Ne hagyd magad becsapni, vegyél igazi vaníliát

Rengeteg sütinek és édességnek a lelke egy kis vanília, épp ezért jobb, ha körültekintően válogatsz a boltokban, amikor beszerzed a sütihez való terméket.

Hamarosan itt vannak az ünnepek, fejben nem lehet elég korán elkezdeni a készülődést, milyen ínycsiklandó ételek kerüljenek a családi asztalra. Ami mindig eszembe jut erről az időszakról, az az átható, és kellemes vanília illat, ami megkoronázza az étkezéseket, és jó esetben az ízeket is. Nem mindegy azonban, a sütés-főzéshez milyen minőségű vaníliát használunk, ugyanis hatalmas hatással van a végeredményünkre annak, hogy mit emeltünk le a polcról.

A legjobb, ha gyorsan képbe kerülsz azzal kapcsolatban, mikor döntesz jól, és hogyan kerüld el, hogy hamis terméket sózzanak rád, aminek aztán vajmi kevés köze van az eredetinek. Sokszor az ár alapján döntünk, és az olcsóbb lehetőségért nyúlunk, pedig nem árt megnézni az összetevőket, ezért később desszertjeink is hálásak lesznek. A legjobb pedig, ha vaníliarudat vásárolunk.

via GIPHY

A tiszta vaníliakivonat és az imitáció között a legnagyobb különbség, hogy az utóbbi sosem látott vanília babot, ami a vanília termése, és olyan nagyon szeretett fűszerünk. Egyes gyártók ugyanis előszeretettel használnak mesterségesen előállított vanillint, ami igazából csak egy vegyület, ami felelős az ikonikus illatért és ízért. Vélhetőleg nagy mennyiségben többen használják ezt, hiszen olcsóbb vele dolgozni akár a pékségekben is. Pedig ebből legalább kétszer akkora mennyiséget kell felhasználni, hogy ugyanazt az intenzitást érjük el, mint a valódi vanília esetében.

Lekváros linzer

A linzernek egyetlen titka van, hogy nem szabad túlsütni! Amint elkezd barnulni az alja, már szedhetjük is ki, így marad igazán omlós. Kiváltképp jót tesz neki, ha az összeállítás után ...

Ahhoz, hogy otthon a csodás sütemények készítésekor ne érjen minket csalódás, az üzletekben vegyük a fáradtságot és alaposan olvassuk el a címkét a termékeken. A szabályozások ugyanis elég szigorúak, ha eredeti fűszerről van szó, mindenféle mesterséges anyag nélkül. A hozzávalókat pontosan fel kell tüntetniük a gyártóknak.

via GIPHY

Az igazi vaníliakivonat tiszta vanillint tartalmaz, amit az említett vanília babokból nyernek, de cukor és kukoricaszirup is szerepelhet a címkén, hogy növeljék az üveg tömegét. Ezzel ellentétben a "hamis" vaníliakivonat üvegcséjén olyan oda nem illő összetevők üthetik fel a fejüket, mint a fenyőmag, szegfűszeg vagy fa darabok.

Van az a helyzet, amikor a nagy rohanásban esetleg aromához, vagy éppen nem vaníliarúdhoz nyúlunk, de, ha elköteleződünk és kipróbáljuk az "igazit", akkor arra is rájövünk, mennyivel gazdagabb és teltebb ízekkel találkozunk, és utána nem feltétlenül lesz kedvünk mást a kosarunkban tenni.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...