Főzz sokkal finomabb (jeges vagy forró) teát 4 lépésben

Teát nem csak télen lehet inni: a meleg időnek is megvannak a maga aromás italai, legyen szó jeges teáról, koktélról vagy bármi másról. Ilyenkor se hanyagoljuk el a teafüvet, vegyük végig, hogyan főzhetjük belőle a legfinomabb italt.

Teát a magyarok közül sokan csak télen vagy megfázás alkalmával isznak, pedig ez a világszerte imádott – sőt, néhol istenített – ital egész évben felfrissíthet minket, főleg akkor, ha megfelelően főzzük. Még ilyenkor is, amikor a hőmérséklet már meredeken emelkedik, jól eshet egy bögre tea (egyesek szerint a meleg időben a meleg ital amúgy is kellemesebb). A legjobban pedig akkor fog esni, ha az alábbi szempontok alapján készítjük el.

Főzz sokkal finomabb (jeges vagy forró) teát 4 lépésben

A teafű beszerzése

Természetes egy kiváló bögre tea a jó minőségű levelekkel kezdődik. Szerencsére egyre több helyen kapható már leveles (azaz nem filteres) tea, a nagyobb élelmiszerboltok is tesznek pár ilyen terméket a polcaikra.

Ezen kívül persze felkereshetünk egy speciális teaboltot is, ahol kimérve juthatunk hozzá a legjobb teákhoz.

A leveles, szálas tea ugyanis sokkal teltebb, komplexebb ízt ad, csak az ebből főzött teában érezhetjük majd az adott fajta teljes ízvilágát. A filteres teákba ugyanis sok apró törmelék és porszerű tea is kerül, ami túl gyorsan megfő a forró vízben, ettől pedig keserű és zavaros lesz az ital.

Epres-mentás jeges zöldtea

Nincs is jobb ellenszere a korán beköszöntő nyári hőségnek, mint egy nagy pohár, jól behűtött ital - ezzel az isteni finom jeges teával pedig ti sem lőhettek mellé. Kóstoljátok meg Ti ...

Chai tea

Ezt a teát nagyon szívesen iszogatom a hideg téli estéken. Akár étkezés helyett is, hiszen a rengeteg fűszernek és a tejnek köszönhetően, még laktatónak is nevezhetjük.

A teafű kiválasztása

A különböző teák világa elsőre nagyon zavarosnak tűnhet, azonban egyrészt abszolút nem nehéz elnavigálni benne, másrészt minden a saját ízlésünkre van bízva. A teafajták közötti választás csak abból a szempontból lényeges, hogy később majd figyelembe kell vennünk a főzésnél.

Ugyanis nem azonos hőfokon és nem ugyanannyi ideig kell főzni az összes teát, ezek a dolgok mind az adott fajtától függnek.

A főzés módszere

Ha kiválasztottuk és megvettük a nekünk szimpatikus teát, további döntések előtt találhatjuk magunkat. Ugyanis nemcsak egyfajta módszer létezik a tealevelek megfőzésére, hanem kettő. Ezt a folyamatot ugyanis végezhetjük hideg és meleg vízzel is.

A meleg vizes talán az elterjedtebb, bár sokan inkább forró vízzel főzik a teát, ez pedig nagy hiba. Soha nem a lobogó víz a megoldás, ez ugyanis túl agresszív hőt ad, amitől megégnek a tealevelek.

A fekete teák esetében a 90 fokos, a zöld teák esetében pedig a 80 fokos víz az ideális. Az áztatási időről mindig tájékozódhatunk a csomagoláson.

De hideg vízben is főzhetünk teát. Ehhez csupán az kell, hogy 1 liter hideg vízbe szórjunk bele nagyjából 2-3 evőkanál teafüvet, majd az egészet hagyjuk egy éjszakára pihenni a hűtőben. Ez a „cold brew” (hidegen főzött) módszer sokkal karakteresebb aromát eredményez.

A tea utóélete

Végül pedig következzen még egy meglepő tény: a minőségi szálas teát nemcsak egyszer, de többször is le lehet főzni. A legtöbb fajta kétszer, háromszor bátran használható, nyilván, ezek a főzetek már nem lesznek annyira erőteljesek, a kellemes ízük azonban megmarad. És így akár többször is élvezhetjük életünk legfinomabb teáját.

Ötórai tea

A tejes tea (angolul milk tea) valószínűleg az egyik legmegosztóbb dolog a világon, szerintem azonban csodálatos találmány. A legtöbben a britek délutáni tearituáléjához kötik, pedig a ...

Tradicionális matcha tea

A matcha tea évszázadokon át a papok és a szamurájok itala volt, akik általában meditáció előtt fogyasztották egy úgynevezett teaszertartás keretein belül, amely Japánban ...

Bobba tea

Talán már Ti is hallottatok a bubble, vagy bobba teáról, esetleg kóstoltátok is. Mi most megmutatjuk, hogy valójában egy otthon is könnyedén elkészíthető üdítőről van szó. ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Tökéletes módszerek, receptek, ételek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...