Itt a hideg idő, készíts meleg salátákat – mutatjuk, hogyan

Nyáron a hideget kívánjuk, ősszel és télen pedig egyre inkább a meleget. Főleg, ha ételekről és italokról van szó. A legtöbb fogásnak megvan a maga hidegen és melegen tálalt verziója (az nem számít, ha lusták voltunk megmelegíteni), így a salátáknak is.

Készítsünk meleg salátákat! Ha elsőre elszörnyedünk, ne tegyük, hiszen lehet, hogy nem jó kép él a fejünkben ezekről a fogásokról. Nem a jégsalátás, friss, leveles zöldes, könnyed öntetes köretek ezek, hanem olyan tartalmasabb, elsősorban párolt zöldségeket tartalmazó ételek, amelyek szinte átlépik a fogások közti határokat. A meleg saláták ugyanis akár főételnek is beillenek, olyan tartalmasak tudnak lenni. Ismerjük meg a titkaikat!

Itt a hideg idő, készíts meleg salátákat – mutatjuk, hogyan

Milyen zöldségből?

A hideg saláták legtöbbször nyers zöldségekből állnak. Ezzel szemben a meleg saláták olyan alapanyagokból készülhetnek, amiket meg kell párolni. Például olyan zöldségekből, amelyek csak főzve fogyaszthatók, vagy olyanokból, amelyek nyersen is finomak, de megfőzve még jobban elmélyül az ízük.

A zöldségek megpuhulnak, esetleg karamellizálódnak is, amitől az egész salátának komplexebb, gazdagabb ízvilága lesz.

Nyersen is fogyasztható, de párolva ízesebb zöldségek: répa, káposzta, cékla, paprika, cukkini, hagyma.

Csak megfőzve ehető zöldségek: padlizsán, fehérrépa, kelbimbó, kelkáposzta, sütőtök.

Gombás bulgursaláta

Ennél egyszerűbb saláta szerintem nem is létezik! A legjobb benne, hogy a csiperkegombát nyersen használjuk fel, így még inkább kijön finom dióra emlékeztető íze.

Milyen öntettel?

A salátában lévő zöldségekkel ellentétben az öntetet nem minden esetben melegíthetjük meg. Nem tenne jót például egy egyszerű vinaigrette-nek, ha felforralnánk, és a tejtermékek (pl. joghurt) sem viselkednek túl jól hő hatására.

Két lehetőségünk van: vagy egy klasszikus salátaöntetet használunk, amit majd hidegen hozzákeverünk a meleg zöldségekhez. Így a zöldség hűl egy kicsit, az öntet pedig melegszik, épp annyira, hogy az egész saláta egységes hőmérsékleten lesz.

A másik lehetőség, hogy a párolt zöldséghez egy meleg öntetet készítünk. Ezt tehetjük tésztaszósz-szerűen: paradicsomos, tejszínes, esetleg pestós önteteket csinálhatunk, amiket enyhén megmelegítünk.

Hogyan készítsük?

Tisztítsuk meg és készítsük elő a tetszőleges zöldségeket, és egy kevés olajon pároljuk meg őket. Fűszerezzük meg (használjunk hasonló ízesítőket, mint az öntetben), és kapassuk oda rendesen őket, hogy rendesen karamemllizálódjanak az alapanyagok.

Ha hideg öntet lesz, keverjük be, ha pedig meleg öntet, azt is főzzük meg. Ha minden kész van, keverjük össze a salátánkat.

Édesburgonyás-lencsés gombasaláta

Tökéletes, laktató, vitaminokban gazdag és nem utolsó szempont, hogy nagy látványos saláta! A narancssárga édesburgonya, a barna gomba és lencse, a friss zöld menta, csodás harmóniát ...

Mit adjunk mellé?

Mivel meleg a saláta, nem feltétlenül muszáj mellé szintén meleg főételt adnunk. Tálalhatjuk hidegsültekkel vagy felvágottal, esetleg sajtokkal. Önmagukban is elég tartalmasak, de ha ezen tovább fokoznánk, kínáljunk melléjük kenyeret vagy más pékterméket.

A lényeg minden esetben, hogy ne hagyjuk kihűlni az ételt. Ahogy a hideg köret sem jó melegen, ezek a párolt saláták sem finomak, ha kihűlnek.

Sültretek-saláta

A sült reteknek nagyon más íze van a nyers zöldséghez képest: sokkal karakteresebb, kissé diós beütése lesz. Ha még nem próbáltad, akkor ne várj tovább!

Karfiolos bulgursaláta

Azt szeretem a legjobban ebben a receptben, hogy még hidegen is isteni finom, így akár dobozba csomagolva, egy rohanós hétköznap ebédre is kiváló!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Steiner Kristóffal, Sztarenki Dórival, Fancsikai Eszterrel vagy éppen Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Készítsd el ezeket a különleges finomságokat is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...