A sütőtök édes, mégis nagyszerűen illenek hozzá a sós ízek is, emellett az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldségünk, rendkívül egészséges, sőt, ár-érték arányban is az egyik legjobb választás ősszel és télen, ha kiadós, ízletes és vitamindús alapanyagot keresünk, amiből sok emberre vagy több napra szeretnénk finom ételeket elkészíteni. De hogyan lehet a legegyszerűbben előkészíteni ezt a sokszor igen kemény héjjal rendelkező nagyszerű zöldségfélét?
Kell-e egyáltalán pucolni?
A válasz nem egyértelműen nem vagy igen. Attól függ, hogy mi készül a sütőtökből, és milyen formában állnánk neki a hőkezelésének. Ha sütőben sütjük, egyáltalán nem fontos, hogy megpucoljuk, elég, ha megfelelő méretű hasábokra vágjuk. Igaz, maga a felvágás sem mindig egyszerű folyamat, de az biztos, hogy rengeteg időt megspórolhatunk, és sokszor a testi épségünket is megóvhatjuk, ha nem állunk neki megszabadítani a tököt a kőkemény héjától.
A lényeg, hogy a kerek vagy épp hosszúkás, henger alakú tököt először kettévágjuk, majd ha már van egy sima felülete, akkor azt biztonságosan egy deszkára helyezve álljunk neki a kisebb hasábokra, darabokra való vagdalásának.
Akkor sem feltétlenül kell megpucolni a sütőtököt, ha levest készítenénk belőle, sokkal finomabb lesz a végeredmény, ha a nagyobb darabokra vágott tököt a sütőben sütjük krémesen puhára, az íze így sokkal koncentráltabb, édesebb, szinte már karamelles lesz. A sült tököt pillanatok alatt meg tudjuk szabadítani a héjától, és könnyen turmixolhatjuk.
Ha azonban egytálételekbe, ragukba kerül a sütőtök, netán tésztaszószt készítenénk belőle, sokkal gyorsabb, ha pucolva és apró darabokra, kockákra vágva kerül a fazékba, és nem sütjük fél órákat a sütőben. Hiszen a sütőtök pucolva meglepően gyorsan elkészül, csak a kőkemény héja miatt kell viszonylag sokáig sütni.
De hogyan pucoljuk?
A titok – legyen bármilyen alakú is a tökünk – a biztos, csúszásmentes alap megteremtése, hiszen a legtöbb baleset abból adódik, hogy egy folyton mozgó, elhengeredő valamit próbálunk egy igen éles késsel megzabolázni, azaz felvágni. Vágjuk le tehát a tök két végét, majd felezzük el, hogy két sima felületű darabot kapjunk, amit úgy tudunk a vágódeszkára felállítani, hogy nem borul el akkor sem, ha a késsel nagyobb erővel elkezdjük vagdosni.
A tököt ezután pucolhatjuk azzal a késsel is, amit eddig használtunk, ekkor óvatosan, a félbevágott tökön körbe haladva vágjuk le fentről lefelé haladó mozdulattal a héjat, mintha csak egy keményebb sajtot szeletelnénk. De egyes tökfajták héja nem annyira vastag, ezekhez elővehetjük a zöldséghámozónkat is, és könnyen megszabadíthatjuk a héjától. Ekkor is ügyelnünk arra, hogy könnyen meg tudjuk fogni a zöldséget, akkor tudunk biztonságosan dolgozni a hámozóval, ha a tök már akkora darabokra van vágva, hogy nem tud kiesni, kigurulni, kiugrani a kezünkből.
Mi legyen a magokkal?
Vannak, akik rajonganak a tökben található magokért és kis szálakért, azokat is simán megsütik a tökkel együtt, mások inkább megszabadulnának tőlük. Vannak olyan ételek, amelyekbe jobb, ha nem kerül bele a tök magja és közepe, épp ezért a tök felvágása után el kell ezeket távolítani. A legegyszerűbb, ha egy kanállal végezzük el ezt a műveletet, a félbe vagy negyedbe vágott tök magjait egyszerűen kikaparjuk, kikanalazzuk, és már mehet is sütőbe vagy lábasba is a megtisztított zöldség. De ne feledd, a tök magját meg is sütheted rágcsálnivalónak!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tipp és trükk vár rád: