Mizuna, mizuma, namenia, mustárspenót, kiotói vízizöld, sárkányfogó saláta – ezt a káposztafélét számos néven szólíthatjuk, mégis csak kevesen tudjuk, mennyire értékes és ízletes növényről is van szó.
A mizuna eredetileg Kínából származik, ennek ellenére mégis a japán konyha által vált ismertté világszerte, és kezdett el hódítani itthon, Magyarországon is. A mizunának igen karakteres íze van, sokak szerint kicsit borsos, csípős ízzel rendelkezik, éppen ezért ajánlják elsősorban borsos, mustáros vagy éppen tormás ételekhez. Saláták kitűnő összetevője, nemcsak íze, de gazdag vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt is érdemes fogyasztani.
Mit tud a mizuna?
A mizuna C-, E- és K-vitaminban gazdag, kalciumban, magnéziumban, káliumban, folsavban és béta-karotinban is bővelkedik, ráadásul immunerősítő hatással is bír. Jelentős mennyiséget tartalmaz élelmi rostokból, segíti az emésztést. Magas koncentrátumban találunk benne glükozinulátokat, amely fontos szerepet játszik a rák megelőzésében.
A mizuna nem egy problémás növény, termesztésével akár mi magunk is próbálkozhatunk otthon, akár egy kisebb műanyag edényben/konténerben is. A félárnyékos, napos helyeket kedveli, és sok vizet igényel. A megfelelő helyen termesztve akár már két hét alatt is kinőnek a levelek, a hosszú, cakkos szélű zöldet pedig salátákhoz, párolt és sült ételekhez egyaránt tálalhatjuk, szóval már most érdemes nekilátni a növénytermesztéshez, áprilistól ugyanis hivatalosan is elindul a mizunaszezon!
Ezeket olvastad már?
7 divatkaja, aminek nagyobb a füstje, mint a lángja
Van pár étel, ami irtó menőnek számít - de vajon jogosan? De miért pont az? És ciki-e, ha bevallom, némelyik kifejezetten fel tud idegesíteni?
Brecz JuditMegmutatjuk, miért jó gyümölcs a POMELO, és azt is, hogyan...
Sokan félve próbálják ki a pomelot, pedig a hatalmas grapefruitra emlékeztető gyümölcsnek számos jótékony hatása van, és akkor arról még nem is beszéltünk, milyen finom!
Masszi- Rigó Csilla5 olcsó náthaűző leves hagymából – a létező legfinomabb variációk
Hagyma: ha nem lenne, ki kellene találni. Méltatlanul csak úgy gondolunk rá, mint az ételek kiegészítőjére, ezért most egy egész cikkel ünnepeljük.
Gréti7 színes-szagos tavaszias saláta bármely napszakra
Majonézes kukorica vagy francia saláta helyett tágítsd a látóköröd, vegyél elő változatos alapanyagokat, és salátázz ész nélkül!
Brecz Juditvia wellandfit, thespruce