Top 10 igazi káliumbomba

A kálium a szervezetünk számára egyik legfontosabb mikrotápanyag. Ez a 10 alapanyag segít abban, hogy sose szenvedj hiányt belőle!

A káliumról viszonylag keveset szoktunk hallani, pedig ez az ásványi anyag is a szervezetünk számára elengedhetetlen mikrotápanyagok közé tartozik. Szerepe van az idegrendszeri ingerületátvitelben, az izmok működésében, a sejtek energiaellátásában, a sav-bázis egyensúly fenntartásában, a vérnyomás szabályozásában. A hazai ajánlásban az ajánlott napi bevitel 2000 mg felnőttek esetében, ugyanez az érték az amerikai ajánlásokban 4700 mg. Anélkül, hogy bonyolult számolgatásokba kezdenénk, törekedjünk a napi fél kg zöldség-gyümölcs elfogyasztására, étkezzünk változatosan, színesen.

A megfelelő napi káliumbevitel legjobb forrásai a zöldségek és a gyümölcsök, lássuk miből vásároljunk be a zöldségesnél így a tavasz elején!

1. Burgonya

A lehető leghétköznapibb alapanyag, elkészítésével kapcsolatban arra figyeljünk, hogy ha főzzük, akkor az ásványianyag-tartalom egy része az elöntött főzővízzel távozik. Ezért, ha lehet, süssük inkább sütőben, persze minimális zsiradékkal!

2. Fejtett bab

A fejtett bab egészen extrém mennyiségű káliumot tartalmaz, 10 dkg közel 1800 mg-t. Az ő esetében is érdemes kicsit túllépni a levesen és a gulyáson (na nem mintha ezeket én nem szeretném), próbáljuk ki bátran saláta vagy más köret formájában.

Quesadillas

Egyik chef ismerősöm készítette el ezt az ételt pár évvel ezelőtt, azóta szerepel a menünkön.  

3. Édesburgonya

Az édesburgonya káliumtartalma magas béta-karotin- és folsavtartalommal társul. Hasonlóan a burgonyához, káliumtartalmának egy része az ételkészítés során kifő az édesburgonyából, mondjuk az ő esetében ezt a főzőlevet általában el is fogyasztjuk (pl. leves, curry-k, rizottó stb.)

Téli minestrone Anna konyhájából

Sokszor találkoztam már ezzel a levessel korábban is, ettem a hazájában is, és természetesen az olasz konyha elkötelezett híveként magam is készítem néhanapján. A legjobban az itáliai ...

4. Csiperkegomba

A csiperkegomba is szerencsére egy könnyen hozzáférhető alapanyag. Készítsünk belőle salátákat, gombás szeleteket, bár én leginkább fokhagymával, chilivel pirítva, petrezselyemzölddel szórva szeretem.

Pirítottgombás-rizottó

A rizottó az egyik legjobb és legegyszerűbb olasz eredetű rizsétel. Készíthetjük bármilyen zöldséggel vagy hússal; ezernyi íz és kombináció létezik. Én most gombával készítettem, ...

5. Banán

Talán a banán a legismertebb káliumforrás. 1 db közepes banán napi káliumszükségletünk 10%-át biztosítja.

Sült tepsis zabpehely

A bioboltban, ahol vásárolni szoktam, szombaton ételkóstoló nap volt, ott lehetett enni ebből a finomságból. Előtte már egyszer a szomszédasszonyom, aki a boltban dolgozik, említette ...

6. Sűrített paradicsom

A paradicsom is magas káliumtartalmú zöldség, koncentrált formájában, legyen az akár egy passata, akár a hagyományosabb sűrített paradicsom, a káliumtartalom is koncentrálódik.

Lahmacun Dacotától

Lahmacun, vagy bolognai pizza...na jó, csak viccelek. :) Törökország laposkenyere paradicsomos báránykrémmel...egyszerűen mennyei! Eredetileg bárány- vagy birkahússal készül, de ...

Spagetti paradicsomos húsgombóccal

Számtalan Woody Allen film közül a Süti nem süti az egyik kedvencem, mert hihetetlenül vicces karakterekkel, számtalan remek sütivel és tésztával van ellátva. A pár minden este együtt ...

Török pide Judit konyhájából

A tésztájában nincs semmi különös, csak a formázás miatt mutatós, de annál inkább a tölteléke teszi ízletessé ezt finom, török lepényt. Úgyhogy csak bátran a fűszerekkel!

7. Aszalt szilva és sárgabarack

Az aszalt gyümölcsök is tekinthetőek koncentrátumoknak, hiszen a víztartalmuk csökkentésével egy egységre jutó (pl. 100 g) tápanyagtartalmuk nő. Az aszalt szilvát, barackot koncentrált cukortartalmuknak köszönhetően persze nem ajánlott kilószámra fogyasztani, de ételeink színesítéséhez, változatossá tételéhez bátran használjuk fel őket.

Aszalt sárgabarackos-magvas bagett

Ha reggelire friss bagettet szeretnénk enni, akkor inkább menjünk el a legközelebbi pékségbe, ugyanis ez a műfaj elég munkás. (Persze azt is választhatjuk, hogy hajnalban kelünk.) Ellenben ...

8. Sütőtök

A sütőtök szezonja lassan véget ér, azért 1-1- utolsó fogást még készíthetünk belőle a hétvégén. Magas káliumtartalma ráadásul magas karotin- és élelmirost-tartalommal párosul.

Marokkói csirke-egytál

Ha minden elő van készítve és fel van darabolva, 40 perc alatt megvan. Kezdő arab-evőknek is tökéletes választás. (De az előkészületek miatt még +30 perc kell neki.)

9. Pak-choi

A pak-choi (vagy bok-choi) a távol-keleti konyhákban ismert káposztaféle. Sajnos itthon ma még csak nagyon kevés helyen elérhető, de azért érdekességképpen megosztom, mivel nekem egyik legkedvesebb zöldségem.

Párolt Pak choy

Hétköznap későn érek haza, és ilyenkor nagyon jól jön a gyorsan elkészíthető vacsora. A keleti konyha és a wok ilyen szempontból ideális!

10. Avokádó

Lassan tényleg kiderül, hogy az avokádó a legtutibb alapanyag, hiszen nem maradhat ki a káliumban gazdag alapanyagok felsorolásából sem. Egy újabb ok, hogy készítsünk avokádós ételeket!

Avokádós tortilla wrap

Volt otthon egy darab érettebb avokádóm, tortilla wrap is volt, salátát mindig tartok otthon, így kipróbáltam ezt a variációt. Egy  vegán weboldalon olvastam ezt a receptet. Ez volt a mai ...

Chilis avokádóleves

Ha nem szereted a krémleveseket, de szereted az avokádót. Ha szereted az avokádó krémlevest, de most kipróbálnál valami mást. Ha nem szereted a hideg gyümölcsleveseket, de szereted a ...

(via About.com)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...