Mizuna, bébispenót, rukkola, a koratavasz legcsodásabb zöldjei

Eljött végre a március és vele a tavasz ígérete, még ha az utóbbi napokban sok helyen többet is esett a hó, mint egész télen együttvéve. A tavasz azonban visszavonhatatlanul közeledik, mi pedig egyre több zöldre vágyunk – mutatjuk, hol találhatsz rájuk.

A szupermarketek polcai az év legtöbb napján roskadoznak a salátáktól, külföldről importált zöldségektől, ám ha nem szeretnénk csak primőr dolgokat enni, mégis vágynánk valami friss, zöld ízre, a boltok sokféle rejtett kincset tartogatnak nekünk.

Töltsük fel magunkat friss zöldekkel

Gyökerek zöldje

Ott vannak az egyre többek által előszeretettel használt és szemétrevalóból értékes alapanyaggá avanzsált zöldjei a különféle gyökereknek és téli zöldségeknek. A karalábé, karfiol zöldjét, a brokkoli torzsáját, a cékla levelét semmiképp se dobjuk ki, hiszen levesekbe, szószokba, egytálételekbe, de még klasszikus és zöldségfasírtokba is ideálisak. Ha pedig sikerül olyan sárgarépát kapnunk, aminek még megvan a zöldje, semmiképp se dobjuk ki, hanem az is mehet a levesbe, de készülhet belőle pesto is, ahogyan a retek leveléből is.

Mizuna, rukkola, spenót és társaik

Ma már itthon is sok gazdálkodó foglalkozik salátának való leveles zöldek termesztésével, amelyek nemcsak a tavaszi és nyári időszakban, hanem gyakorlatilag egész évben jól teremnek, ha kedvező körülményeket biztosítanak nekik, vegyszerek nélkül.

A mizuna

Sokan összetévesztik a rukkolával, és egyelőre kevesebben ismerik, mint említett társát, pedig ez is egy rendkívül aromás, különleges zöldféle, ami salátákban, zöldségek és húsfélék kísérőjeként nagyon fel tudja dobni a tél végére unalmassá váló étkezést. Íze borsos, csípős, magyar neve pedig a mustárspenót, és valóban, mustáros, tormás ételekhez nagyon jól illik.

A rukkola

Mára egészen elterjedt és kedvelt, szinte hétköznapi növényünk lett, minél öregebbek a levelei, annál csípősebb az íze, mindenképp jó otthon tárolni belőle egy-egy zacskóval, de tavasszal el is vethetjük a magját – a kertekben gyakorlatilag örök lakó lesz utána, évelő, dúsan növekvő, már-már gyomnövényként terjedő zöldünk lehet. A rukkolából saláta-alkotóelem, vagy akár főszereplő is lehet, finom pesto készülhet belőle, tehetjük pizzára, krémleveshez és olaszos tésztákhoz is.

A bébispenót

Ő a harmadik olyan zöld levélfajta, amit manapság egész évben megtalálhatunk a boltokban, íze sokkal kevésbé karakteres, mint a spenóté, hiszen levelei még sokkal kisebbek, lágyabbak. A legegyszerűbb, ha nyersen, salátaként esszük, de mivel egy szinte semleges ízű, mégis vitaminban gazdag növényről van szó, gyakorlatilag bármibe kerülhet: vannak akik a reggeli gyümölcsös turmixukat dobják fel vele, mások rántottához adják, levesbe vagy mártásba főzik, a kész egytálételt szórják meg vele, de tésztához, szendvicshez, sajt- és vajkrémekhez is ideális, valamint készülhet vele quiche, sós pite és töltött batyu is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...