi tavasz, de még inkább csak téli alapanyagokat találunk a piacokon, mondjuk uncsi, téli gyökérzöldségeket, ne lehetne tavaszias ízeket varázsolni belőlük.

Hoztunk pár ötletet, hogyan dobd fel az unalmasnak gondolt, télies alapanyagokat koratavasszal:

Használd a zöldjét is

A friss ízeket sokszor a zöld hajtások rejtik magukban, így vétek lenne egyszerűen megszabadulni tőlük. A karalábé, brokkoli, karfiol, de még a sárgarépa zöldje is ugyanúgy ehető, mint a zöldség maga, apróra vágva adjuk hozzá például olasz tésztákhoz készülő ragukhoz, egytálételekhez. Ha krémlevest készítünk, ezeket se hagyjuk ki belőle, de akár sütőben ropogósra is süthetjük őket, és megszórhatjuk velük a kész krémlevest vagy főzeléket.

Pici olajjal, valamilyen magfélével összeturmixolva pedig koncentrált ízű pestót készíthetünk a zöld levelekből, amit aztán adhatunk sült húsok vagy zöldségek mellé, csepegtethetjük krémlevesek tetejére, kenhetjük szendvicsekre is. Medvehagyma, petrezselyem, ide gyertek!

Petrezselyem pesto

Szeretem a pesto mindenféle változatát: készült már a konyhámban spenótból, pitypangól. Most sem a klasszikus, bazsalikomos verzióért nyúltam: petrezselyem pestot csináltam dióval, ami ...

Medvehagymás pesto mandulával

A medvehagymának igen rövid szezonja van, amely kora tavasszal éli csúcsát, ezért érdemes kihasználni a lehetőséget, és minél több finomságot készíteni belőle. Legyen szó ...

Vegán pesto

A friss hozzávalók mindig finomabb ételeket eredményeznek, mint a boltban vett társaik.

Sok kicsi sokra megy

Hogy spárgával és apró szemű újkrumplival jóllakjon az egész család, alaposan a pénztárcánkba kell nyúlni április elején, nem is érdemes nagy mennyiségeket venni belőlük, épp elég, ha különleges vendégszereplőként vannak jelen az ételben.

A spárga karakteres íze akkor is remekül érvényesül, ha csak néhány szálat használunk belőle – pároljuk tíz perc alatt ressre, és kínáljuk sültek mellé, dobjunk fel vele egy rizottót, kombináljuk bébispenóttal, és süssünk belőle quiche-t. De süthetjük együtt gyökérzöldségekkel is, ilyenkor arra figyeljünk, hogy a spárgának mindössze húsz perc kell, így azt csak a sütési idő második felében adjuk a többi zöldséghez.

A friss újkrumpli sem kell, hogy önmagában teljes köretként szerepeljen, társítsuk például sárgarépával vagy karalábéval, és pároljuk át – így a zöldségek frissessége is érvényesül, az újkrumpli pedig igazi tavaszi hangulatot ad az ételnek.

Tavaszi spárgás carbonara

Az egyik legismertebb olasz tésztaétel, természetesen tejszín nélkül, ebben a verzióban friss zöldspárgával és baconnel. Pillanatok alatt elkészül, és attól olyan finom, hogy ...

Spárga kabátban

Nagy kedvenc nálunk a spárga, és ez a recept az egyik első számú. Néha bacon, néha feketeerdei sonka kerül bele, illetve a sajt is lehet trappista vagy gouda, amit szeretünk. Ami biztos, ...

Egy téli zöldség megfiatalítva

A póréhagyma a tél hosszú, szürke hónapjaiban igazi barátunkká vált: friss zöldjével, visszafogottan karakteres ízével eddig is sokszor kisegített minket, hiszen jól használható főzve levesekben, krémlevesekben, süthetjük együtt húsokkal, de akár nyersen salátákba is karikázhatjuk, az ecetes krumplisalátához pedig szinte elengedhetetlen, hogy póréhagymát használjunk. Bár nyári termesztési póréhagyma is kapható, a téli változat hosszabb és vastagabb, sokrétűen felhasználható növény. A vöröshagymánál enyhébb illata, édeskésebb, rejtettebb az íze, ráadásuk remek vas-, kalcium-, kálium-, cink-, mangán- és szelénforrás.

A pórénak tavasszal is nagy hasznát vehetjük: ha lassan, egy pici tejszínnel leöntve csőben sütjük, vagy főszereplővé léptetjük elő, és például egy finom quiche-t, sós lepényt vagy pitét sütünk belőle, üdítő színfoltot hoznak a mindennapokba. Sőt, egy hétvégi rántottát is nagyszerűen feldobhat, ha egy jó maréknyi póréhagymát adunk hozzá.

Baconös-gombás quiche póréhagymával

A quiche messze nem olyan macerás fogás, mint azt gondolnánk, ráadásul azért is nagyszerű étel, mert tetszés szerint variálhatjuk a tölteléket. Mi most egy gombával, baconnel és ...

Pórés kukoricaleves

Ezt az egyszerű levesreceptet gyermekeim nagymamájától tanultam, aki egyik Egyesült Királyságban töltött útja során gyűjtötte.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas gasztrotéma:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...