Ez a 6 legegészségesebb szénhidrát

A szénhidrátoknak nagyon rossz a marketingjük, pedig nagyon fontos, hogy eleget fogyassz belőlük – csak nem mindegy, melyikekből.

Az olyan diéták népszerűsödésével, mint a keto vagy az Atkins-módszer, a szénhidrátok nagyon rossz hírverést kaptak – pedig egy egészséges étrendben igenis ott van a helyük, és egyáltalán nem ördögtől valók. Az agyad a szénhidrátokat használja elsődleges erőforrásként, és segítenek ellátni az egész szervezetet energiával. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen formában viszed be ezt a szénhidrátot – az alábbiakban 6 olyat mutatunk, ami nagyon egészséges, és minden étrendnek a része kell, hogy legyen.

Teljes kiőrlésű szénhidrátok

A legtöbben tudják, hogy a teljes kiőrlésű szénhidrátok egészségesek, de kevesen vannak tisztában azzal, hogy miért is. Minden gabonaszem teljes kiőrlésűnek indul, ami azt jelenti, hogy három részből áll: a korpából, a csírából és az endospermiumból. A korpa és a csíra tápanyagokat, például rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat, fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz, míg az endospermiumban többnyire szénhidrát van.

Amikor a szemeket finomítják, a korpát és a csírát eltávolítják, ami azt jelenti, hogy a gabonaszemet megfosztják tápanyagának nagy részétől, és csak a szénhidrátban gazdag endospermium marad meg.

Éppen ezért fontos, hogy teljes kiőrlésű gabonákat fogyasszunk, ha tehetjük, mert ezekben sokkal több a hasznos tápanyag.

Gyümölcsök

Igen, a gyümölcs is szénhidrát! A benne található cukor miatt sokan ódzkodnak tőle, pedig a természetesen előforduló cukor és a mesterséges, finomított változat között van azért különbség. Már nem az összetétel szintjén, hanem azért, mert a gyümölcscukrot rostokkal és más tápanyagokkal együtt fogyasztjuk, ami garantálja, hogy lassabban szívódjon fel, és ne okozzon akkora vércukorszint-emelkedést. A gyümölcsök fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, mint például a súly stabilizálása, a szív egészségének javítása és a krónikus betegségek elleni védelem.  

Keményítőt nem tartalmazó zöldségek

A zöldségfogyasztásnak számos egészségügyi előnye van: rosttartalmuk javítja a vércukorszint szabályozását, stabilizálja a súlyt és csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek csökkenteni a rák kockázatát, leküzdeni a gyulladást, javítani az agy egészségét és így tovább.

A zöldségek szénhidráttartalmával nem érdemes foglalkozni – minél többet és minél többször kellene belőlük fogyasztani.

Keményítőtartalmú zöldségek

A burgonya zöldség. A kukorica is zöldség. Annak ellenére, hogy a keményítőtartalmú zöldségeknek nagyon rossz a megítélésük, még egészségesek, akkor is, ha több szénhidrátot tartalmaznak, mint a nem keményítős zöldségek. A burgonya például tele van rosttal, káliummal és C-vitaminnal, és van benne némi fehérje is. Javíthatja a bélrendszer egészségét, támogathatja az egészséges immunrendszert, és tele van antioxidánsokkal (különösen a lila és édesburgonya). A kukorica hasonló előnyökkel büszkélkedhet.

Veganuári Hasselback-burgonya

A Hasselback-burgonya egy mókás újragondolása a klasszikus, sütőben sült krumplinak. Tökéletes köretnek, de önmagában is laktató és látványos étel. Még extrább, ha felturbózzuk ...

Tökéletes sült burgonya

A sült krumpli a világ egyik legegyszerűbb étele, mégis oly rengeteg módon elkészíthető. Mutatunk egy Jamie Oliver kedvencéhez hasonlót, ami tényleg isteni. Ez a tepsis változat ...

Hüvelyesek

A bab, a csicseriborsó és a lencse mind a sokoldalú hüvelyesek közé tartozik. Költségkímélőek, mivel nem túl drágák, sokáig eltarthatóak, környezetbarátak, könnyen főzhetők és nagyon jó tápanyagokkal rendelkeznek. A hüvelyesek vegán- és vegetáriánusbarát fehérjeforrást jelentenek azok számára, akik növényi alapú étrendet próbálnak követni. Ezenkívül magas a rosttartalmuk, ami segíti a jobb emésztést és a bélrendszer egészségét. Kimutatták, hogy csökkenthetik a rák kockázatát, elősegítik a fogyást, javítják a szív egészségét, csökkentik a vérnyomást és a cukorbetegség kockázatát is.

Vajas kukoricás csicseri

A gyerkőceim nem szeretik a csicserit, de én nagyon. Azt is nagyon szeretném, hogy ők megegyék, mert egészséges, jó fehérje, kálcium és vas forrás. Az az ötletem támadt, hogy ...

Tejtermékek

Ezt is kevesen tudják, de a tejtermékekben is van szénhidrát – ugyanakkor, hacsak nem vagy tej- és laktózérzékeny, egyáltalán nem kell aggódnod a fogyasztásuk miatt.

Kiváló kalcium-, B12-vitamin-, kálium- és fehérjeforrást jelentenek. A laktóz felelős a tejben és tejtermékekben természetesen előforduló szénhidrátokért és cukorért.

A gyümölcsökhöz hasonlóan a tejtermékekben található fehérje, egészséges zsírok és egyéb tápanyagok lelassítják az ilyen szénhidrátok emésztését, hogy megakadályozzák a hirtelen vércukorszint-emelkedést. Ráadásul a tejtermékek fontosak az erős csontok, izmok felépítéséhez és fenntartásához.

Forrásunk volt.


Még több a szénhidrátokról:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...