Szlovénia bájos városainak gazdag történelmi és páratlan gasztronómiai lehetőségeivel nehéz versenyezni. Segítünk kiemelni egy-két sarokpontot ebből a rendkívül sokszínű merítésből, hogy egy kis iránytű segítségével mindenki megtalálja maga számára a falusi étkezéstől a fine dining világáig, a történelmi múzeumoktól a csokoládémúzeumokig a személyes kedvencét.
Kulturális és kulináris barangolásainkat kezdhetjük rögtön az Idriján. A nyüzsgő bányászváros egykoron a higany felfedezésével került a fel a térképre, ennek köszönhetően már korán a Kranjska régió kiemelt településévé vált, majd világszerte ismert lett, a 17. században pedig a bányászfeleségek révén utánozhatatlan csipkéivel került a figyelem középpontjába. A történelemben elmélyülhetünk a Geopark Idrija múzeumban, ahol lehetőségünk nyílik az ókortól napjainkig megkóstolni a hagyományokon alapuló ételeket és a hozzájuk kapcsolódó színes történeteket is megismerhetjük. Az interaktív kiállítás pedig a családok számára nyújthat izgalmas kikapcsolódást.
A Hotel Kendov tökéletes választás egy mozgalmas nap után, hogy álomra hajtsuk a fejünket, ráadásul meghitt, 11 szobájával, kedves kertjével és álomszerű könyvtárával igazi felüdülés a nagyobb létesítményekkel szemben. A közvetlenül itt található étterem pedig 5-csillagos élményt nyúlt a gasztronómiai kihívásokra éhezőknek és szomjazóknak egyaránt. A gazdag múltú vendéglátóhely 1377-től működik, itt minden gasztrorajongó megtalálja a számításait.
Nem hagyhatjuk ki a Hiška na Griču lokális termékeket kínáló, különleges éttermét sem, Krnice városában,
ahol konkrétan egy domb tetején kóstolhatunk végig egy pazar degusztációs menüt, mindezt 1000 m tengerszint feletti magasságban.
Kint és bent, a berendezésben is a természet köszön vissza, a kialakításhoz szintén kizárólag természetesen anyagokat használtak fel, hogy megőrizzék a hely háborítatlanságát. A fapadlóhoz például a környező lucfenyőket, az autentikus ajtókilincsekhez pedig a közeli Kanomlja-völgyben termett diófát választották.
Škofja Loka felé véve az irányt felfedezhetjük a Poljane-völgyet is. A gazdag kézműves múlt és az alkotó jelen kapcsolatát a DUO Škofja Loka Kézműves Központ képviseli. Küldetése elsősorban a gazdag gorenjskai kézműves hagyomány megőrzése, a kézműves készségek átadása a modern életmódhoz igazítva. Vegyünk részt egy workshopon!
Reteče felé járva nem hagyhatjuk ki a családi Danilo inn éttermet, ahol már a harmadik generáció vezetése alatt kerülnek ki a konyhából parádés fogások, és fenséges italok. A modern stílusú étteremben az új stílus, és a klasszikus értékek alkotnak tökéletes harmóniát. Ízekben találkozhatunk a hagyományos ételekkel, de mindenbe kerül egy friss, fiatalos újítás és kreativitás. Azoknak akik kalandvágyók, feltétlenül javasoljuk, hogy látogassanak el a szintén a városban található Gorenje-i Matevž Farmra, ahol a díjnyertes mozzarellakészítési folyamatokba nyerhetünk bepillantást. A lelkes fiatal pár, akik vezetik a farmot, Luxemburgban tanulták ki a sajtkészítés fortélyait. Az üveges finomságokat kár lenne kihagyni!
A Guesthouse Tolc a környék egyik legszebb fogadója, ahová öröm betérni Sorica városában.
A legnagyobb szlovén festőt, Ivan Grohart is ezek a tájak ihlették mukásságában, így természetesen mi sem csalódhatunk a szépségében!
Borospince, kandalló és romantikus vacsorák tökéletes színtere várja a pihenni vágyókat.
A Pustotnik farmon a vásárlók több mint 70 féle tejtermék és sajt közül válogathatnak, melyek mindegyike hagyományos módszerekkel és receptúrákkal, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készül.
Radovljica, egy középkori város árokkal, csodás kilátással a Júlia-Alpokra a méhészkedés paradicsoma is, még múzeumot is szenteltek számukra (semmiképp se hagyjuk ki, a megőrzésük fontosságára irányú tárlat nagyon informatív és lebilincselő)! Ha túránkat folytattuk a Draga-völgy bejáratánál található Kamen kastély megtekintésével épp itt az idő, hogy hagyományos és hamisítatlan ebédüket elfogyasszuk a Draga Innben, és megtervezzük a délutáni túráinkat, melyek közül számos épp az étterem környékéről indul.
Új vidékekre evezve, stílusosan bevehetjük Bled központját, ami csodásan fénylő, zöldeskék taváról és utánozhatatlan krémeséről egyaránt híres. A festői környezetben található Rikli Balance Hotel télen-nyáron egyaránt kiváló szállást nyújt, de talán az őszi időszakban a legszebb. 10 lakosztály, számos szabadidős kikapcsolódási lehetőség várja a legkisebbeket és a legnagyobbakat is. Vétek lenne kihagyni a környék biciklis körbetekerését.
Másnap meglátogathatjuk Radovljica óvárosának központjában a Lectar műhelyet és múzeumot:
Itt csodás mézeskalács szívek készülnek. Ez a hagyományos szlovén mesterség szerencsére még nem kopott ki a köztudatból.
Szlovénia természetesen borairól is méltán híres, a Sodček borbárban a legismertebb és csúcsminőségű boroktól a butikpincészetek különleges, exkluzív boraiig kóstolhatunk, falatok gyanánt pedig egy jó pohár natúr bor mellé pácolt sonkát, helyi sajtokat és szlovén olívaolajat kínálnak nekünk.
Utolsó állomásunk a Jasna Chalet Resort, melyet csak az érintetlen természet ölel körbe. Olaszországtól egy karnyújtásnyira, Kranjska Gorában élvezhetjük az érintetlen tájakat, a végelláthatatlan erdőket és a kristálytiszta tavat. Minden faház hangulatos és kényelmes menedéket kínál, tökéletes keveréke a modern kényelemnek és a rusztikus bájnak, ahol számos kirándulási lehetőség nyílik meg előttünk. A vacsoránkat pedig egy igazi alpesi buborékban tölthetjük el, nem viccelünk, egy-egy fűtött buborékban koccinthatunk egy hűvös őszi estén.