Készítsd el a nyár legfinomabb jeges teáját, vízforraló nélkül

A nyári hőség teljesen megváltoztatja a főzési és étkezési szokásainkat. Nem bírjuk annyira a forró, nehéz ételeket és italokat, inkább a könnyű, hűsítő dolgokat keressük. Ez a tea esetében sincs másképpen, szerencsére van megoldás a gőzölgő bögrékre.

A hidegen áztatott tea egy olyan kellemes és különleges alternatíva a forró vízzel főzött, amúgy igencsak télies verzióval szemben, ami a nyári napokon garantáltan jól fog esni. Ugyan kicsit több idő kell hozzá, mint amíg egy vízforralás tart, de mind ízben, mind élményben meghálálja majd a ráfordított energiát a hidegen áztatott tea.

Készítsd el a nyár legfinomabb jeges teáját, vízforraló nélkül

A hideg víz előnyei

Ha ittunk már rossz teát, az valószínűleg a nem megfelelő elkészítés miatt történhetett. A forró vízzel elég egyszerű mellélőni: hiszen ha túl magas hőmérsékleten, túl hosszú ideig főzzük a teát, keserű íze lesz.

Ezt könnyen elkerülhetjük a hidegen áztatással: a tea nem sokkolódik az extrém hőtől, szépen-lassan engedi ki a benne lévő aromákat.

A kész ital halványabb lesz színben, ízben pedig édeskésebb (igen, még cukor nélkül is), nem olyan erős, mint a forró változat. Koffeintartalma is alacsonyabb, ezért jó választás lehet, ha csak a tea íze és élménye miatt akarjuk inni (például jeges teaként).

Milyen teát használjunk?

Nyilván a legjobban a minőségi szálas teával járunk, de egyszerű teafilterekkel is működik a dolog. Zöld, fekete és gyümölcstea is megfelel a célnak.

Egy liter vízhez 2-3 filtert vagy 4-5 teáskanálnyi szálas teafüvet használjunk. Azért nem pontos a mennyiség, mert így a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk az ital erősségét. Míg 2 filterrel gyengébb (de még is ízletes) teát kapunk, a 3 darab már erősebb eredményt produkál.

Így áztassunk

Az áztatás a hűtőben történik, több órán keresztül. A fekete teákat nagyjából 8, a zöldet körülbelül 6 óráig áztassuk. A gyümölcstea (és más koffeinmentes fajták) áztatási ideje mindegy, ezeket akár 12 órára is a hidegen hagyhatjuk (figyeljünk rá, nehogy ízesített fekete tea legyen).

Egy nagyobb üvegbe tegyünk megfelelő mennyiségű teát, majd öntsük le egy liter vízzel. Zárjuk be, rázzuk össze, és mehet is a hűtőbe. Ha letelt a szükséges idő, szűrjük le a teát, és már fogyaszthatjuk is.

A használt füvet újra „lefőzhetjük”: ha így döntünk, másodszor hagyjuk még hosszabb ideig ázni a hűtőben. Ugyan gyengébb íze lesz, de így akár kétszer is fel tudjuk használni.

Igyuk a teát magában, vagy dobjuk fel fagyasztott gyümölccsel, citrusokkal, friss mentával, citromfűvel, esetleg mézzel, ízesített szirupokkal. Alkoholos és alkoholmentes koktélokat is keverhetünk belőle.

Epres-mentás jeges zöldtea

Nincs is jobb ellenszere a korán beköszöntő nyári hőségnek, mint egy nagy pohár, jól behűtött ital - ezzel az isteni finom jeges teával pedig ti sem lőhettek mellé. Kóstoljátok meg Ti ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Kóstold meg a nyár összes ízét:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...