Hamarosan itt vannak az ünnepek, fejben nem lehet elég korán elkezdeni a készülődést, milyen ínycsiklandó ételek kerüljenek a családi asztalra. Ami mindig eszembe jut erről az időszakról, az az átható, és kellemes vanília illat, ami megkoronázza az étkezéseket, és jó esetben az ízeket is. Nem mindegy azonban, a sütés-főzéshez milyen minőségű vaníliát használunk, ugyanis hatalmas hatással van a végeredményünkre annak, hogy mit emeltünk le a polcról.
A legjobb, ha gyorsan képbe kerülsz azzal kapcsolatban, mikor döntesz jól, és hogyan kerüld el, hogy hamis terméket sózzanak rád, aminek aztán vajmi kevés köze van az eredetinek. Sokszor az ár alapján döntünk, és az olcsóbb lehetőségért nyúlunk, pedig nem árt megnézni az összetevőket, ezért később desszertjeink is hálásak lesznek. A legjobb pedig, ha vaníliarudat vásárolunk.
A tiszta vaníliakivonat és az imitáció között a legnagyobb különbség, hogy az utóbbi sosem látott vanília babot, ami a vanília termése, és olyan nagyon szeretett fűszerünk. Egyes gyártók ugyanis előszeretettel használnak mesterségesen előállított vanillint, ami igazából csak egy vegyület, ami felelős az ikonikus illatért és ízért. Vélhetőleg nagy mennyiségben többen használják ezt, hiszen olcsóbb vele dolgozni akár a pékségekben is. Pedig ebből legalább kétszer akkora mennyiséget kell felhasználni, hogy ugyanazt az intenzitást érjük el, mint a valódi vanília esetében.
Ahhoz, hogy otthon a csodás sütemények készítésekor ne érjen minket csalódás, az üzletekben vegyük a fáradtságot és alaposan olvassuk el a címkét a termékeken. A szabályozások ugyanis elég szigorúak, ha eredeti fűszerről van szó, mindenféle mesterséges anyag nélkül. A hozzávalókat pontosan fel kell tüntetniük a gyártóknak.
Az igazi vaníliakivonat tiszta vanillint tartalmaz, amit az említett vanília babokból nyernek, de cukor és kukoricaszirup is szerepelhet a címkén, hogy növeljék az üveg tömegét. Ezzel ellentétben a "hamis" vaníliakivonat üvegcséjén olyan oda nem illő összetevők üthetik fel a fejüket, mint a fenyőmag, szegfűszeg vagy fa darabok.
Van az a helyzet, amikor a nagy rohanásban esetleg aromához, vagy éppen nem vaníliarúdhoz nyúlunk, de, ha elköteleződünk és kipróbáljuk az "igazit", akkor arra is rájövünk, mennyivel gazdagabb és teltebb ízekkel találkozunk, és utána nem feltétlenül lesz kedvünk mást a kosarunkban tenni.
Ezeket olvastad már?
Kiderült, kik a Bocuse d'Or hazai továbbjutói
A tegnapi nappal hivatalosan is megkezdődött a Bocuse d’Or versenyszezon, hiszen október 23-án lezajlott a nagyszabású nemzetközi megmérettetés hazai selejtezője.
ízHUSZÁRRatatouille: provence-i szegények eledeléből lett a lecsók királya
Elkészítettük az egyik legnépszerűbb Disney ételt, a L'ecsó című animációs film főszereplőjének fogását. Ha érdekel, mi az pontosan, görgess lejjebb, mert isteni!
Gerzsenyi FlóraÉletemben először úgy nyúltam a gombához, ahogy eddig sosem, és...
Így vágtam bele a fermentálás rejtelmeibe, amit egy kínkeserves metrózás során látott Insta-kép inspirált. Rázós menet volt!
Réthly DávidSütik, amiktől biztos nem ráz ki a hideg halloweenkor
Miért lett a tök a halloween szimbóluma, hogyan ünneplik Amerika északi részén, és mi itthon milyen finomságokkal készülhetünk az év "legijesztőbb" ünnepére? Megmutatjuk!
GrétiCímlapkép: iStock