Egyes háztartásokban nincs olyan nap, hogy ne pihenne meg egy pohár tejföl a hűtőben, a magyar konyha egyik alapanyagát ugyanis mindenki szereti, legyen szó akár eredeti formájáról, akár az egyre népszerűbb vegán változatáról. Bár nem megszokott eljárás, de a tejfölt a megfelelő körülmények között akár a fagyasztóban is lehet tárolni, így akkor sem kell kétségbe esnünk, ha a legutóbbi bevásárláskor egy kihagyhatatlan akció miatt a kelleténél több pohárral vásároltunk a krémes finomságból.
Fagyaszd le a bolti pohárban!
Akár eredeti csomagolásában is lefagyaszthatod a tejfölt. A dobozt rakd be egy légmentesen lezárható zacskóba, lezárás előtt pedig amennyire csak lehet, nyomd ki a levegőt a tárolóból. A tejföl műanyag pohara nem arra lett kitalálva, hogy -15 °C-on álljon hetekig, a nagy hidegnek köszönhetően ugyanis meggyengülhet a pohár fala és megrepedhet, a légmentesen lezárt zacskó viszont segít abban, hogy a jéghideg levegő ne tegyen kárt a pohárban, vagy ha mégis megrepedne a tárolóedény fala, a zacskónak köszönhetően a lefagyasztott tejföl nem fogja összekoszolni a jéghűtőt.
Ugyanezt a módszert akkor is használhatod, ha már felnyitottad a tejfölt, ilyenkor egy fólia segítségével zárd le a pohár tetejét, és a korábbihoz hasonló módon zárd el egy zacskóba az élelmiszert.
A tejfölt persze műanyag tárolódobozban is fagyaszthatod, ehhez érdemes kisebb edényeket használni, de akár légmentesen lezárható zacskókba is adagolhatod.
Bármelyik módszert is válaszd, egy valamivel számolnod kell:
a fagyasztás során a víz kicsapódik a tejfölből, olvasztáskor pedig az fog legelőször felolvadni és kicsapódni a tejfölön. A krém állaga fagyasztás után enyhén csomós lehet, de ha állagában nem is, ízében még ugyanolyan jó lehet. A fagyasztott tejföl akár 3-4 hónapig is eláll a jégen, érdemes fagyasztás előtt dátummal felcímkézni a tárolókat. A tejterméket felhasználás előtt tedd át a fagyasztóból a hűtőbe, hogy megfelelően hideg hőmérsékleten egy éjszaka alatt felolvadjon.
A felolvasztott tejfölt olyan ételekhez ajánljuk, amelyeket sütni vagy főzni kell, legyen szó levesekről és rakott fogásokról. Ha pörkölt tetejére raknánk egy adag tejfölt, vagy valamilyen mártogatóst készítenénk belőle, használjunk friss tejterméket, amely biztosan nem veszített semennyit se krémes állagából.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: