Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a hetente hét vagy annál több doboz cukormentes üdítőital fogyasztása növelheti a hosszú távú szívproblémák kialakulásának kockázatát – olvasható a DailyMail oldalán.
20%-kal emelkedett a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázata
A négy évig tartó kutatásban 200 ezer olyan brit felnőtt vett részt, akiknél korábban nem diagnosztizáltak szívbetegséget. A vizsgálatok végeztével a tudósok megállapították, hogy azoknál a résztvevőknél, akik hetente több mint két liter – nagyjából hét doboznyi – mesterséges édesítőszert tartalmazó italt fogyasztottak, 20%-kal emelkedett a pitvarfibrilláció (afib) kialakulásának esélye.
A friss tanulmány eredményeit nem sokkal azután publikálták, hogy az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) lehetséges rákkeltő anyagnak minősítette az aszpartámot
– írja a cikk.
A kutatók továbbá azt is megállapították, hogy nemcsak a mesterségesen édesített italok, hanem a cukorral édesített italok is növelhetik a pitvarfibrilláció kockázatát. Érdekesség azonban, hogy a természetes gyümölcslevek fogyasztása csökkentette az említett betegség kialakulásának kockázatát.
A kutatást vezető Dr. Ningjian Wang kiemelte, hogy még nem teljesen egyértelmű, miként kapcsolódik össze az édesített italok fogyasztása és a pitvarfibrilláció kockázata, ezért további kutatásokra van szükség.
Független szakértők azonban fenntartással kezelik a tanulmány eredményeit, mivel azok rövid távú megfigyeléseken alapulnak.
Még több friss hír: