A tejberizs egyike az olyan desszerteknek, amiket akkor készítünk, ha édeset kívánunk, mégsincs időnk/kedvünk belefogni egy nagyobb sütős projektbe. Hipp-hopp elkészül, alig kell hozzá alapanyag és különböző feltétekkel mindenki a saját maga ízlése szerint formálhatja. Azonban a tejberizs még ezeken a határokon túl is tovább alakítható: ha készen állunk egy kalandra, alkossunk belőle például fagylaltot, tortát és még egy sor másik édességet, mindegyikben mást és máshogy ad saját krémes, gazdag valójából.
Torta
Kerülhet például a krémes tejberizs egy impozáns torta közepére. Készítsünk egyszerű piskótát, de akár sütésmentes, kekszes alappal is dolgozhatunk, úgy is isteni lesz a végeredmény. A készre főzött tejberizst keverjük el némi tejszínhabbal és zselatinnal, majd kenjük a piskótára – a tetejére pedig kerülhet bármilyen szezonális gyümölcs, befőtt vagy lekvár.
Leveles kosár
Ha a tejberizshez tojássárgáját keverünk, majd az így kapott tölteléket leveles tésztából kivágott négyzetek közepére kanalazzuk, apró táskákat készíthetünk. A sütőben szinte pudingszerűre sül a rizses töltelék, amit kiegészíthetünk friss gyümölccsel, csokoládéval, fahéjjal.
Pite/szelet
Jóval egyszerűbb, mint a torta: akár bolti piskótával is dolgozhatunk, de azért, ha van időnk, készítsük el a sajátunkat.
A kevert piskótán túl még kiváló alap lehet a linzer vagy az egyszerű omlós vajas tészta is – ezeket érdemes lehet elősütni, és utána megkenni töltelékkel. Ha magát a tejberizst is sütnénk, adjunk hozzá 1-2 tojássárgáját.
Gofri
Igen, gofrisütőben is landolhat a krémes édesség, persze előtte masszaszerűvé kell tennünk valahogy. A kívánt állagot úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha tojássárgáját, majd felvert fehérjehabot keverünk (ez utóbbit óvatosan) a kihűtött rizshez, majd az így kapott tésztát alaposan kivajazott sütőben gofrivá lapítjuk. Gyümölcsökkel, fahéjas porcukorral a legfinomabb.
Pohárkrém
Persze, ha épp nincs kedvünk nagyobb projektekbe belekezdeni, esetleg akadnak otthon megmentésre váró gyümölcseink, piskótavégeink vagy száraz kekszeink, készíthetünk pohárkrémet is a tejberizsből. Rétegezzük edényekbe, majd hagyjuk kicsit állni a hűtőben és tálaljuk tejszínhabbal.
Gombóc
Az egészen sűrűre főzött tejberizst gombócokká is gyúrhatjuk (esetleg rásegíthetünk a „megkötésre” némi vajjal). De miért kéne így tennünk? Nos, mert az édes labdacsokat több különböző módon is tálalhatjuk: gyümölcslevesekben, kekszmorzsába forgatva egy ízes-színes öntettel, ahogy épp kedvünk tartja.
Fagylalt
Sőt, még jéghideg nyalánksággá is varázsolhatjuk a tejberizst: ha némi mascarponét illetve felvert tejszínhabot forgatunk hozzá, majd egy tárolóban fagyasztóba tesszük (a tetejére kerülhet gyümölcs, lekvár, stb.), gombócolható, jeges varázzsá válik.
Ha nem akarjuk túl darabosra, turmixoljuk le az egészet vagy egy részét, az íze így is, úgy is isteni marad.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További szokatlan konyhai ötlet vár: