A szendvicskrém készítése nem mindig megy olyan gyorsan, ahogy azt szeretnénk. Zöldségek főzése, húsok sütése vagy konfitálása, azaz hosszadalmas készülődés előzi meg a pillanatot, amikor végre beleharaphatunk a szendvicsünkbe. Azonban nem kell ennek feltétlenül így lennie, szendvicskrémet pillanatok alatt is készíthetünk, csak a megfelelő alapanyag és néhány trükk kell hozzá.
A konzerv hüvelyesek szuperképességei
A titkos alapanyagunk nem más, mint a konzervhüvelyesek. Ezek a zöldségek már alapból meg vannak főzve vagy párolva (esetleg gőzölve), így seperc alatt krémes állagúra dolgozhatjuk őket.
Néhány extra hozzávalóval olyan szendvicskrém készülhet belőlük, ami hasonlóan krémes, tápláló és fehérjében gazdag, mint a hummusz.
Szintén nagy előny, hogy a konzerv nagyon hosszan eláll a kamrában, szinte bármikor elővehetjük, ha gyors vacsorára van szükségünk. Szendvicskrémet a következő konzervekből csinálhatunk:
- bab
- borsó
- csicseriborsó
- kukorica (ugyan nem hüvelyes, de működik)
Gazdag krémes állag
A zöldségek belseje önmagában is krémes állagú, ez nem elég ahhoz, hogy kenhető krémet kapjunk a konzervből. Szükségünk lesz egy kis segítségre, hogy kenhető, gazdag kencét kapjunk belőlük.
Ezt az olaj hozzáadása biztosítja, amit a keverés közben csorgatunk majd a zöldségkrémhez. Nem kell sok, csupán néhány evőkanálnyi, ez a mennyiség bőven elég lesz a krémes textúra kialakításához.
A munkát szerencsére nem mi fogjuk elvégezni (mert lássuk be, ez elég fárasztó lenne), hanem egy késes aprító. Egyszerűen öntsük bele a konzerv tartalmát, és a többi ízesítőt (ezekről bővebben a következő bekezdésben), és kezdjük el pépesíteni. Félúton öntsük hozzá az olajat, és dolgozzuk addig, amíg el nem érjük a számunkra szimpatikus állagot.
Személyes ízesítés, gazdagítás
Ahhoz, hogy még ízesebb legyen a krémünk, használjunk különböző ízesítőket. Friss vagy szárított fűszerekkel, fokhagymával, hagymával, ecettel vagy citromlével különleges ízt adhatunk neki.
Ha nemcsak az ízt, de az állagot is szeretnénk gazdagítani, tegyük ezt a következő alapanyagok egyikével: a tejföl vagy joghurt kellemes savanyú vonalat hoz bele, de használhatunk tejszínt vagy valamilyen laktózmentes, esetleg növényi alternatívát is.
Mindezeket az elején tegyük az aprítógép táljába, esetleg, ha nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, a krémesítés közben adjunk hozzá még az adott alapanyagból.
Ennyi minden lehet belőle
A kész krémet kenhetjük kenyérre, nyitott vagy zárt szendvicseket alkothatunk vele. Kerülhet tortillás tekercsbe is, amire aztán húst, zöldségeket és sajtokat halmozhatunk. A krém hűtőben nagyjából 4-5 napig eláll, használjuk kedvünk és ízlésünk szerint.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Gyors receptek, minden napra: