Így dugd az uncsi, téli zöldségféléket tavaszi ruhába

Április elején a piacokon járva már egyre több friss, tavaszi zöldségfélével találkozhatunk, ám a legtöbbjük még vagy primőr, vagy igencsak megkérik az árát. Néhány ügyes megoldással azonban a télre jellemző zöldségekből is könnyen tavaszi fogásokat varázsolhatunk.

Ne gondoljuk, hogy ilyenkor, amikor már közeleg az igazi tavasz, de még inkább csak téli alapanyagokat találunk a piacokon, mondjuk uncsi, téli gyökérzöldségeket, ne lehetne tavaszias ízeket varázsolni belőlük.

Hoztunk pár ötletet, hogyan dobd fel az unalmasnak gondolt, télies alapanyagokat koratavasszal:

Használd a zöldjét is

A friss ízeket sokszor a zöld hajtások rejtik magukban, így vétek lenne egyszerűen megszabadulni tőlük. A karalábé, brokkoli, karfiol, de még a sárgarépa zöldje is ugyanúgy ehető, mint a zöldség maga, apróra vágva adjuk hozzá például olasz tésztákhoz készülő ragukhoz, egytálételekhez. Ha krémlevest készítünk, ezeket se hagyjuk ki belőle, de akár sütőben ropogósra is süthetjük őket, és megszórhatjuk velük a kész krémlevest vagy főzeléket.

Pici olajjal, valamilyen magfélével összeturmixolva pedig koncentrált ízű pestót készíthetünk a zöld levelekből, amit aztán adhatunk sült húsok vagy zöldségek mellé, csepegtethetjük krémlevesek tetejére, kenhetjük szendvicsekre is. Medvehagyma, petrezselyem, ide gyertek!

Petrezselyem pesto

Szeretem a pesto mindenféle változatát: készült már a konyhámban spenótból, pitypangól. Most sem a klasszikus, bazsalikomos verzióért nyúltam: petrezselyem pestot csináltam dióval, ami ...

Medvehagymás pesto mandulával

A medvehagymának igen rövid szezonja van, amely kora tavasszal éli csúcsát, ezért érdemes kihasználni a lehetőséget, és minél több finomságot készíteni belőle. Legyen szó ...

Vegán pesto

A friss hozzávalók mindig finomabb ételeket eredményeznek, mint a boltban vett társaik.

Sok kicsi sokra megy

Hogy spárgával és apró szemű újkrumplival jóllakjon az egész család, alaposan a pénztárcánkba kell nyúlni április elején, nem is érdemes nagy mennyiségeket venni belőlük, épp elég, ha különleges vendégszereplőként vannak jelen az ételben.

A spárga karakteres íze akkor is remekül érvényesül, ha csak néhány szálat használunk belőle – pároljuk tíz perc alatt ressre, és kínáljuk sültek mellé, dobjunk fel vele egy rizottót, kombináljuk bébispenóttal, és süssünk belőle quiche-t. De süthetjük együtt gyökérzöldségekkel is, ilyenkor arra figyeljünk, hogy a spárgának mindössze húsz perc kell, így azt csak a sütési idő második felében adjuk a többi zöldséghez.

A friss újkrumpli sem kell, hogy önmagában teljes köretként szerepeljen, társítsuk például sárgarépával vagy karalábéval, és pároljuk át – így a zöldségek frissessége is érvényesül, az újkrumpli pedig igazi tavaszi hangulatot ad az ételnek.

Tavaszi spárgás carbonara

Az egyik legismertebb olasz tésztaétel, természetesen tejszín nélkül, ebben a verzióban friss zöldspárgával és baconnel. Pillanatok alatt elkészül, és attól olyan finom, hogy ...

Spárga kabátban

Nagy kedvenc nálunk a spárga, és ez a recept az egyik első számú. Néha bacon, néha feketeerdei sonka kerül bele, illetve a sajt is lehet trappista vagy gouda, amit szeretünk. Ami biztos, ...

Egy téli zöldség megfiatalítva

A póréhagyma a tél hosszú, szürke hónapjaiban igazi barátunkká vált: friss zöldjével, visszafogottan karakteres ízével eddig is sokszor kisegített minket, hiszen jól használható főzve levesekben, krémlevesekben, süthetjük együtt húsokkal, de akár nyersen salátákba is karikázhatjuk, az ecetes krumplisalátához pedig szinte elengedhetetlen, hogy póréhagymát használjunk. Bár nyári termesztési póréhagyma is kapható, a téli változat hosszabb és vastagabb, sokrétűen felhasználható növény. A vöröshagymánál enyhébb illata, édeskésebb, rejtettebb az íze, ráadásuk remek vas-, kalcium-, kálium-, cink-, mangán- és szelénforrás.

A pórénak tavasszal is nagy hasznát vehetjük: ha lassan, egy pici tejszínnel leöntve csőben sütjük, vagy főszereplővé léptetjük elő, és például egy finom quiche-t, sós lepényt vagy pitét sütünk belőle, üdítő színfoltot hoznak a mindennapokba. Sőt, egy hétvégi rántottát is nagyszerűen feldobhat, ha egy jó maréknyi póréhagymát adunk hozzá.

Baconös-gombás quiche póréhagymával

A quiche messze nem olyan macerás fogás, mint azt gondolnánk, ráadásul azért is nagyszerű étel, mert tetszés szerint variálhatjuk a tölteléket. Mi most egy gombával, baconnel és ...

Pórés kukoricaleves

Ezt az egyszerű levesreceptet gyermekeim nagymamájától tanultam, aki egyik Egyesült Királyságban töltött útja során gyűjtötte.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas gasztrotéma:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...