A zöldsaláta magában hordoz megannyi lehetőséget arra, hogy nagyon finom és frissítő legyen, tökéletes kiegészítője egy sült húsnak vagy zöldségnek. Mindezek mellett sajnos arra is képes, hogy teljesen elvegye a kedvünket az egészséges táplálkozástól: amikor vizes, csoffadt levelek formájában lép elénk. Érjük el inkább az előbbi formáját, ízesítsük tökéletesre a zöldsalátánkat!
Miből áll egy salátaöntet?
Az öntetek legegyszerűbbike, a vinaigrette jelenti az alapot sok saláta esetében. Ha jó arányban rakjuk össze, selymes lesz, és tökéletesen megízesíti a salátába rakott zöldségeket.
Egy alap vinaigrette olajból, ecetből és fűszerekből áll, ezek emulziójából születik meg a dresszing.
Miért baj ez?
Ez mind nagyon szép és jó, csupán annyi a bökkenő, hogy a vizes salátalevelek és az olajos salátaöntet nincsenek túl jóban. Még akkor sem, ha összekeverés előtt alaposan megszárítottuk az összes zöldséget.
A víz taszítja az olajat, ez pedig azt is jelenti, hogy az öntetben lévő só és egyéb fűszer nem tud majd olyan alaposan feloldódni, és nem tud megragadni a leveleken, zöldségeken. Vagyis sajnos íztelen lesz a salátánk.
A tökéletes trükk
Ezt szerencsére nagyon egyszerűen el tudjuk kerülni: először tegyük a salátástálba az ecetet, a sót és a borsot, majd forgassuk össze a zöldségekkel, levelekkel. Ezt kövesse az olaj, amit csorgassunk az ecetes salátára, és alaposan forgassuk át még egyszer.
Így a sónak és a fűszereknek lesz egy kis előnye feloldódni, és bevonni a leveleket, az olaj nem fogja meggátolni őket ebben. Persze nem veszítjük el a vinaigrette selymes állagát sem: ez a külön összekeverős módszerrel is ugyanúgy kialakul.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai trükkök, amiket jó tudni: