A szakorvos 6 táplálkozási tanácsa az egészséges szívért

Ha szeretnéd sokáig megőrizni szíved egészségét, és ezzel megelőzni néhány veszélyes betegséget, akkor ezeket a szakértői tanácsokat mindenképpen fogadd meg.

A 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkező kardiológus, Dr. Laura Corr összeszedte, melyek azok a hasznos és betartható táplálkozási tanácsok, melyekkel megelőzheted a szívbetegségeket, a diabéteszt, valamint a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát. Így lehet egészséges a szíved:

A szakorvos 6 táplálkozási tanácsa az egészséges szívért

Sok gyümölcs és zöldség

A sok gyümölcs és zöldség elengedhetetlen az egészséges szívhez. A szakorvos szerint minimum 5-10 adag friss zöldséget és gyümölcsöt kéne enned. Ezeknek az élelmiszernek nagyon magas a rost-, vitamin- és antioxidánstartalmuk, melyek szíved jó barátai. A zöldségeknél nincs mennyiségi korlát, azonban az édes gyümölcsöknél érdemes lehet vigyázni, és napi három adagnál nem többet enni.

Jó szénhidrátokat vigyünk be

A szénhidrátok nem ellenségek, csak meg kell válogatnod, milyen típusúakat viszel be. Lehetőleg törekedj arra, hogy a „jó” szénhidrátokban gazdag ételekből egyél többet. Például cseréld le a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre, felejtsd el a cukros üdítőket és a kekszeket, krumpli helyett pedig alkalmanként használj inkább édesburgonyát.

Több halat fogyassz

Hetente legalább ugyanannyiszor fogyassz rák- és halféléket, mint amennyiszer más fajta húsokat. Ezek ugyanis ómega-3-tartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak az artériák védelméhez is.

Cseréld le a telített zsírokat

A telített zsírokat helyettesítsd egészséges olajokkal – a szakorvos az olívaolaj mellett a repceolajat javasolja.

Figyelj a sóbevitelre

A sómennyiségre nagyon oda kell figyelned, hiszen a túlzott bevitelével magas vérnyomás és egyéb betegségek kialakulásához is hozzájárulhat.

Nem kell mindentől megijedned

Nem kell azért mindenről lemondani. Nyugodtan fogyaszthatsz tojást, csak ne lépd túl a napi kettőt, és a magasabb zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása is engedélyezett. A sajtoknál érdemes azonban vigyázni, különösen a zsírosaknál. A szakértő azt javasolja, hogy ha nem tudunk róla lemondani, akkor egy adag ne legyen nagyobb egy kis matchbox autó méreténél.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...