A szexi bordó szumák, ami citrusos ízt ad az ételeidnek

Ismerd meg a szumákot, ezt a keleti fűszert, ami citrusos ízével új csavart ad a főztödnek!

A szumák egy bordó színű őrölt fűszer savanykás, citromos ízzel. A szárított szömörce bogyójából készült citrusos fűszert a közel-keleti konyhában használják előszeretettel, hogy enyhén fanyar ízt adjon a kebabtól és salátáktól kezdve a mártogatósokon át a grillezett ételekig mindennek. Most elhoztunk egy útmutatót, amiből minden fontos részletet megtudhatsz a szumákról, beleértve azt is, hogy miként használd főzés közben!

A szumák

Csípős a szumák?

A szumák a chiliporral vagy a csípős paprikával ellentétben nem csípős, bár a bordó színe erre engedne következtetni. Van egy savanykás, virágos illata, ami kicsit olyan, mint a citrom vagy a lime, de nem annyira fanyar.

Gyakran használják citrusfélék helyettesítésére (vagy azokkal párosítva) olyan receptekben, amikbe kell egy kis frissítő plusz.

A szumák a Za'atar egyik kulcsfontosságú összetevője a szárított fűszernövények és a pirított szezámmag mellett.

Így használd könnyen a szumákot

Miként használd? Úgy, mint a sót és a borsot! Tálaláskor ízesítsd vele az ételeket, például szórd a tükörtojásra vagy omlettre, kend meg vele a forró sült krumplit és pattogatott kukoricát, vagy egy avokádós pirítóst bolondíts meg vele, de keverheted akár szendvicskeverékhez is.

Mehet sült karfiolra, sült édesburgonyára vagy tejszínes sajtokra, például fetára, brie-re és ricottára. Még salátaöntetbe is keverheted.

Hogyan használjuk a szumákot mártogatósokban

Szórj szumákot a hummuszba, füstös baba ghanoush-ba vagy a labneh tálakra, hogy frissítő, citrusos ízt kapjon. A mélyvörös színével azonnal feldobja a boltban vásárolt mártogatósokat, különösen, ha egy csepp jó olívaolajat és sok ropogóst is adsz hozzá. Tahinibe vagy majonézbe is keverheted, hogy finom krémet kapj, például a kebab mellé.  

Receptek szumákkal:

Joghurtleves főzés nélkül

A nyári hőségriadóra nekem ez a recept a válaszom. Főzni sem kell, jégbe hűtve a legjobb, és a fűszerezése is különleges. Olyannyira, hogy elsőre talán még meghökkentő is, de a ...

Hogyan használd a szumákot halételeknél

A szumák citrusos íze gyönyörűen kiegészíti a halakat. Ellentétben a savat tartalmazó pácokkal, mint például a citromlé, a nyers tenger gyümölcseit nem fogja tovább főzi az ételt, amikor az áll. Grillezés vagy serpenyőben sütés előtt szórj szumákot és sót a tengeri sügérre vagy a tőkehalra, majd szolgáld fel saláta és lapos kenyér társaságában. Alternatív megoldásként szórd a szumákot lazacfilékre sütés előtt, és mentás-joghurtos öntettel tálald.

Szumák hagyma és saláta

Pácold a lilahagymát szumákba és citromba, ezzel elveszed azt a jellegzetes nyers ízét. A pác a hagyma színét is felhígítja, szinte áttetsző rózsaszínűvé varázsolja. Shawaramán, laposkenyéren és nyári salátákon tálalva szuperül néz ki (a további szín- és aromaélmény érdekében dobj bele apróra vágott mentát vagy petrezselymet). A szumák citromos ízt kölcsönöz a reszelt salátáknak, például egy káposztasalátának, és a finom zöldsalátáknak, mint a Fattoush.

Szumák az édes receptekben

Szórj szumákot a hűtött dinnyeszeletekre – vagy mustárt, mint Lizzo -, az Eton messre vagy a sült szilvára. Egy citrommázas tortát is meghinthetsz vele, hogy felerősítsd a citrusos jegyeket a tésztába, vagy keverd bele magába a cukormázba, hogy rubinvörös színt kapj.

Forrásunk volt.


Még több izgalom itt:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...