A szakorvos 6 táplálkozási tanácsa az egészséges szívért

Ha szeretnéd sokáig megőrizni szíved egészségét, és ezzel megelőzni néhány veszélyes betegséget, akkor ezeket a szakértői tanácsokat mindenképpen fogadd meg.

A 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkező kardiológus, Dr. Laura Corr összeszedte, melyek azok a hasznos és betartható táplálkozási tanácsok, melyekkel megelőzheted a szívbetegségeket, a diabéteszt, valamint a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát. Így lehet egészséges a szíved:

A szakorvos 6 táplálkozási tanácsa az egészséges szívért

Sok gyümölcs és zöldség

A sok gyümölcs és zöldség elengedhetetlen az egészséges szívhez. A szakorvos szerint minimum 5-10 adag friss zöldséget és gyümölcsöt kéne enned. Ezeknek az élelmiszernek nagyon magas a rost-, vitamin- és antioxidánstartalmuk, melyek szíved jó barátai. A zöldségeknél nincs mennyiségi korlát, azonban az édes gyümölcsöknél érdemes lehet vigyázni, és napi három adagnál nem többet enni.

Jó szénhidrátokat vigyünk be

A szénhidrátok nem ellenségek, csak meg kell válogatnod, milyen típusúakat viszel be. Lehetőleg törekedj arra, hogy a „jó” szénhidrátokban gazdag ételekből egyél többet. Például cseréld le a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre, felejtsd el a cukros üdítőket és a kekszeket, krumpli helyett pedig alkalmanként használj inkább édesburgonyát.

Több halat fogyassz

Hetente legalább ugyanannyiszor fogyassz rák- és halféléket, mint amennyiszer más fajta húsokat. Ezek ugyanis ómega-3-tartalmuknak köszönhetően hozzájárulnak az artériák védelméhez is.

Paradicsomos hal

Saját fantáziám szüleménye ez a pikáns hal. Bármilyen körettel finom, legyen az rizs, burgonya vagy csak egy szimpla mexikói zöldségköret.

Cseréld le a telített zsírokat

A telített zsírokat helyettesítsd egészséges olajokkal – a szakorvos az olívaolaj mellett a repceolajat javasolja.

Figyelj a sóbevitelre

A sómennyiségre nagyon oda kell figyelned, hiszen a túlzott bevitelével magas vérnyomás és egyéb betegségek kialakulásához is hozzájárulhat.

Nem kell mindentől megijedned

Nem kell azért mindenről lemondani. Nyugodtan fogyaszthatsz tojást, csak ne lépd túl a napi kettőt, és a magasabb zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása is engedélyezett. A sajtoknál érdemes azonban vigyázni, különösen a zsírosaknál. A szakértő azt javasolja, hogy ha nem tudunk róla lemondani, akkor egy adag ne legyen nagyobb egy kis matchbox autó méreténél.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...