Főzz sokkal finomabb (jeges vagy forró) teát 4 lépésben

Teát nem csak télen lehet inni: a meleg időnek is megvannak a maga aromás italai, legyen szó jeges teáról, koktélról vagy bármi másról. Ilyenkor se hanyagoljuk el a teafüvet, vegyük végig, hogyan főzhetjük belőle a legfinomabb italt.

Teát a magyarok közül sokan csak télen vagy megfázás alkalmával isznak, pedig ez a világszerte imádott – sőt, néhol istenített – ital egész évben felfrissíthet minket, főleg akkor, ha megfelelően főzzük. Még ilyenkor is, amikor a hőmérséklet már meredeken emelkedik, jól eshet egy bögre tea (egyesek szerint a meleg időben a meleg ital amúgy is kellemesebb). A legjobban pedig akkor fog esni, ha az alábbi szempontok alapján készítjük el.

Főzz sokkal finomabb (jeges vagy forró) teát 4 lépésben

A teafű beszerzése

Természetes egy kiváló bögre tea a jó minőségű levelekkel kezdődik. Szerencsére egyre több helyen kapható már leveles (azaz nem filteres) tea, a nagyobb élelmiszerboltok is tesznek pár ilyen terméket a polcaikra.

Ezen kívül persze felkereshetünk egy speciális teaboltot is, ahol kimérve juthatunk hozzá a legjobb teákhoz.

A leveles, szálas tea ugyanis sokkal teltebb, komplexebb ízt ad, csak az ebből főzött teában érezhetjük majd az adott fajta teljes ízvilágát. A filteres teákba ugyanis sok apró törmelék és porszerű tea is kerül, ami túl gyorsan megfő a forró vízben, ettől pedig keserű és zavaros lesz az ital.

Epres-mentás jeges zöldtea

Nincs is jobb ellenszere a korán beköszöntő nyári hőségnek, mint egy nagy pohár, jól behűtött ital - ezzel az isteni finom jeges teával pedig ti sem lőhettek mellé. Kóstoljátok meg Ti ...

Chai tea

Ezt a teát nagyon szívesen iszogatom a hideg téli estéken. Akár étkezés helyett is, hiszen a rengeteg fűszernek és a tejnek köszönhetően, még laktatónak is nevezhetjük.

A teafű kiválasztása

A különböző teák világa elsőre nagyon zavarosnak tűnhet, azonban egyrészt abszolút nem nehéz elnavigálni benne, másrészt minden a saját ízlésünkre van bízva. A teafajták közötti választás csak abból a szempontból lényeges, hogy később majd figyelembe kell vennünk a főzésnél.

Ugyanis nem azonos hőfokon és nem ugyanannyi ideig kell főzni az összes teát, ezek a dolgok mind az adott fajtától függnek.

A főzés módszere

Ha kiválasztottuk és megvettük a nekünk szimpatikus teát, további döntések előtt találhatjuk magunkat. Ugyanis nemcsak egyfajta módszer létezik a tealevelek megfőzésére, hanem kettő. Ezt a folyamatot ugyanis végezhetjük hideg és meleg vízzel is.

A meleg vizes talán az elterjedtebb, bár sokan inkább forró vízzel főzik a teát, ez pedig nagy hiba. Soha nem a lobogó víz a megoldás, ez ugyanis túl agresszív hőt ad, amitől megégnek a tealevelek.

A fekete teák esetében a 90 fokos, a zöld teák esetében pedig a 80 fokos víz az ideális. Az áztatási időről mindig tájékozódhatunk a csomagoláson.

De hideg vízben is főzhetünk teát. Ehhez csupán az kell, hogy 1 liter hideg vízbe szórjunk bele nagyjából 2-3 evőkanál teafüvet, majd az egészet hagyjuk egy éjszakára pihenni a hűtőben. Ez a „cold brew” (hidegen főzött) módszer sokkal karakteresebb aromát eredményez.

A tea utóélete

Végül pedig következzen még egy meglepő tény: a minőségi szálas teát nemcsak egyszer, de többször is le lehet főzni. A legtöbb fajta kétszer, háromszor bátran használható, nyilván, ezek a főzetek már nem lesznek annyira erőteljesek, a kellemes ízük azonban megmarad. És így akár többször is élvezhetjük életünk legfinomabb teáját.

Ötórai tea

A tejes tea (angolul milk tea) valószínűleg az egyik legmegosztóbb dolog a világon, szerintem azonban csodálatos találmány. A legtöbben a britek délutáni tearituáléjához kötik, pedig a ...

Tradicionális matcha tea

A matcha tea évszázadokon át a papok és a szamurájok itala volt, akik általában meditáció előtt fogyasztották egy úgynevezett teaszertartás keretein belül, amely Japánban ...

Bobba tea

Talán már Ti is hallottatok a bubble, vagy bobba teáról, esetleg kóstoltátok is. Mi most megmutatjuk, hogy valójában egy otthon is könnyedén elkészíthető üdítőről van szó. ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Tökéletes módszerek, receptek, ételek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...