Ezeket a szuperkajákat fogyaszd télen, ha fontos az egészséged

Alapszabály, hogy mindig a szezonális élelmiszerek a legjobbak – igaz ez a szuperkajákra is. Télen ráadásul más tápanyagok a fontosak a szervezeted számára, mint nyáron, éppen ezért nem árt, hogy tudd, éppen melyik évszakban mely szuperkajákat érdemes fogyasztani.

Amikor beköszöntenek a hidegebb hónapok, többet veszítünk a napfénynél – a nyári friss gyümölcsök és zöldségek is eltűnnek. Ha kedvenc nyári szuperételeid elvesztése miatt tanácstalan vagy, mit fogyassz, van egy jó hírünk: a tél is tele van szuperkajákkal.

Gyömbér

Ha természetes módszereket keresel az immunrendszered működésének támogatására, a gyömbér az egyik legjobb megoldás a téli hónapokban. Ez az a gumó, amit évszázadok óta használnak az emésztés javítására, a gyomorrontás csillapítására és az immunrendszer erősítésére (utóbbit érdemes a helyén kezelni: erősíteni a szó szoros értelmében nem lehet az immunrendszert, de helyes táplálkozással támogatni igen). A gyömbér egész évben elérhető, de a legfrissebb gyökerek valószínűleg a téli hónapokban kaphatók.

Kínai kel

Ha káliumot szeretnél bevinni a szervezetedbe, nemcsak a banán a jó választás: a kínai kelben is van bőven ebből a fontos mikrotápanyagból. A kálium segíthet csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy eltávolítja a felesleges nátriumot a szervezetből. Valójában a káliumbevitel növelése ugyanolyan hatásos lehet, mint a nátriumbevitel csökkentése, ha a vérnyomás szabályozásáról beszélünk.

Alma

Az alma nagyon jó C-vitamin-forrás, ami a téli időszakban nagyon hasznos az immunrendszer támogatása érdekében. A gyümölcs ezen kívül pektint is tartalmaz, egy oldható rostot, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a koleszterinszintet.

Az almaszezon a nyár vége felé jön el, de gyakran késő őszig vagy tél elejéig is tarthat. A fitotápanyagok és a rost is a héjban, illetve közvetlenül az alatt található, így érdemes hámozatlan almákat fogyasztani.

Kelbimbó

Talán nincs is olyan zöldség, aminek olyan rossz lenne a marketingje, mint a kelbimbónak – annak ellenére, hogy nagyon egészséges, tápanyagokban gazdag élelmiszerről van szó. Ezek a mini keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségű K- és C-vitamint tartalmaznak, valamint folátot, mangánt, káliumot és B6-vitamint is.

Édesburgonya

A hagyományos burgonya testvére tele van béta-karotinnal, ezen kívül antioxidánsok is vannak benne bőven, ami küzd a szabadgyökök okozta károsodások és a szervezetben található gyulladások ellen. Főszezonja októbertől decemberig tart. A hagyományos burgonyánál egy fél fokkal egészségesebb, de csak akkor persze, ha nem sült krumpliként esszük – némi növényi olajjal, sózva-borsozva, fokhagymát hozzáadva nagyon finom köretet lehet belőle készíteni.

Gránátalma

Nem egyszerű meghámozni, de megéri: a gránátalma igazi téli szuperkaja, amit nem érdemes kihagyni az étrendből. Tele van például olyan polifenolokkal, amelyek segítenek megőrizni a szív egészségét, leküzdeni a szervezetben található fertőzéseket, illetve a memóriát is javítják. Szeptembertől februárig van szezonja.

Forrásunk volt.


Még több szuperétel:

Címlapról ajánljuk

További cikkek