Próbálj ki valami újat, és sütőpapír helyett így süsd meg a zöldségeket

Ha zöldségekről van szó, bevett, hogy sütőpapírra szétpakolva sütjük meg. De mi lenne, ha ehelyett a húsokhoz hasonlóan sütőedényben, hosszú időn át sütnénk őket?

Hagymás rostélyos, egy igazi klasszikus fogás, ami hát miről másról is szól, mint a marhahúsról. A zöldségből legfeljebb csak pár szem árválkodott a tálban mutatóban köretként, ennek azonban nem kell így lennie. Bizony, a zöldségeket is lehet egy tálban sütni hosszú időn át, sőt, nagyon is ajánlott, mert a végeredmény fényévekkel ízletesebb lesz, mint a száraz és csoffadt sütőpapíros változat. Nézzük, hogyan süsd meg a zöldségeket ezentúl!

Először is, ha nem sütőpapíron, hanem egy kerámia tálban készíted el őket, akkor a végeik nem fognak feketévé égni, és nem mennek össze 30 százalékkal annak következtében hogy a 200 fokos sütő minden nedvességet eltüntetett belőlük.

A fazékban vagy sütőedényben készült zöldségek azonban gusztán kerülnek elő a sütőből, ugyanolyan élettel teliek, ahogy bekerültek. Semmi égett vég, egyszerűen a zamatos zöldséget eszed meg, mivel ennél a módszernél nincs lehetősége a cukroknak és aromáknak elpárologni. Akárcsak a sült fokhagymával, az ilyen módon elkészített zöldségekkel is új ízt csempészhetsz a hétköznapok étkezéseibe.

Az eljárás nem bonyolult

Fogj egy nagy adag zöldséget (alaposan megmosott és átdörzsölt répát, gyökérzöldségeket), és öntözd meg őket egy kevés olajjal. Ezután helyezd őket egy sütőfazékba, dutch ovenbe, fedd le folpackkal, majd helyezd rá a tetejét. Alacsony hőfokon, 120-150 fokon süsd a zöldségeket addig, amíg könnyedén át tudod rajtuk szúrni a kést. Ez azonban időbe telhet, akár egy órát is igénybe vehet az olyan nehezebben elkészülő alapanyagoknál, mint a cékla.

A módszer két legfontosabb pontja az alacsony hőmérséklet és a zárt rendszer. Ha a sütő túl meleg lesz, a zöldségek megperzselődhetnek, és akkor akár a sütőpapíron is hagyhattad volna őket. Nem mintha bármi baj lenne a sütőpapíros változattal, de talán ha most tavasszal előbújnak a földből a szezonális zöldségek, a finom répák, a cékla, a hagyma, akkor próbáld meg inkább finoman megsütni őket, hogy megőrizzék friss ízüket.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Gyors cacio e pepe

Imádjuk ezt a cacio e pepe receptet, mert mindössze 4 összetevőt igényel! Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így tökéletes hétköznapra, ebédre vagy munka után vacsorára. Ez ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!