Próbálj ki valami újat, és sütőpapír helyett így süsd meg a zöldségeket

Ha zöldségekről van szó, bevett, hogy sütőpapírra szétpakolva sütjük meg. De mi lenne, ha ehelyett a húsokhoz hasonlóan sütőedényben, hosszú időn át sütnénk őket?

Hagymás rostélyos, egy igazi klasszikus fogás, ami hát miről másról is szól, mint a marhahúsról. A zöldségből legfeljebb csak pár szem árválkodott a tálban mutatóban köretként, ennek azonban nem kell így lennie. Bizony, a zöldségeket is lehet egy tálban sütni hosszú időn át, sőt, nagyon is ajánlott, mert a végeredmény fényévekkel ízletesebb lesz, mint a száraz és csoffadt sütőpapíros változat. Nézzük, hogyan süsd meg a zöldségeket ezentúl!

Először is, ha nem sütőpapíron, hanem egy kerámia tálban készíted el őket, akkor a végeik nem fognak feketévé égni, és nem mennek össze 30 százalékkal annak következtében hogy a 200 fokos sütő minden nedvességet eltüntetett belőlük.

A fazékban vagy sütőedényben készült zöldségek azonban gusztán kerülnek elő a sütőből, ugyanolyan élettel teliek, ahogy bekerültek. Semmi égett vég, egyszerűen a zamatos zöldséget eszed meg, mivel ennél a módszernél nincs lehetősége a cukroknak és aromáknak elpárologni. Akárcsak a sült fokhagymával, az ilyen módon elkészített zöldségekkel is új ízt csempészhetsz a hétköznapok étkezéseibe.

Az eljárás nem bonyolult

Fogj egy nagy adag zöldséget (alaposan megmosott és átdörzsölt répát, gyökérzöldségeket), és öntözd meg őket egy kevés olajjal. Ezután helyezd őket egy sütőfazékba, dutch ovenbe, fedd le folpackkal, majd helyezd rá a tetejét. Alacsony hőfokon, 120-150 fokon süsd a zöldségeket addig, amíg könnyedén át tudod rajtuk szúrni a kést. Ez azonban időbe telhet, akár egy órát is igénybe vehet az olyan nehezebben elkészülő alapanyagoknál, mint a cékla.

A módszer két legfontosabb pontja az alacsony hőmérséklet és a zárt rendszer. Ha a sütő túl meleg lesz, a zöldségek megperzselődhetnek, és akkor akár a sütőpapíron is hagyhattad volna őket. Nem mintha bármi baj lenne a sütőpapíros változattal, de talán ha most tavasszal előbújnak a földből a szezonális zöldségek, a finom répák, a cékla, a hagyma, akkor próbáld meg inkább finoman megsütni őket, hogy megőrizzék friss ízüket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...