A szumák egy bordó színű őrölt fűszer savanykás, citromos ízzel. A szárított szömörce bogyójából készült citrusos fűszert a közel-keleti konyhában használják előszeretettel, hogy enyhén fanyar ízt adjon a kebabtól és salátáktól kezdve a mártogatósokon át a grillezett ételekig mindennek. Most elhoztunk egy útmutatót, amiből minden fontos részletet megtudhatsz a szumákról, beleértve azt is, hogy miként használd főzés közben!
Csípős a szumák?
A szumák a chiliporral vagy a csípős paprikával ellentétben nem csípős, bár a bordó színe erre engedne következtetni. Van egy savanykás, virágos illata, ami kicsit olyan, mint a citrom vagy a lime, de nem annyira fanyar.
Gyakran használják citrusfélék helyettesítésére (vagy azokkal párosítva) olyan receptekben, amikbe kell egy kis frissítő plusz.
A szumák a Za'atar egyik kulcsfontosságú összetevője a szárított fűszernövények és a pirított szezámmag mellett.
Így használd könnyen a szumákot
Miként használd? Úgy, mint a sót és a borsot! Tálaláskor ízesítsd vele az ételeket, például szórd a tükörtojásra vagy omlettre, kend meg vele a forró sült krumplit és pattogatott kukoricát, vagy egy avokádós pirítóst bolondíts meg vele, de keverheted akár szendvicskeverékhez is.
Mehet sült karfiolra, sült édesburgonyára vagy tejszínes sajtokra, például fetára, brie-re és ricottára. Még salátaöntetbe is keverheted.
Hogyan használjuk a szumákot mártogatósokban
Szórj szumákot a hummuszba, füstös baba ghanoush-ba vagy a labneh tálakra, hogy frissítő, citrusos ízt kapjon. A mélyvörös színével azonnal feldobja a boltban vásárolt mártogatósokat, különösen, ha egy csepp jó olívaolajat és sok ropogóst is adsz hozzá. Tahinibe vagy majonézbe is keverheted, hogy finom krémet kapj, például a kebab mellé.
Receptek szumákkal:
Hogyan használd a szumákot halételeknél
A szumák citrusos íze gyönyörűen kiegészíti a halakat. Ellentétben a savat tartalmazó pácokkal, mint például a citromlé, a nyers tenger gyümölcseit nem fogja tovább főzi az ételt, amikor az áll. Grillezés vagy serpenyőben sütés előtt szórj szumákot és sót a tengeri sügérre vagy a tőkehalra, majd szolgáld fel saláta és lapos kenyér társaságában. Alternatív megoldásként szórd a szumákot lazacfilékre sütés előtt, és mentás-joghurtos öntettel tálald.
Szumák hagyma és saláta
Pácold a lilahagymát szumákba és citromba, ezzel elveszed azt a jellegzetes nyers ízét. A pác a hagyma színét is felhígítja, szinte áttetsző rózsaszínűvé varázsolja. Shawaramán, laposkenyéren és nyári salátákon tálalva szuperül néz ki (a további szín- és aromaélmény érdekében dobj bele apróra vágott mentát vagy petrezselymet). A szumák citromos ízt kölcsönöz a reszelt salátáknak, például egy káposztasalátának, és a finom zöldsalátáknak, mint a Fattoush.
Szumák az édes receptekben
Szórj szumákot a hűtött dinnyeszeletekre – vagy mustárt, mint Lizzo -, az Eton messre vagy a sült szilvára. Egy citrommázas tortát is meghinthetsz vele, hogy felerősítsd a citrusos jegyeket a tésztába, vagy keverd bele magába a cukormázba, hogy rubinvörös színt kapj.
Még több izgalom itt: