Így süthetsz mennyei tökmagot sósan és édesen is

A tökmag rengeteg dologra jó: majszolhatjuk magában, rakhatjuk ételekbe ízfokozóként és díszítésként is, olcsó és könnyen elkészíthető, amelyből a legjobb természetesen otthon, a saját sütőnkben sülhet meg.

Őszinte vallomás, én életem első húsz évében egyáltalán nem ettem bolti, zacskózott tökmagot, egészen addig ugyanis kizárólag a nagymamám által készített, sütőben kisütött, és alaposan megsózott tökmagból voltam hajlandó enni.

Az otthoni sütőben is gyorsan elkészíthető, ráadásul sokkal finomabb, mint a bolti változat

A Mamáéknál ősszel és télen szinte kivétel nélkül mindig volt egy-egy nagy tálnyi tökmag a konyhában, az étkezőben és a nappaliban kikészítve, a frissen átsült magvakat pedig még forró állapotban csentük el a tepsiről, hogy mikor már egy kicsit is kihűlt, azonnal lehessen enni. Az a tökmag héjastól volt az igazi, a friss és kemény sós réteg olyan ízt adott neki, amit azóta egyetlen bolti változatban sem véltem felfedezni.

Tökmagot márpedig otthon is egyszerűen tudunk csinálni, ráadásul a házi változat sokkal-sokkal finomabb lesz, mintha a már előre elkészített állott és szikkadt bolti opciót választanánk.

Íme néhány tipp, amivel TE is könnyen elkészítheted az ősz egyik kedvenc rágcsálnivalóját:

Tökmagos-juhtúrós pogácsa

Bár Budapesten élek, ritkán járok Óbudára - a város másik végén lakom,és semmi kötődésem nincs a környékhez. Ha mégis nekiindulok, akkor annak általában egy oka van (vagy ha nem ...

A sós változat - sokféleképpen

  • A tök méretétől és a tökmag mennyiségétől függően készíthetjük sütőben, de akár egy serpenyőben is a tökmagot.
  • A tök felvágása után kézzel vagy egy nagyobb kanállal kapargassuk ki a magvakat. Ilyenkor rengeteg hús is odatapad a nyálkás magvakhoz, ezt bő vizes mosással tudjuk eltávolítani.
  • Ha ezzel a lépéssel készen vagyunk, egy konyhai papírtörlőkendőre fektessük le egy rétegben az összes magot, kicsit itassuk fel róla a vizet, és 20-30 percig hagyjuk száradni őket a papírtörlőn.
  • A sózás a legnehezebb feladat, itt ugyanis saját ízlésünkre kell hagyatkozni. Ha nagyon sósan szereted a tökmagot, akkor sütés előtt kell csak megsóznod, így lesz majd egy gyönyörű és intenzív ízű kérge a tökmag héjának.
  • Ha viszont a kevésbé sós változatot szeretnéd elkészíteni, nem kell kiszárítanod a tökmagot, mosás után áztasd be egy órára egy tál sós vízbe.

Máris több választásunk van ahhoz, hogyan folytassuk az elkészítést:

  • Ha fazékban szeretnénk elkészíteni, nem is kell megszárítanunk a magvakat, dobjuk be a lábosba, hintsünk rá sót (ha csak 3-4 marék tökmagunk van, és nem szeretnénk túl sósra, elég egy jó púpozott kanál sóval meghinteni, nagyobb mennyiségben duplázzuk meg a só adagját is), öntsünk annyi vizet az edénybe, hogy az éppen ellepje a magvakat, majd főzzük őket forrástól számítva 10 percig.
  • Melegítsük elő a sütőt 200-210 °C-ra, egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, kenjük át olívaolajjal, oszlassuk szét a tökmagot egy rétegben a tepsiben, majd pirítsuk kb. 20 percig a magvakat addig, amíg aranybarnák nem lesznek.

Akár serpenyőben is készíthetünk kisebb adagokat vendégváráshoz. A serpenyőbe két kanál olajat öntünk, rátesszük a magvakat az olajra, szórunk rá két evőkanál sót, jól átforgatjuk az egészet, majd az előző megoldáshoz hasonlóan nagyon kevés vizet (25-30 ml) öntünk a magvakra. Folyamatos rázogatás mellett addig sütjük, míg egy kicsit meg nem duzzadnak és meg nem pirulnak a maghéjak.

Nagyobb mennyiséget sütőben érdemes elkészíteni, szárítás után a már említett módon, sütőpapírra terítsük ki a magvakat egy rétegben, sózzuk meg, és öntsük le kevés olajjal úgy, hogy az minden magot beburkoljon. Nagyjából 30-35 perc alatt készül el a házi pirított tökmag, de 5-10 percenként kevergessük át, hogy egyenletesen piruljon.

És ez még nem minden…

A tökmagot is ízesítheted, ha valami újdonságra vágysz: helyezzük a magokat egy lapos, jól megolajozott-vajazott sütőpapírral bélelt tepsibe! A magokra is csorgassunk egy kevés olvasztott vajat!

180 °C-ra előmelegített sütőben lassan, 30 perc alatt pirítsuk meg a magokat!
Miután elkészült, szórjuk meg a magokat ízesítőkkel, majd további 10-12 percig süssük!

Milyen ízesítőket szórhatunk a tökmagra? A parmezánnal elkevert fokhagymapor jó választás, csakúgy, mint a szerecsendióval, fahéjjal, őrölt gyömbérrel, szegfűborssal és barna cukorral feldobott fűszerkeverék.

A koriandermaggal, mexikói fűszerkeverékkel megbolondított verzió is isteni, csakúgy, mint a parmezánnal, rozmaring- és chiliporral készült változat.

Édességre vágysz?

Sütés előtt szórd meg a tökmagokat némi fahéjas cukorral! Az elkészült tökmag csodásan karamellizálódik, a fahéjtól egyszerre lesz enyhén pikáns és édes.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...