Valószínűleg veled is előfordult már, hogy találtál egy szuper receptet az oldalunkon, azt gondoltad, hogy minden hozzávaló megvan a konyhádban, de végül kiderült, hogy nincs otthon tojás, sütőpor vagy kevés az olaj. Semmi gond, rengeteg alapanyagot lehet egy másikkal helyettesíteni.
Ez is érdekelhet!
Így könnyítsd meg az életed a konyhádban!
Olaj helyett almaszósz
Meglepően hangozhat, de működik. Természetesen, nem a rántott húst kell almaszószbansütni. A szósz olyan kevert tésztájú sütemények készítésénél jöhet jól, amiknél szükség van zsiradékra. A sütik állaga biztosan nem fog tőle változni.
Ecet helyett citromlé
Ha kifogytál az ecetből, használhatsz helyette citromlevet. Asalátáidat is feldobhatja, de hogy ne legyen túl intenzív az íze, vízzel hígíthatod. A helyettesítés fordítva is működik, így ha a főzéshez nincs otthon egy evőkanálnyi citromlé, akkor azt helyettesítheted fél evőkanálnyi ecettel.
Tejföl helyett joghurt
A natúr joghurt tökéletes helyettesítője a tejfölnek. A különbség egyáltalán nem tűnik majd fel a sütiben. Arányaiban ugyanúgy kell használni: egy evőkanál natúr joghurt egy evőkanál tejfölnek felel meg. Igaz, a tejföl kicsit savanykásabb, de a savasságot elérhetjük nagyon pici ecet hozzáadásával, amit soha ne keverjünk közvetlenül a joghurtba!
Sütőpor helyett szódabikarbóna
Elviekben cserélhető a két hozzávaló, de oda kell figyelni arra, hogy kémiailag azért mégsem ugyanazok. Ha a sütemény tésztájában nincs savas összetevő, akkor ajánlatos sütőport használni, vagy a szódabikarbónát valamilyen savas dologgal (citromlé, ecet) ellensúlyozni. Ellenkező esetben fémes ízű lehet a desszert, amit senki sem szeretne.
Csokoládé helyett kakaópor és olaj
A legismertebb módszer a csokoládé helyettesítésére. Kakaópor szinte mindig van otthon, a csoki az hamarabb elfogy, főleg ha gyerek is van a háznál. Három evőkanál kakaóporhoz egy evőkanál olajat kell keverni. Csokoládébevonó készítésekor nem árt egy kis vizet és némi cukrot is hozzáadni.
Tojás helyett
A tojást számos dologgal lehet helyettesíteni. Süteményekben pótolható almaszósszal, tört banánnal, íróval, selymes tofuval vagy őrölt lenmag és víz keverékével. Az arányok persze itt is fontosak, egy tojás pótlásához például egy evőkanál őrölt lenmagot és három kanál vizet kell összekeverni.
Ezeket olvastad már?
Mitől olyan finom az indiai kaja? A tudomány elárulja!
Te is legszívesebben minden nap indiait ennél? Nem vagy ezzel egyedül, de mi lehet az oka a "függőségnek"?
Országh Kitti7 különleges FŐZŐ- és SÜTŐTANFOLYAM a kenyérsütéstől a sushikészítésig
Amennyiben nemcsak az evés élvezetében merülnél el, hanem az ételek elkészítését is megtanulnád, mutatunk néhány különleges sütő- és főzőtanfolyamot.
Szász Nóri9 veszélyes hiba a konyhában, ami meg is betegíthet
A főzés során nem árt odafigyelni az élelmiszer-biztonságra. Néha egy apró hiba is súlyos betegségekhez vezethet. Jobb megelőzni a bajt!
NosaltyCímlapkép: Getty Images