Hivatalosan is rákkeltő a legnépszerűbb édesítőszer

Sok cukormentes üdítőben, fagylaltban, rágóban és gyümölcslében megtalálható.

Júliusban rákkeltő anyagnak nyilvánítja a világ egyik legtöbbet használt mesterséges édesítőszerét a WHO – írja a Forbes a Reuters cikke alapján.

Rákkeltő az aszpartám

Érdemes mostantól többször is átgondolni, mikor vesszük magunkhoz kedvenc édesítős termékeinket, hiszen júliustól az emberre nézve potenciálisan rákkeltő anyagként” fogják feltüntetni az aszpartámot.

Az igen népszerű mesterséges édesítővel elég sok helyen találkozhatunk:

  • diétás, cukormentes üdítőitalokban, például a zéró kólában,
  • cukormentes rágógumikban,
  • asztali édesítőszerekben,
  • sportitalokban,
  • gyümölcslevekben,
  • fagylaltokban.

Fontos tudni, hogy a mostani határozat nem veszi figyelembe, hogy egy adott termékből mennyit fogyaszthat egy személy biztonságosan.

Ezekben tuti nincs mesterséges édesítőszer:

Hűsítő brazil limonádé

A brazil limonádé egy 4 összetevőből álló, szuper frissítő nyári ital: a fanyar és édes ízek tökéletes keveréke, mely az első korty után magával ragad. Tipp: a recepthez ...

Virgin Pina Colada

Ezek a guszta kis ananászos-kókuszos italok tökéletes hűsítők lesznek a meleg, nyárvégi grillpartikhoz vagy összejövetelekhez. Néhány összetevőből állnak, tej és finomított ...

Matcha bubble tea

A bubble tea nem más, mint egy egyszerű tejes tea, amit kellemesen rágós tápiókagyönggyel dúsítanak. Eredetileg Tajvanról származik, de mára az egész világon ismerik, isszák és ...

A JECFA (a WHO és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága) idén szintén felülvizsgálja az aszpartám használatát. A bizottság egyébként 1981 óta azt állítja, hogy az aszpartám az elfogadott napi határértékeken belül biztonságosan fogyasztható, így mondjuk egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kellene meginnia – az italban lévő aszpartám mennyiségétől függően – ahhoz, hogy veszélyben legyen.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...