Így lesz értelme egy salátának télen – ezt a 6 dolgot tedd bele

Ha a salátára gondolunk, valószínűleg először nem a téli hideg hónapok jutnak majd eszünkbe, hanem inkább egy nyári grillparti, annak minden frissességével, harsány és színes zöldségfelhozatalával. Pedig salátázni télen is lehet, nézzük, hogyan!

Ugyan nyáron tényleg több az olyan étel, ami egy friss salátát kíván maga mellé, a „szezonon” kívül is megannyi lehetőség adott arra, hogy összedobjunk egy gyors zöldséges köretet. Azonban kénytelenek leszünk belátni, hogy nem utánozhatjuk a nyári ízeket: a friss paradicsomot, harsogó paprikát vagy uborkát ilyenkor nem találhatjuk meg napfényes formájában. Helyette masszív gyökérzöldségek, gyümölcsök, magvak és még sok minden más adhatja a télies saláták alapját. Következzenek a kihagyhatatlan alapanyagok, melyektől sokkal laktatóbb, egészségesebb és összességében szezonálisabb lesz a köret.

Így lesz értelme egy salátának télen – ezt a 6 dolgot tedd bele

Zöld levelesek

Ha nincs jégsaláta, jó az éppen elérhető zöld leveles is: tartja a mondás. Jelen esetben ez pedig fodros kelt, kelkáposztát, rukkolát jelent. Ezek a karakteres ízű, leveles zöldségek szerencsére télen is velünk vannak, hogy megfelelő tápanyaggal lássanak el bennünket.

A rukkolát használjuk nyersen, a kelekkel azonban jobban szabadjára engedhetjük a fantáziánkat: megsüthetjük, megpárolhatjuk vagy le is piríthatjuk őket.

Sült gyökérzöldségek

Persze rágcsálhatnánk nyersen is a répát, úgy is nagyon élvezhető, no, de azért egy egész évszakon keresztül csak megunja az ember a nyúllétet. Ezért süssük hát meg, és ha már itt tartunk, ne csak a répát lökjük a sütőbe, hanem az összes többi gyökér barátját is.

Süssünk egészben, héjastul, fóliába csomagolva, esetleg olajjal és fűszerekkel átmasszírozva egy tepsin felkockázott céklát, répát, fehérrépát, édesburgonyát, sütőtököt, zellert és csicsókát. Akár melegen is tehetjük őket a salátánkba.

Főtt gabonák

Szinte főétkezéssel felérő tartalmat adhatunk az egyszerű salátánknak egy adag főtt gabonával. Ez akár egy kiváló maradékmentő lehetőség is lehet, ha túlfőztük magunkat előző nap.

A bulgur, gersli és barna rizs például nagyon jól illenek saját karakteres ízükkel a többi téli alapanyaghoz. Persze ne csak ezekkel legyen tele a tál, kerüljön mellé zöldség is!

Intenzív sajtok

Talán nem a legtáplálóbbak az itt felsoroltak közül, de a karakteres ízű sajtok sokkal izgalmasabbá tesznek bármilyen salátástálat. Párosítsuk őket sült zöldségekkel, nyers, savanykás gyümölcsökkel, magvakkal.

A pikáns kék- vagy márványsajt, a sós parmezán, de egy enyhén érlelt kecskesajt is jó szolgálatot tesz.

Szezonális gyümölcsök

És ha éppen nem találunk kedvünkre való zöldséget, vagy egyszerűen csak tovább halmoznánk a szezonális élvezeteket a salátánkban, mindenképpen nyúljunk egy téli gyümölcsért.

Persze ne a banánra gondoljunk: megannyi más lehetőségünk is van, ami talán nem is futott át a fejünkön. Használjunk almát, körtét, narancsot, gránátalmát vagy ezek tetszőleges kavalkádját.

Megfelelő öntetek

A saláta csak néhány összedobált alapanyag egy igazán jó öntet nélkül. A téli dresszinget pedig nem úszhatjuk meg egy egyszerű vinaigrette-tel, ezt inkább hagyjuk meg a nyári salátáknak, nekik úgyis jobban áll.

Tartsuk meg az olaj-ecet alapot, és ehhez adjunk intenzív, erőteljes ízeket és aromákat. Keverjünk az öntetbe mustárt, tormát, majonézt, édesítsünk mézzel, facsarjunk bele valamilyen citrust is. A fűszerezéssel is lehetünk bátrak: jó sok borsot használjunk, fűtsünk be chilivel, varázsoljunk fahéjjal, szegfűszeggel, kurkumával.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szezonális ételek, receptek, azaz minden, ami tél:

Címlapról ajánljuk

További cikkek