Kulináris és kulturális kalandozások – Szlovénia rejtett kincsei

A legnagyobb tévhit, ha utazásról van szó az, hogy csakis nyáron, napsütés és tenger mellett henyélve érezhetjük igazán jól magunkat. Erre a megállapításra tökéletesen jó ellenpélda, ha Szlovénia felé vesszük az irányt. Legyen szó a Bledi tó környékéről, a patinás múlttal rendelkező Idrija vidékéről vagy Škofja Loka misztikus városáról az Alpok lábainál, lehetetlen csalódni.

Szlovénia bájos városainak gazdag történelmi és páratlan gasztronómiai lehetőségeivel nehéz versenyezni. Segítünk kiemelni egy-két sarokpontot ebből a rendkívül sokszínű merítésből, hogy egy kis iránytű segítségével mindenki megtalálja maga számára a falusi étkezéstől a fine dining világáig, a történelmi múzeumoktól a csokoládémúzeumokig a személyes kedvencét.

Idrija

Kulturális és kulináris barangolásainkat kezdhetjük rögtön az Idriján. A nyüzsgő bányászváros egykoron a higany felfedezésével került a fel a térképre, ennek köszönhetően már korán a Kranjska régió kiemelt településévé vált, majd világszerte ismert lett, a 17. században pedig a bányászfeleségek révén utánozhatatlan csipkéivel került a figyelem középpontjába. A történelemben elmélyülhetünk a Geopark Idrija múzeumban, ahol lehetőségünk nyílik az ókortól napjainkig megkóstolni a hagyományokon alapuló ételeket és a hozzájuk kapcsolódó színes történeteket is megismerhetjük. Az interaktív kiállítás pedig a családok számára nyújthat izgalmas kikapcsolódást.

Csipkekészítés

A Hotel Kendov tökéletes választás egy mozgalmas nap után, hogy álomra hajtsuk a fejünket, ráadásul meghitt, 11 szobájával, kedves kertjével és álomszerű könyvtárával igazi felüdülés a nagyobb létesítményekkel szemben. A közvetlenül itt található étterem pedig 5-csillagos élményt nyúlt a gasztronómiai kihívásokra éhezőknek és szomjazóknak egyaránt. A gazdag múltú vendéglátóhely 1377-től működik, itt minden gasztrorajongó megtalálja a számításait.

Nem hagyhatjuk ki a Hiška na Griču lokális termékeket kínáló, különleges éttermét sem, Krnice városában,

ahol konkrétan egy domb tetején kóstolhatunk végig egy pazar degusztációs menüt, mindezt 1000 m tengerszint feletti magasságban.

Kint és bent, a berendezésben is a természet köszön vissza, a kialakításhoz szintén kizárólag természetesen anyagokat használtak fel, hogy megőrizzék a hely háborítatlanságát. A fapadlóhoz például a környező lucfenyőket, az autentikus ajtókilincsekhez pedig a közeli Kanomlja-völgyben termett diófát választották.

Škofja Loka felé véve az irányt felfedezhetjük a Poljane-völgyet is. A gazdag kézműves múlt és az alkotó jelen kapcsolatát a DUO Škofja Loka Kézműves Központ képviseli. Küldetése elsősorban a gazdag gorenjskai kézműves hagyomány megőrzése, a kézműves készségek átadása a modern életmódhoz igazítva. Vegyünk részt egy workshopon!

Reteče felé járva nem hagyhatjuk ki a családi Danilo inn éttermet, ahol már a harmadik generáció vezetése alatt kerülnek ki a konyhából parádés fogások, és fenséges italok. A modern stílusú étteremben az új stílus, és a klasszikus értékek alkotnak tökéletes harmóniát. Ízekben találkozhatunk a hagyományos ételekkel, de mindenbe kerül egy friss, fiatalos újítás és kreativitás. Azoknak akik kalandvágyók, feltétlenül javasoljuk, hogy látogassanak el a szintén a városban található Gorenje-i Matevž Farmra, ahol a díjnyertes mozzarellakészítési folyamatokba nyerhetünk bepillantást. A lelkes fiatal pár, akik vezetik a farmot, Luxemburgban tanulták ki a sajtkészítés fortélyait. Az üveges finomságokat kár lenne kihagyni!

A Guesthouse Tolc a környék egyik legszebb fogadója, ahová öröm betérni Sorica városában.

A legnagyobb szlovén festőt, Ivan Grohart is ezek a tájak ihlették mukásságában, így természetesen mi sem csalódhatunk a szépségében!

Borospince, kandalló és romantikus vacsorák tökéletes színtere várja a pihenni vágyókat.

A Pustotnik farmon a vásárlók több mint 70 féle tejtermék és sajt közül válogathatnak, melyek mindegyike hagyományos módszerekkel és receptúrákkal, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készül.

Kamen kastély, Radovjlica

Radovljica, egy középkori város árokkal, csodás kilátással a Júlia-Alpokra a méhészkedés paradicsoma is, még múzeumot is szenteltek számukra (semmiképp se hagyjuk ki, a megőrzésük fontosságára irányú tárlat nagyon informatív és lebilincselő)! Ha túránkat folytattuk a Draga-völgy bejáratánál található Kamen kastély megtekintésével épp itt az idő, hogy hagyományos és hamisítatlan ebédüket elfogyasszuk a Draga Innben, és megtervezzük a délutáni túráinkat, melyek közül számos épp az étterem környékéről indul.

Új vidékekre evezve, stílusosan bevehetjük Bled központját, ami csodásan fénylő, zöldeskék taváról és utánozhatatlan krémeséről egyaránt híres. A festői környezetben található Rikli Balance Hotel télen-nyáron egyaránt kiváló szállást nyújt, de talán az őszi időszakban a legszebb. 10 lakosztály, számos szabadidős kikapcsolódási lehetőség várja a legkisebbeket és a legnagyobbakat is. Vétek lenne kihagyni a környék biciklis körbetekerését.

Bled

Másnap meglátogathatjuk Radovljica óvárosának központjában a Lectar műhelyet és múzeumot:

Itt csodás mézeskalács szívek készülnek. Ez a hagyományos szlovén mesterség szerencsére még nem kopott ki a köztudatból.

Szlovénia természetesen borairól is méltán híres, a Sodček borbárban a legismertebb és csúcsminőségű boroktól a butikpincészetek különleges, exkluzív boraiig kóstolhatunk, falatok gyanánt pedig egy jó pohár natúr bor mellé pácolt sonkát, helyi sajtokat és szlovén olívaolajat kínálnak nekünk.

Utolsó állomásunk a Jasna Chalet Resort, melyet csak az érintetlen természet ölel körbe. Olaszországtól egy karnyújtásnyira, Kranjska Gorában élvezhetjük az érintetlen tájakat, a végelláthatatlan erdőket és a kristálytiszta tavat. Minden faház hangulatos és kényelmes menedéket kínál, tökéletes keveréke a modern kényelemnek és a rusztikus bájnak, ahol számos kirándulási lehetőség nyílik meg előttünk. A vacsoránkat pedig egy igazi alpesi buborékban tölthetjük el, nem viccelünk, egy-egy fűtött buborékban koccinthatunk egy hűvös őszi estén.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...