Szívproblémákat okozhat heti 7 cukormentes üdítő

Egy kínai kutatócsoport azt állítja, hogy a heti több mint hét doboz cukormentes üdítőital fogyasztása komoly szívproblémák kialakulásosához vezethet.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a hetente hét vagy annál több doboz cukormentes üdítőital fogyasztása növelheti a hosszú távú szívproblémák kialakulásának kockázatát – olvasható a DailyMail oldalán.

Szívproblémákat okozhat heti 7 cukormentes üdítő

20%-kal emelkedett a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázata

A négy évig tartó kutatásban 200 ezer olyan brit felnőtt vett részt, akiknél korábban nem diagnosztizáltak szívbetegséget. A vizsgálatok végeztével a tudósok megállapították, hogy azoknál a résztvevőknél, akik hetente több mint két liter – nagyjából hét doboznyi – mesterséges édesítőszert tartalmazó italt fogyasztottak, 20%-kal emelkedett a pitvarfibrilláció (afib) kialakulásának esélye.

A friss tanulmány eredményeit nem sokkal azután publikálták, hogy az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) lehetséges rákkeltő anyagnak minősítette az aszpartámot

– írja a cikk.

A kutatók továbbá azt is megállapították, hogy nemcsak a mesterségesen édesített italok, hanem a cukorral édesített italok is növelhetik a pitvarfibrilláció kockázatát. Érdekesség azonban, hogy a természetes gyümölcslevek fogyasztása csökkentette az említett betegség kialakulásának kockázatát.

A kutatást vezető Dr. Ningjian Wang kiemelte, hogy még nem teljesen egyértelmű, miként kapcsolódik össze az édesített italok fogyasztása és a pitvarfibrilláció kockázata, ezért további kutatásokra van szükség.

Független szakértők azonban fenntartással kezelik a tanulmány eredményeit, mivel azok rövid távú megfigyeléseken alapulnak.

Forrásaink voltak.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek