Így tudod a leggyorsabban megpucolni a sütőtököt

Itt van az ősz, és vele a sütőtökszezon – sokak szerint a legjobb dolog, ami az évszakban történhet. Igen ám, de nem mindenkinek egyszerű megbirkózni a tökök megpucolásával. Mutatjuk, hogy mehet a legkönnyebben.

A sütőtök édes, mégis nagyszerűen illenek hozzá a sós ízek is, emellett az egyik legváltozatosabban elkészíthető zöldségünk, rendkívül egészséges, sőt, ár-érték arányban is az egyik legjobb választás ősszel és télen, ha kiadós, ízletes és vitamindús alapanyagot keresünk, amiből sok emberre vagy több napra szeretnénk finom ételeket elkészíteni. De hogyan lehet a legegyszerűbben előkészíteni ezt a sokszor igen kemény héjjal rendelkező nagyszerű zöldségfélét?

Így tudod a leggyorsabban megpucolni a sütőtököt


Kell-e egyáltalán pucolni?

A válasz nem egyértelműen nem vagy igen. Attól függ, hogy mi készül a sütőtökből, és milyen formában állnánk neki a hőkezelésének. Ha sütőben sütjük, egyáltalán nem fontos, hogy megpucoljuk, elég, ha megfelelő méretű hasábokra vágjuk. Igaz, maga a felvágás sem mindig egyszerű folyamat, de az biztos, hogy rengeteg időt megspórolhatunk, és sokszor a testi épségünket is megóvhatjuk, ha nem állunk neki megszabadítani a tököt a kőkemény héjától.

A lényeg, hogy a kerek vagy épp hosszúkás, henger alakú tököt először kettévágjuk, majd ha már van egy sima felülete, akkor azt biztonságosan egy deszkára helyezve álljunk neki a kisebb hasábokra, darabokra való vagdalásának.

Akkor sem feltétlenül kell megpucolni a sütőtököt, ha levest készítenénk belőle, sokkal finomabb lesz a végeredmény, ha a nagyobb darabokra vágott tököt a sütőben sütjük krémesen puhára, az íze így sokkal koncentráltabb, édesebb, szinte már karamelles lesz. A sült tököt pillanatok alatt meg tudjuk szabadítani a héjától, és könnyen turmixolhatjuk.

Ha azonban egytálételekbe, ragukba kerül a sütőtök, netán tésztaszószt készítenénk belőle, sokkal gyorsabb, ha pucolva és apró darabokra, kockákra vágva kerül a fazékba, és nem sütjük fél órákat a sütőben. Hiszen a sütőtök pucolva meglepően gyorsan elkészül, csak a kőkemény héja miatt kell viszonylag sokáig sütni.

De hogyan pucoljuk?

A titok – legyen bármilyen alakú is a tökünk – a biztos, csúszásmentes alap megteremtése, hiszen a legtöbb baleset abból adódik, hogy egy folyton mozgó, elhengeredő valamit próbálunk egy igen éles késsel megzabolázni, azaz felvágni. Vágjuk le tehát a tök két végét, majd felezzük el, hogy két sima felületű darabot kapjunk, amit úgy tudunk a vágódeszkára felállítani, hogy nem borul el akkor sem, ha a késsel nagyobb erővel elkezdjük vagdosni.

A tököt ezután pucolhatjuk azzal a késsel is, amit eddig használtunk, ekkor óvatosan, a félbevágott tökön körbe haladva vágjuk le fentről lefelé haladó mozdulattal a héjat, mintha csak egy keményebb sajtot szeletelnénk. De egyes tökfajták héja nem annyira vastag, ezekhez elővehetjük a zöldséghámozónkat is, és könnyen megszabadíthatjuk a héjától. Ekkor is ügyelnünk arra, hogy könnyen meg tudjuk fogni a zöldséget, akkor tudunk biztonságosan dolgozni a hámozóval, ha a tök már akkora darabokra van vágva, hogy nem tud kiesni, kigurulni, kiugrani a kezünkből.

Mi legyen a magokkal?

Vannak, akik rajonganak a tökben található magokért és kis szálakért, azokat is simán megsütik a tökkel együtt, mások inkább megszabadulnának tőlük. Vannak olyan ételek, amelyekbe jobb, ha nem kerül bele a tök magja és közepe, épp ezért a tök felvágása után el kell ezeket távolítani. A legegyszerűbb, ha egy kanállal végezzük el ezt a műveletet, a félbe vagy negyedbe vágott tök magjait egyszerűen kikaparjuk, kikanalazzuk, és már mehet is sütőbe vagy lábasba is a megtisztított zöldség. De ne feledd, a tök magját meg is sütheted rágcsálnivalónak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több tipp és trükk vár rád:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...