Így készíts kirobbanóan tavaszi salátákat, amelyek laktatnak is

A tavasz tagadhatatlanul a friss zöldségek időszaka – ilyenkor többször készítünk és fogyasztunk salátákat is. De hogyan érjük el, hogy a frissesség mellett laktatóak is legyenek zöldséges köreteink?

Nem csoda, ha a hosszas téli évszak után – a maga nehézkes, tartalmas, gyökérzöldségekkel telepakolt ételeivel – olyan tavaszi salátákra vágyunk, amelyek könnyedek, légiesek és nemcsak ízeikben, de alapanyagaikban is tükrözik az egyre kellemesebb, energikusabb napokat. Persze mindemellett továbbra is gondoskodnunk kell a saját jóllakottságunkról: nemcsak a főételek, de a köretek és kísérőfogások esetében is érdemes olyan alapanyagokkal dolgoznunk, amelyek laktatnak, de nem telítenek el a végletekig. Nézzünk most egy sor olyan tavaszi salátát, amelyek a fent leírtakra mind képesek!

Így készíts kirobbanóan tavaszi salátákat, amelyek laktatnak is

A levél csak kiegészítő legyen

Sokan elkövetik azt a hibát a könnyed saláták készítésénél, hogy kizárólagosan a salátalevelekre akarják felépíteni az egész fogást. És míg ezek csodálatosan friss, harsanós alapanyagok, jóllakni csak bajosan lehet velük.

TIPP: a különböző zöld leveleseket (saláta, rukkola, spenót) mindig csak kiegészítésként vessük be, a saláta alapját valami ennél tartalmasabb adja.

Alapként szolgáljon egy zsenge zöldség

És hogy mégis mi? Nos, vegyük hasznát a tavasszal minden mennyiségben elérhető és tomboló, zsenge zöldségeknek: a spárgának, reteknek, karalábénak, répának, céklának. Kezdjük az „építkezést” ezzel, hogy legyen egy biztos, de nem túl fullasztó alapja a salátánknak.

TIPP: próbáljunk meg minél több zöldséget nyersen vagy minimális hőkezeléssel fogyasztani: így jön ki a legjobban tavaszias frissességük.

Friss sajtokkal a győzelemért

A sajtra inkább úgy gondolunk, mint egy olvasztható, zsírosabb hozzávalóra, amit főételekben vagy szendvicsekben használunk. Pedig a friss sajtok (mozzarella, gomolya, friss kecskesajt, ricotta) tökéletes kiegészítői lehetnek egy harsogóan zöldséges fogásnak – leginkább azért, mert naturális, nem túl erőteljes az aromájuk (kivéve a kecskesajtnak)

TIPP: a keményebb sajtokat morzsoljuk, tépjük vagy kockázzuk késsel, míg a lágy ricottát inkább kenjük el a tálalótányéron, majd arra halmozzuk a zöldeket.

Olajos magvak minden mennyiségben

Minden salátának szüksége van egy ropogós elemre, és ha nem akarjuk a letaglózó kenyérkockákat segítségül hívni, rendelkezésre áll egy sokkal egészségesebb és könnyedebb opció, mégpedig az olajos magvak formájában. Diót, tökmagot vagy mogyorót mind használhatunk, sült és nyers zöldségekhez, sajtokhoz kiválóan illenek.

TIPP: mielőtt a salátára szórnánk a szemeket, alaposan pirítsuk meg őket egy felforrósított, száraz serpenyőben – így kijön az aromájuk teljes ereje.

Tojással befejezve

Akár kiadós ebéd is válhat a salátánkból, ha készítünk hozzá sült, főtt vagy buggyantott tojást. Érdemes inkább ez utóbbi kettő felé tendálni, ugyanis a sütéshez szükséges olaj csak elnehezíti az amúgy könnyű fogást.

TIPP: a főtt tojást előre is elkeverhetjük a levelekkel, zöldekkel és miegymással, míg a buggyantott tojást érdemes inkább frissen készíteni, majd koronaként a kiporciózott salátára helyezni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tavaszi ételeket és ízeket se hagyd ki:

Címlapról ajánljuk

További cikkek