6 hiba, amitől a reggeli zabkásád cukorbombává válhat

A zabkása az egyik legegészségesebb reggeli – már ha jól csinálod, könnyű ugyanis elrontani, és egészségtelen, tápanyagszegény cukorbombát gyártani belőle. Az alábbi 6 hibát, ha nem muszáj, ne kövesd el, hogy minél tökéletesebb lehessen a nap első étkezése.

1. Csak magában eszed

A zabnak alacsony a kalóriatartalma, de sok benne a rost és a fehérje – ennek ellenére magában nagyon szegényes reggeli. Arról nem is beszélve, hogy makrotápanyagokat tekintve arányaiban sok benne a szénhidrát, amit, ha más fehérjével és zsírral nem „ellensúlyozol” (azaz nem fogyasztasz vele együtt), az eredmény az lesz, hogy a vércukorszinted hirtelen felemelkedik, majd hamar vissza is esik, és nemsokára újra éhes leszel.

Gyors, finom és egészséges, de nem mindegy, hogyan esszük!

2. Zacskós, ízesített zabkását eszel

Nagyon kevés az olyan zacskós zabkása a piacon, ami nincs tele cukorral, adalékanyagokkal, egyéb egyszerű szénhidrátokkal. Ha mindenképpen ragaszkodsz a zacskós változathoz, mindenképpen olyat keress, ami cukormentes, és nézd át az összetevőket alaposan.

3. Megcukrozod

Ha nem diétázol, azt gondolhatod, hogy egy kis cukortól nem lesz baja a zabkásádnak – de reggelire érdemes a finomított cukroktól megszabadulni, méghozzá a korábban említett vércukoremelkedés, majd hirtelen csökkenés miatt. Ha mindenképpen nagyon édesen szereted a zabkását, természetes cukorhelyettesítőket használj, mint amilyen az eritrit vagy a stevia is.

4. Szárított gyümölcsöt raksz rá

Bár gyümölcsöt és különböző más feltéteket érdemes rakni a zabkására, a szárított gyümölcsök aránytalanul sok cukrot tartalmaznak. Sokkal jobban jársz a friss változatokkal, a szárított verzióból ugyanis jellemzően többet használ az ember, hiszen kisebb a térfogata, így könnyű elcsúszni a cukortartalommal. Ráadásul ezek a gyümölcsök gyakran még meg is vannak cukrozva, ami megint nem egészséges.

Egyéjszakás zabkása szőlővel

Este összedobjuk, hűtőbe tesszük és reggel megesszük. Indítsd a napot Te is egészségesen ezzel az egyéjszakás zabkásával, sok-sok szőlővel, cottage cheese-zel és pekándióval.

Zabkása fahéjas ringlóval

Ez a finomság kiváló reggelire vagy akár uzsonnára. Nagyon gyorsan elkészíthető, és rengeteg rostot tartalmaz, ami kiváló az emésztés szempontjából. Akik diétáznak, ők a cukrot ...

5. Nem adsz hozzá fehérjét

Bár a zabban van fehérje, korántsem elég, a fehérjefogyasztás reggel pedig nagyon fontos ahhoz, hogy minél tovább eltelítődj a nap első étkezésével. Bolondítsd meg a zabkásádat tejjel, fehérjeporral, tojásfehérjével (ha főzöd, nagyon jól besűríti a kását), vagy adj hozzá görög joghurtot. Ha szereted a sós zabkását, sovány szalonnát is ehetsz mellé, igazán különleges íze lesz.

6. Zsíros tejet adsz hozzá

Bár úgy nőttünk fel, hogy gyakran ittunk tejet, ez nem azt jelenti, hogy ennek az italnak helye is van a modern táplálkozásban. Az emberi szervezet általánosságban nem tolerálja jól a tejet, ami nem jelenti, hogy nem szabad fogyasztani, csak azt, hogy ha lehet, ne kezdj minden reggelt ezzel, főleg akkor ne, ha a kávédba is teszel belőle. Vagy növényi italt, vagy sovány tejet válassz, ha már mindenképpen tennél a zabkásádhoz.


Ezeket is érdemes tudnod a zabkásáról:

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...