Így készíts különböző édességeket az egyszerű tejberizsből

Talán totális túlzásnak tűnet egy már meglévő és teljes értékű desszertből valamilyen másikat alkotni – de azért néha csak belefér egy kis hedonizmus, nem? Az alábbi receptek mind ezt tűzik zászlajukra, miközben fantasztikus édességeket alkotnak a tejberizsből.

A tejberizs egyike az olyan desszerteknek, amiket akkor készítünk, ha édeset kívánunk, mégsincs időnk/kedvünk belefogni egy nagyobb sütős projektbe. Hipp-hopp elkészül, alig kell hozzá alapanyag és különböző feltétekkel mindenki a saját maga ízlése szerint formálhatja. Azonban a tejberizs még ezeken a határokon túl is tovább alakítható: ha készen állunk egy kalandra, alkossunk belőle például fagylaltot, tortát és még egy sor másik édességet, mindegyikben mást és máshogy ad saját krémes, gazdag valójából.

Így készíts különböző édességeket az egyszerű tejberizsből

Torta

Kerülhet például a krémes tejberizs egy impozáns torta közepére. Készítsünk egyszerű piskótát, de akár sütésmentes, kekszes alappal is dolgozhatunk, úgy is isteni lesz a végeredmény. A készre főzött tejberizst keverjük el némi tejszínhabbal és zselatinnal, majd kenjük a piskótára – a tetejére pedig kerülhet bármilyen szezonális gyümölcs, befőtt vagy lekvár.

Leveles kosár

Ha a tejberizshez tojássárgáját keverünk, majd az így kapott tölteléket leveles tésztából kivágott négyzetek közepére kanalazzuk, apró táskákat készíthetünk. A sütőben szinte pudingszerűre sül a rizses töltelék, amit kiegészíthetünk friss gyümölccsel, csokoládéval, fahéjjal.

Pite/szelet

Jóval egyszerűbb, mint a torta: akár bolti piskótával is dolgozhatunk, de azért, ha van időnk, készítsük el a sajátunkat.

A kevert piskótán túl még kiváló alap lehet a linzer vagy az egyszerű omlós vajas tészta is – ezeket érdemes lehet elősütni, és utána megkenni töltelékkel. Ha magát a tejberizst is sütnénk, adjunk hozzá 1-2 tojássárgáját.

Gofri

Igen, gofrisütőben is landolhat a krémes édesség, persze előtte masszaszerűvé kell tennünk valahogy. A kívánt állagot úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha tojássárgáját, majd felvert fehérjehabot keverünk (ez utóbbit óvatosan) a kihűtött rizshez, majd az így kapott tésztát alaposan kivajazott sütőben gofrivá lapítjuk. Gyümölcsökkel, fahéjas porcukorral a legfinomabb.

Pohárkrém

Persze, ha épp nincs kedvünk nagyobb projektekbe belekezdeni, esetleg akadnak otthon megmentésre váró gyümölcseink, piskótavégeink vagy száraz kekszeink, készíthetünk pohárkrémet is a tejberizsből. Rétegezzük edényekbe, majd hagyjuk kicsit állni a hűtőben és tálaljuk tejszínhabbal.

Gombóc

Az egészen sűrűre főzött tejberizst gombócokká is gyúrhatjuk (esetleg rásegíthetünk a „megkötésre” némi vajjal). De miért kéne így tennünk? Nos, mert az édes labdacsokat több különböző módon is tálalhatjuk: gyümölcslevesekben, kekszmorzsába forgatva egy ízes-színes öntettel, ahogy épp kedvünk tartja.

Fagylalt

Sőt, még jéghideg nyalánksággá is varázsolhatjuk a tejberizst: ha némi mascarponét illetve felvert tejszínhabot forgatunk hozzá, majd egy tárolóban fagyasztóba tesszük (a tetejére kerülhet gyümölcs, lekvár, stb.), gombócolható, jeges varázzsá válik.

Ha nem akarjuk túl darabosra, turmixoljuk le az egészet vagy egy részét, az íze így is, úgy is isteni marad.

Tejberizs-kocka

Egy süteményes könyvben leltem erre a receptre, és épp amiatt tetszett meg, hogy a tejberizses krém miatt kicsit ragacsos marad, nem az a kiszáradós fajta süti. Kicsit hasonlít az íze a ...

Epres-tejberizses torta

Igazi tavaszi recept, pillekönnyű csokis piskótával, krémes-habos-rizses krémmel és rengeteg eperrel! Ezt tényleg kár lenne kihagyni! ;)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További szokatlan konyhai ötlet vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...