Ezeket a szuperkajákat fogyaszd télen, ha fontos az egészséged

Alapszabály, hogy mindig a szezonális élelmiszerek a legjobbak – igaz ez a szuperkajákra is. Télen ráadásul más tápanyagok a fontosak a szervezeted számára, mint nyáron, éppen ezért nem árt, hogy tudd, éppen melyik évszakban mely szuperkajákat érdemes fogyasztani.

Amikor beköszöntenek a hidegebb hónapok, többet veszítünk a napfénynél – a nyári friss gyümölcsök és zöldségek is eltűnnek. Ha kedvenc nyári szuperételeid elvesztése miatt tanácstalan vagy, mit fogyassz, van egy jó hírünk: a tél is tele van szuperkajákkal.

Gyömbér

Ha természetes módszereket keresel az immunrendszered működésének támogatására, a gyömbér az egyik legjobb megoldás a téli hónapokban. Ez az a gumó, amit évszázadok óta használnak az emésztés javítására, a gyomorrontás csillapítására és az immunrendszer erősítésére (utóbbit érdemes a helyén kezelni: erősíteni a szó szoros értelmében nem lehet az immunrendszert, de helyes táplálkozással támogatni igen). A gyömbér egész évben elérhető, de a legfrissebb gyökerek valószínűleg a téli hónapokban kaphatók.

Megfázás elleni leves

Nyakunkon az őszi-téli betegségszezon, itt az ideje felfegyverkezni. Ezzel a levessel hatékony támadást indíthatunk a megfázás ellen.

Csicseriborsó curry

Pár hónapja érkezett Magyarországra egy indiai ismerősünk, akitől többek között ezt a receptet sikerült megtanulnom. Nem igazán rajongok a csípős, és erősen fűszeres ételekért, de ...

Csirke tikka masala 2.

Rajongásom az indiai ízek iránt úgy tűnik, megállíthatatlan. Egyre elszántabban próbálgatom magam és az ízlelőbimbóim határait, a zamatok és színek csodálatos világában. A ...

Kínai kel

Ha káliumot szeretnél bevinni a szervezetedbe, nemcsak a banán a jó választás: a kínai kelben is van bőven ebből a fontos mikrotápanyagból. A kálium segíthet csökkenteni a vérnyomást azáltal, hogy eltávolítja a felesleges nátriumot a szervezetből. Valójában a káliumbevitel növelése ugyanolyan hatásos lehet, mint a nátriumbevitel csökkentése, ha a vérnyomás szabályozásáról beszélünk.

Alma

Az alma nagyon jó C-vitamin-forrás, ami a téli időszakban nagyon hasznos az immunrendszer támogatása érdekében. A gyümölcs ezen kívül pektint is tartalmaz, egy oldható rostot, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a koleszterinszintet.

Az almaszezon a nyár vége felé jön el, de gyakran késő őszig vagy tél elejéig is tarthat. A fitotápanyagok és a rost is a héjban, illetve közvetlenül az alatt található, így érdemes hámozatlan almákat fogyasztani.

Kelbimbó

Talán nincs is olyan zöldség, aminek olyan rossz lenne a marketingje, mint a kelbimbónak – annak ellenére, hogy nagyon egészséges, tápanyagokban gazdag élelmiszerről van szó. Ezek a mini keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségű K- és C-vitamint tartalmaznak, valamint folátot, mangánt, káliumot és B6-vitamint is.

Csirkeraguleves májnokedlivel

Ez a zöldes-arany színű, illatos, sűrű leves szerintem még jobb, mint a tyúkhúsleves, ünnepi alkalmakkor is megállja a helyét. Kiadós, vagyis második fogásként könnyebb ételt is ...

Kelbimbó lengyelesen

Vajban pirított morzsába forgatás - ettől lenne ez lengyeles, bár én kicsit felturbóztam. Frissen készítettem, pirított kenyérkockákból, kevés kakukkfűvel és dióval, reszelt ...

Édesburgonya

A hagyományos burgonya testvére tele van béta-karotinnal, ezen kívül antioxidánsok is vannak benne bőven, ami küzd a szabadgyökök okozta károsodások és a szervezetben található gyulladások ellen. Főszezonja októbertől decemberig tart. A hagyományos burgonyánál egy fél fokkal egészségesebb, de csak akkor persze, ha nem sült krumpliként esszük – némi növényi olajjal, sózva-borsozva, fokhagymát hozzáadva nagyon finom köretet lehet belőle készíteni.

Pásztorpite édesburgonyával

Az angolok egyik híres egytálétele a Shepherd's pie, azaz pásztorpite. Nincs vele sok cécó, készítünk egy húsos ragut, amit majd beburkolunk burgonyapürével, és összesütjük a ...

Gránátalma

Nem egyszerű meghámozni, de megéri: a gránátalma igazi téli szuperkaja, amit nem érdemes kihagyni az étrendből. Tele van például olyan polifenolokkal, amelyek segítenek megőrizni a szív egészségét, leküzdeni a szervezetben található fertőzéseket, illetve a memóriát is javítják. Szeptembertől februárig van szezonja.

Forrásunk volt.


Még több szuperétel:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...