10 reggeliötlet kávé helyett, amitől tuti beindulnak a fogaskerekeid

Nem mindenki szereti, van aki pedig egészségügyi okok miatt nem ihatja a kávét, pedig ez az egyik leggyorsabb és legelterjedtebb módja annak, hogy reggel frissen, energiával telve indítsuk a napot. Ha mégis szünetet tartanánk a kávézásban, vagy kipróbálnánk másfajta, egészséges és frissítő reggeli fogásokat, adunk pár tippet.

Reggeliötleteket keresel, melyek beindítanak? Tény, hogy a kávé nemcsak finom, hanem egyből fel is ébreszt minket, erőre kapunk tőle, felelősséggel fogyasztva pedig még kimondottan egészséges is, de nem csak a koffein segítségével juthatunk energiához kora reggel, rengeteg más frissítő reggeliötlet létezik, amivel energiával telve indíthatjuk a napot.

Menta

A Delish szerint például a mentafélék például azonnal felfrissítik az embert, és ezzel nem is lehet vitatkozni. Igyunk egy csésze mentateát, és máris felélednek az érzékeink, de ha nagyon sietünk, egy erős mentás ízű fogkrémmel végzett alapos fogmosás is felélénkít minket.

Az evidencia: a víz

Na, ez aztán még a fogmosásnál is hétköznapibb tanács: igyon egy pohár vizet, egyből észhez tér. Mégis ritkán gondolunk arra, hogy a víz nemcsak szomjoltóként, hanem valóban élénkítőként is hat. A keleti orvoslásban gyakran ajánlják az emésztés beindítására a meleg víz fogyasztását, de ugyanígy egy nem jéghideg, esetleg citrommal, sőt mentával ízesített jól behűtött pohár víz is abszolút energizálják az embert.

Nem csak víz, szódavíz

Hogy egy újabb evidenciával borzoljuk a kedélyeket: nagyszerű reggeli élénkítő ital az egyszerű szódavíz, olvashatjuk a Redbook gyűjtésében. A szódánál a szénsavak gyöngyöződése jelenti azt a szükséges pluszt, amellyel felrázhatjuk magunkat a reggeli bóbiskolásból.

Spenót-mangó smoothie

Mostanában rákaptam a smoothie-ra, méghozzá azokra, amelyikek jó sűrűek, és csak kanállal tudom megenni. A mangó-spenót kombináció nagyon jól működik, és a banántól meg a ...

Zabkása-variációk

A zabpehely szuper dolog - gyors, egészséges, és garantáltan jó pár órára telít, anélkül, hogy nagyon kiütne. Még rohanós hétköznapokra is az egyik legjobb reggeli, és úgy lehet ...

Teák és a csodás matcha

Ha a koffeinről nem, csak a kávéról kell lemondanunk, vagy egyszerűen nem szeretjük az ízét, próbáljuk ki a teákat: van, akinek az egészen erős, fekete teák jönnek be, mások a lágyabb ízű, de hosszabb élénkítő hatással bíró zöld teákban találják meg a tökéletes reggeli italukat. Vannak, akik a különböző gyümölcsteákra, gyógynövényekből készült főzetekre esküsznek, vagy például a különleges rooibos teát kortyolgatják reggelenként, amelynek egyedülálló tulajdonsága, hogy napszaktól függetlenül fogyasztható, reggel élénkít, este viszont kifejezetten nyugtató hatással bír. A lassacskán hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő matcha, amely egy különleges japán teaféle, és szokták teaként, porrá őrölt formában pedig krémesre keverve kávé helyett, különböző ízesítőkkel, sőt akár tejjel is fogyasztani.

Alma, zabkása és csoki

A következő három élelmiszert előszeretettel fogyasztjuk, ám lehet, ritkán indítjuk egy sima almával a napot. Pedig az alma valódi vitaminbomba, sőt természetes cukortartalma energiával lát el bennünket, a benne lévő rostok és nyomelemek segítik az emésztést. A zabpehelyből pedig annyiféle zabkását készíthetünk minimális főzőcskével – valójában még főzni se szükséges, elég csak forró vízzel vagy tejjel felönteni a zabpelyhet – , hogy aztán csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mivel is ízesítsük, kerülhetnek bele magok, friss és szárított gyümölcsök, de akár csokoládé is, amelyből, ha az igazán keserű, magas kakaótartalmú változatokat választjuk, még egy kis extra koffeinhez is juttatjuk a szervezetünket.

A zabkása és a csokoládé is viszonylag magas tápértékű, de emiatt ne aggódjunk, megadják a nap elindításához azt a biztos alapot, amivel energiával látnak el bennünket a nap első felére, anélkül, hogy elnehezülnénk.

Tradicionális matcha tea

A matcha tea évszázadokon át a papok és a szamurájok itala volt, akik általában meditáció előtt fogyasztották egy úgynevezett teaszertartás keretein belül, amely Japánban ...

Zöld tea tonikkal

Miután megkóstoltam a kávét tonikkal, gondoltam, teával sem lehet rossz, és talán nem is lesz olyan erős, mint a kávés. Nekem ez is ízlett, de a csokoládé aromájú kávét tonikkal ...

Fűszeres gyömbértea

Taknyos orr, kapar a torok, tompán fáj a homlok, mire hazaérünk, úgy érezzük, mintha átküldtek volna minket egy tésztanyújtón. Ellenszer kell. A gyömbérteát már szinte mindenki ...

Turmixok és shake-ek

Vannak, akik reggel nem szeretnek szilárdat enni, inkább a különböző vitaminokkal turbózott, gyümölcsös turmixokra, tejes shake-ekre esküsznek, ezeket ha kellően tápanyagdúsra készítjük, valóban kiválthatunk velük egy egész étkezést, de arra figyeljünk, hogy tényleg laktató legyen az eredmény, különben egy órán belül garantáltan kopog majd a szemünk. Ha szoktunk fehérjeport fogyasztani, nyugodtan keverjünk a reggeli italunkba is belőle, ezzel is növelhetjük a turmix tápértékét, anélkül, hogy túlságosan magas kalóriatartalmú lenne az italunk.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...