4 tipp a legszaftosabb, legsajtosabb sütőben sült tésztához

Nincs is szebb látvány a felül aranybarnára pirult, belül sűrű paradicsomszósszal fortyogó, nyúlós sajttal megkoronázott sült tésztánál. Ahhoz, hogy minden alkalommal ebben a látványban gyönyörködhessünk, kövessük a lenti lépéseket.

A sütőben sült tészta egy igazi jollyjoker: gyors, mégis komplex fogás, olcsó, de laktató étel. És a legtöbbször konkrét recept sem kell hozzá, hiszen elkészíthetjük bármiből, ami éppen otthon akad. Csupán néhánya alap (tészta, szósz, sajt, kiegészítők), egy nagy sütőtál és minimális türelem kell ahhoz, hogy ott gőzölögjön az asztalunk kellős közepén egy nagy adag, sütőben sült tészta. Nézzük az elkészítés fortélyait!

4 tipp a legszaftosabb, legsajtosabb sütőben sült tésztához

Ne főzzük meg teljesen a tésztát

Talán az egyik legnagyobb „bűn”, amit elkövethetünk a tésztával, ha túlfőzzük. Ezt szinte minden tésztafőzős cikkben hallhatjuk, olvashatjuk, ami nem véletlen: tényleg nagyon kellemetlen, amikor túlfőtt tésztába harap az ember, a tökéletesen al dente állagú helyett.

És ha a sima szószos tésztát könnyű túlfőzni, akkor a sütőben sült tésztát kétszer annyira.

Hiszen először meg kell főznünk a tésztát, majd a szósszal és minden mással együtt be kell tennünk a forró sütőbe, ahol még tovább fog puhulni.

TIPP: főzzük minimálisan keményebbre a tésztát, így tökéletes állagú lesz a sütés után.

Szaftos spagettitorta

A spagettitortával vagy az szokott lenni, hogy szaftos, de szétesik szeleteléskor, vagy gyönyörűen áll, de kiszárad. Ez a recept garantáltan szaftos marad, és mégis szépen szeletlehető!

Legyünk biztosak a fűszerezésben

Vannak ételek, amelyek utólag még könnyedén megmenthetőek, azonban sajnos a sült tészta nem egyike ezeknek. Főleg a fűszerezés terén tudunk nagyon elcsúszni: ha nem elég ízes a szószunk vagy a besamelünk, netán a tészta főzővizét elfelejtettük alaposan megsózni, utólag már nem fogjuk tudni kikalapálni ezeket a problémákat.

Éppen ezért kóstoljunk, kóstoljunk, és kóstoljunk: az előkészítő folyamatok alatt bizonyosodjunk meg arról, hogy minden elég fűszeres-e. Persze arra is figyeljünk, nehogy elsózzuk valamelyik (vagy az összes) elemet. Mivel össze fogjuk őket keverni, a sós íz könnyedén túllőhet a célon.

TIPP: sütés előtt kóstoljunk meg mindent egyszerre, összekeverve, hogy érezzük az összhatást. Számoljunk a sajt sósságával is.

Ne hagyjuk el a rétegezést

A sült tészta éppen azért olyan gyors étel, mert megvan a lehetőség arra, hogy mindent csak beleöntsünk egy tálba, és betoljuk a sütőbe. És míg ilyen formájában is nagyon finom lesz, fényévekkel jobb hatást érhetünk el, ha a lasagnéhoz hasonló módon rétegezzük.

Egy átlagos sült tészta esetében rendelkezésünkre áll egy szósszal elkevert tészta, darált hús vagy sült zöldségek, besamel és reszelt sajt. Ezeket bátran rétegezzük felváltva, hogy legyen némi szerkezete az ételünknek.

Legfelülre természetesen egy utolsó adag besamel, majd reszelt sajt kerüljön, hogy csodás, aranybarna felszíne legyen a tésztának.

TIPP: minél több rétegünk lesz, annál izgalmasabb lesz a sült tésztaételünk.

Karfiolos-gombás rakott tészta

Van az úgy, hogy az ember igencsak rákíván egy-egy tésztaételre – na, mi most a rakott tésztával jártunk így. Azonban azt akartuk, hogy ne csak isteni finom, de tartalmas is legyen, ...

Figyeljünk a nedvességre

Egy ilyen ételnek az egyik legnagyobb ellensége a víz, ugyanis senki nem szeretne folyós, szottyos rakott tésztát enni. Az állag, amire szükségünk van: sűrű tésztaszósz, ami nem szívódott fel teljesen, szaftos hús és zöldségek, amelyek azonban nem áztatják el az egész ételt.

Ehhez megint a különböző elemeket kell tökéletesen elkészítenünk: a megfőzött tésztaszósz ne legyen híg, a sült zöldségekről csöpögtessük le a felesleges nedvességet, és a húsról is öntsük le a túl sok szaftot (persze egy kevés maradhat, nehogy kiszáradjon).

TIPP: lehetőleg kerüljük a nagyon vizes zöldségeket (gomba, paprika, spenót), vagy ha mégis ilyet használunk, pároljuk meg, és csöpögtessük le alaposan.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Konyhai tanácsok mindenkinek, minden alkalomra:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...