4 élelmiszer, amit feltétlenül kerülj el, ha szorongsz

Bizony vannak olyan élelmiszerek, amik csak rontanak a hangulatodon, épp ezért a kutatások szerint érdemes kerülni őket az étkezések során, ha te is szorongó típus vagy.

Bár a szakemberek szerint sem a depressziót, sem pedig a szorongást nem lehet diétával gyógyítani, mégis vannak olyan élelmiszerek, amelyeket nem tanácsos fogyasztani az érintetteknek. A webMD összeszedte, melyek ezek az italok és ételek.

Kávé

A kávéban rengeteg a koffein, ami idegessé, stresszessé teheti azokat, akik nem fogyasztják rendszeresen és nincs hozzászokva a testük. Ráadásul a nyugodt alvást is nehezíti, ami plusz stressz lehet a szervezet számára.

Tipp: Ha nagyon vágysz a kávé ízére, akkor fogyaszd inkább a koffeinmentes változatot.

Feldolgozott élelmiszerek

Szakemberek szerint a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása nemcsak súlyosbítja a depressziót és a szorongást, de azok kialakulásuknak esélyét is nagyban növelheti.

Ezért is érdemes elkerülni a felvágottakat, snackeket, chipseket, instant leveseket, valamint a fagyasztott vagy konzerv készételeket. Ezek helyett próbáljunk meg minél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiörlésű gabonákat és halat fogyasztani.

Ezeket az élelmiszereket kerüld el, ha szorongsz

Bolti gyümölcslevek

A frissen facsart gyümölcslevekben található rostok eltelítenek és a vércukorszintet is stabilan tartják. A boltokban kapható gyümölcslevekben azonban nincs rost, mivel azt leszűrik, emiatt lényegében cukros vízzé változik az egészségesnek hitt üdítő, amitől gyorsan felugrik, majd vissza is esik a vércukorszintünk. Ez éhséget és dühöt okoz, ami értelemszerűen ront a depresszióval, szorongással élők közérzetén.

Energiaital

Valószínűleg nem nehéz kitalálnod, hogy itt is a koffein a ludas. Ha azért iszod, mert édes ízre vágysz, akkor jobb, ha valamilyen gyümölcsöt eszel inkább, vagy bekapsz egy falat csokit. Ha pedig fel szeretnél felélénkülni, akkor inkább próbáld ki a hideg zuhanyt vagy a testmozgást.

Persze teljesen érthető, ha nem tudunk ezekről az ételekről és italokról azonnal lemondani. A kezdetekben bőven elég, ha óvatosan elkezdjük csökkenteni az adagokat, és szép lassan, fokozatosan hagyjuk el őket.


Még több a szorongásról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...