Több mint 30 éve nem ittunk ennyire keveset régi kedvencünkből

A szakértők szerint több mint 30 éve nem ittunk ennyire keveset belőle, mint most. Elsősorban az infláció lehet az ok.

A legfrissebb fogyasztási adatok szerint a magyarok egyre kevesebb teát isznak – írja a Pénzcentrum cikke. A lap annak is utánajárt, hogy mi lehet ennek az oka.

Több mint 30 éve nem ittunk ennyire keveset ebből az italból

Évről évre esik a teafogyasztás mértéke

Mint azt a cikk írja, a hazai teafogyasztás csúcspontja 2016-ban volt, akkor még egy főre 21,6 dkg jutott, ettől kezdve azonban brutális csökkenés következett be. 2019-ben egy fő még 19,5 dkg teát fogyasztott el, ám ez 2020-ra 14,9 dkg-ra csökkent. 2021-ben már csak 12,9 dkg teából készített forró italt egy átlagos magyar.

„Ez a mennyiség pedig kevesebb, mint a fele annak, mint amekkora fogyasztást 2008-ban mértek, akkor ugyanis az egy főre jutó átlagos fogyasztás 28,5 dkg volt" – írja a lap. A 2021-ben mért 12,9 dkg-nál kevesebb teát utoljára 1989-ben fogyasztottak a magyarok, akkor egészen pontosan 12,6 dkg-t.

A 2021-es adat így az elmúlt 34 év eddigi legrosszabbja.

Már több éve folyamatosan drágulnak a teák

2020 őszén jelentős emelkedés történt a teák áraiban. Míg ugyanis február és augusztus között 369 forint környékén alakult az áruk, addig őszre 489-529 forintra ugrott.

A legjelentősebb növekedés viszont egyértelműen a 2022-es évtől indult be. „A KSH hivatalos jelentése szerint 2022-2023 február között az éves átlagos infláció mértéke 25,4 százalékos volt, addig ezen az időtávon az earl grey tea ára átlagosan 30, a gyümölcs ízesítésű fekete teáké 31, a zöld teáké 32, míg a gyümölcsteáké 22 százalékkal emelkedett" – mutat rá a lap.

A négyfajta teából háromnak is meghaladta a drágulása az átlagos infláció mértékét.

Ezek alapján jól látszik, hogy ha a teák drágulnak, akkor a teázási hajlandóság csökken. 2021-ben rekord alacsony volt az egy főre jutó tea mennyisége, és látva az azóta tapasztalt durva áremelkedést, nem lenne meglepő, ha a fogyasztás még jobban visszaesne a jövőben.

Forrásunk volt.


Ezek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...