Útmutató az összes süteményfajta tökéletes készre sütéséhez

A sütés nagy része általában azzal telik, hogy a sütő előtt üldögélünk vagy álldogálunk, és azon vacillálunk, hogy vajon megsült-e már a tortánk, kekszünk vagy piskótánk. Gyakran az érzékeinkre kell hagyatkoznunk, ami nem könnyű feladat. Ebben lesz segítségünkre ez a cikk.

A süteménysütés során sokszor nem egyértelmű, hogy elkészült-e már az adott édesség. Persze vannak jól ismert trükkök, mint a szúrópróba, de ezekben sem lehetünk mindig 100 százalékig biztosak. Teljesen más jelek utalnak a kész állapotra egy keksz, egy piskóta vagy egy sajttorta esetében. Most ezeket a jeleket fogjuk sorra venni, hogy ne fulladjon többé kudarcba a süteménysütés.

Útmutató az összes süteményfajta tökéletes készre sütéséhez

Kevert piskóták, muffinok

A sütemények közül ebben a kategóriában használhatjuk legbátrabban a tűpróbát. Mivel ezek a tészták nyersen lágyak és ragacsosak, megsülve pedig levegősek és „szárazabbak”, a süteményben szúrt fogpiszkáló tényleg képes megmondani, hogy elkészült-e a sütemény.

Ha mégsem bízunk teljesen a tűpróbában, figyeljünk a következő indikátorokra: tapintásra a süti közepe legyen ruganyos, de szilárd.

A színből is megállapíthatunk néhány dolgot: a legjobb esetben a teljes felület aranybarna, és matt színű. Mivel a vaj nyersen fényes, ha a sütemény is fénylik, még biztos, hogy nem sült át.

Vegán cseresznyés muffin

Ez a recept tele van olyan hozzávalókkal, amit elsőre lehet nem tennél egy muffin tésztába. Az almaecet, az almaszósz és a kókuszcukor mégis olyan puhává teszi a süteményt, hogy egyből ...

Kekszek

Kekszek esetében nem mindig a teljesen átsült tészta a nyerő: vannak olyan esetek, amikor a sütemény belsejét egy kicsit „rágósabbra” érdemes hagyni, hogy ne legyen az egész ropogós és száraz. De hogyan érhetjük el ezt az állagot?

Mivel hűlés közben is tovább sül a sütemény (a benne maradt belső hő miatt), egy kicsit korábban kell kivennünk a tepsit, azelőtt, hogy teljesen készre sülne. A keksz külseje előbb készül el, ezért, ha azt már barnának látjuk (de a közepén az ujjunk már nem hagy mély nyomot), el is készültünk a süteménnyel.

Brownie

A brownie tipikusan arról ismert, hogy a belseje krémes, szinte nyersnek hat. Ezért nem süthetjük ugyanazon szempontok szerint, mint egy kevert piskótát. Ha elvégeznénk egy tűpróbát, a massza biztosan ráragadna. Azonban ez ebben az esetben nem jelent problémát, mert a brownie egyszerűen ilyen állagú sütemény.

A felülete legyen szilárd, szinte „ropogós” és repedezett. A beleszúrt tűre ne folyékony massza, hanem sűrűbb, majdnem morzsás tészta ragadjon.

Citromos pöfeteg keksz

A legtöbb esetben nem lennék túlságosan boldogok, ha a sütink megrepedezne, de ennél a keksznél szinte drukkolunk sülés közben, hogy minél töredezettebb, ráncosabb legyen. A pöfeteg ...

Gyümölcsös piték

Pitét túlsütni szinte lehetetlen (kivéve persze, ha odaégetjük az egészet). A hosszú sütési idő azért is fontos, mert a masszív sütemény alja hajlamos akár egy óra sütés után is nyers maradni. Egy jó pite alul és felül is átsült, ropogós, a töltelék nem áztatja el a tésztát, belül pedig sűrű sziruposra sül.

Hagyatkozzunk a szemünkre: ha átlátszó formát használunk, alul is legyen szép barna a tészta. Felül is hasonló, mély színt, illetve (ha vágtunk lyukat rá, vagy félig nyitott pitét sütünk) a bugyborékoló tölteléket kell látnunk. Egy átlagos méretű gyümölcsös pitének egy óra minimum kell majd a sütőben.

Twin Peaks pite

Gyerekkorom egyik tiltólistás sorozata volt a Twin Peaks. Aztán tavaly - több mint 20 év után - végre végig néztem az összes epizódot. Azóta érdekel minden olyan dolog, aminek köze van ...

Krémes sütemények

Minden olyan sütemény ide tartozik, amiben a tojás és egy tejtermék keverékéből krémes, pudingszerű desszert jön létre. A sajttorta, a créme brulée, a francia citromkrémes pite mind ilyen.

A tojásos keveréket elég könnyű túlsütni: magas hőfokon összeugrik, rántottaszerű lesz a krém, pedig jó esetben krémes, gazdag és lágy állagúnak kéne lennie. Hogy ezt a katasztrófát elkerüljük, időben ki kell vennünk a melegből a desszertet, hogy az utólagosan benne maradt hő fejezze be a sütés folyamatát.

A kivétel ideje pedig akkor jön el, ha a torta vagy krém közepe még enyhén rezeg, ha megmozgatjuk a formát. Persze ne legyen folyékony, de a teljesen szilárd állagot még ne érje el a krém.

Banános, sült sajttortakockák

Ez egy igazán egyszerű, sült sajttorta alapú recept, hihetetlen banánízzel. Mindenki tetszését el fogja nyerni, hiszen ezek a banános sajttortakockák ellenállhatatlanok! A ropogós ...

Citromos crème brûlée

Pofonegyszerűen összeállítható, de mégis nagyon elegáns, és sokféleképpen variálható desszert a créme brulée, avagy "égetett krém". Tavaly születésnapomra kaptam a barátnőmtől ...

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több útmutató a legfinomabb süteményekhez:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...