Ez lehet a TEJBERIZS legtökéletesebb, legegyszerűbb receptje

A tejberizs igazán kényeztető, egyszerű és laktató desszert. Ha te is megkívántad ezt a melegen és hidegen is finom édességet, segítünk tökéletesen elkészíteni!

A tejberizs télen-nyáron tökéletes édesség, a hideg napokon különösen jól tud esni egy tál meleg, selymesen lágy és ízletes tejes rizs, ráadásul számtalan ízesítéssel dobhatjuk fel ezt az egészen egyszerű ételt.

Ha tejberizst készítünk, több módszert is alkalmazhatunk. Csinálhatjuk az egészet az elejétől kezdve, a frissen főzött rizsből több keményítő fog kiválni, de akár maradék rizsből is készíthetünk isteni fogást, néhány egyszerű trükkel így is, úgyis tökéletes lehet a végeredmény.

Amire szükséged lesz a tökéletes tejberizshez:

1. A rizs

Használhatsz hosszú szemű és kerekebb rizst is. Bár egy kicsit drágább, a legfinomabb tejberizst szerintünk jázminrizsből lehet csinálni. A legegyszerűbb, ha mindent egy bögrében mérünk ki, így egyszerű lesz betartani az arányokat.

2. A tej

Választhatsz sima tejet vagy növényi italt is, lényeges azonban, hogy minél nagyobb zsírtartalommal rendelkezik a tej, annál krémesebb lesz a végeredmény. A főzés során kiváló keményítő egyébként szintén hozzájárul a krémesebb állaghoz.

Ha igazán puha tejberizst szeretnél készíteni, egy bögre rizshez négy bögre folyadékot kell öntened. Nem muszáj csak és kizárólag tejet használni, feloszthatod akár úgy is, hogy egy bögre vízhez három bögre tejet adsz.

Ha már kész, maradék rizsből dolgozol (ami nem sós!), elég csak három bögre tejet (vagy egy bögre vizet és két bögre tejet) használnod.

3. Cukor

Ha cukorról van szó, mindenkinek az ízlésére van bízva, mennyit használ. Az alapvetően édes tejberizshez mi egy fél bögrényi, de legalább 1/3 bögre cukrot ajánlunk, fontos azonban, hogy ezt az ételt még az utolsó pillanatban is édesítheted akár fehér vagy nádcukorral, valamint édesítőszerekkel, kakaóporral, fahéjas cukorral is, így nem érdemes már a főzés elején túlzásba esni.

4. Só

Igen, érdemes egy csipet sót is szórni a rizshez, így még jobban kijönnek majd az édes ízek. Egy kevés citromhéjat is reszelhetünk az ételbe, ez is még karakteresebb, ízletesebbé teszi a tejberizst.

5. Vanília

A vanília az egyik legfontosabb ízesítőeleme a tejberizsnek, ettől lesz ugyanis igazán lágy és ízletes a desszert. Használhatsz vaníliaaromát is (óvatosan, néhány csepp éppen elég ehhez a mennyiséghez), de mi az igazi vaníliarudat ajánljuk, egy rúdnak a felét érdemes belekaparni az ételbe. Lehet, hogy kicsit drágább, mint az aroma, de az íze felejthetetlen!

Az elkészítést illetően nincsenek kőbe vésett szabályok

Elsőként öntsük a folyadékot, tejet, vizet, növényi italt egy kisebb, de magas falú lábasba. Hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, a vaníliát és a citromhéjat, majd ha már felforrósodott a lábas tartalma, hozzáöntjük a vízben átmosott rizst is. Kicsit kevergessük meg a lábas tartalmát, tekerjük/kapcsoljuk le alacsonyabbra a hőfokot, végül fedjük le.

Pár percenként nézzünk rá a tejberizsre, és kavargassuk meg, nehogy odakapjon az alja. Hagyjuk puhára párolódni, ha úgy látjuk, hogy nagyon beszívta a folyadékot, akkor nyugodtan adjunk még hozzá egy keveset. Amikor a rizs már puha, és jól beszívta a tejet, levehetjük a tűzről. Hagyjuk kicsit kihűlni, ha pedig hidegen szeretjük, rakjuk hűtőbe, majd kedvünk szerint bármilyen finomsággal - kakaóporral, fahéjjal, csokoládéval, aszalt gyümölcsökkel, lekvárral - díszítve fogyasszuk el!


Főznél valami finomat? Próbáld ki ezeket is!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk