Most kiderül, tényleg omlósabbak-e az olajos sütemények

A sütemények omlósságát részben a zsiradék használata okozza, aminek pedig két főbb iskolája van: az olajjal és a vajjal készült tésztáké. A cikkben a hangsúly az olajon lesz, kiderül, miért előnyösebb bizonyos helyzetekben.

Egy igazán omlós sütemény minden cukrász álma, amit különféle trükkökkel és technikákkal próbálnak elérni. Ugyan igaz, hogy az elkészítés módszerén is múlik ez a légies, puha állag, nagyrészt mégis a felhasznált alapanyagoktól függ. Ezen alapanyagok közül leginkább a zsiradék a meghatározó, ez az omlós sütemények igazi titka. De melyik a jobb: a vaj vagy az olaj? Nos, hamarosan kiderül.

Most kiderül, tényleg omlósabbak-e az olajos sütemények

A sütemény fajtája dönti el

Két nagy halmaz találkozik: az egyikben az olajos, a másikban a vajas sütemények helyezkednek el. Vannak tehát olyan édességek, amiket kizárólag vajjal süthetünk (pl. gyümölcsös piték, croissant, egyes kekszek), és vannak a túloldalon azok, amelyeket érdemesebb olajjal készíteni (pl. répatorta, banánkenyér).

Az ilyen esetekben nincs hely kísérletezésre vagy cserélgetésre: szigorúan azt a fajta zsiradékot kell használnunk, amit a recept előír.

Nyilván, ahogy azt a logika megköveteli, ennek a nagy halmaznak van azonban egy metszete is: itt helyezkednek el az ok a sütemények, amiket vajjal és olajjal is elkészíthetünk. A kimenetel nem függ attól, hogy melyiket választjuk, annyi kivétellel, hogy az olajjal sült édességek jóval omlósabbak lesznek. De mégis hogyan?

Vajas teasütemény mandulával

Isteni finom és omlós vajas keksz, ráadásul pofonegyszerű, és fél óra alatt készen is van. Fogyaszthatjuk brit módra tea mellé, de kávéba vagy kakaóba mártogatva éppen annyira ...

Vajas-meggyes pite

Egy jó meggyes pitére egyszerűen nem lehet nemet mondani, pláne, ha a közvetlenül a sütőből kikerülve, egy gombóc vaníliafagylalttal tálaljuk. Ugye, milyen rusztikus ez a kocka? A ...

Croissant chloedejonge konyhájából

Sokáig nem mertem belefogni, de egyik kedvenc blogomon, a Top with cinnamon-on találtam egy nagyon részletes leírást, és elkészítettem. Nagyon időigényes, de nem kifejezetten bonyolult. ...

Ízben egyértelmű a nyertes

Az omlósság tanulmányozása előtt ejtsünk szót arról a területről, ahol a vaj verhetetlen. Ízben egyik olaj sem lesz olyan karakteres, mint a vaj, ezért az olyan édességek, amelyek nagymértékben erre az aromára épülnek, nem lesznek ugyanolyan finomak, ha olajjal keverjük be őket.

Egyesek szerint az olajos sütemények íztelenek, és ebben talán annyi igazság van, hogy önmagában egy semleges olajnak (mint például a napraforgó) tényleg nincsen különösebben érezhető íze. Azonban a legtöbb ilyen recept bőségesen használ különböző ízesítőket (citrushéj, vanília) és fűszereket (fahéj, szegfűszeg, gyömbér), amelyek kellő frissességet hoznak az amúgy egyhangú piskótába.

Omlósságban verhetetlen

Több oka is van, hogy miért lesznek omlósabbak az olajos tészták, mint a vajasak. Elsősorban azért, mert a vaj nehezebb hozzávaló, mint az olaj: egy hasonló térfogatú edényben lemért olvasztott vaj többet nyom súlyban, mint megegyező mennyiségű olaj.

Ezen felül a két alapanyag összetétele is eltér: a vaj ugyanis csak 80% zsiradékból áll, a maradék 20%-ban víz és szárazanyagok találhatók. Az olaj ezzel szemben 100%-ban zsírból áll. Ez azért lényeges, mert a glutén megerősödésében nagy szerepe van a nedvességnek: a zsírral szemben elősegíti ezt a folyamatot.

Magyarul a vajas tésztákat sokkal könnyebb túldolgozni, ezáltal hajlamosabbak nehéz, rágós és száraz állagot felvenni a sütőben. Persze az olajos masszákat is lehetséges túlkeverni: ezeknél is kulcs a minél kevesebb, gyors mozdulat.

Klasszikus banánkenyér

Ohh te csodás banánkenyér. A legjobb módja annak, hogyan használjuk fel a barna, megpöttyösödött banánokat a konyhapultról. Ez a klasszikus változat szaftos, puha, és rendkívül jól ...

Méteres sütemény

Igazi retro édesség a méteres sütemény vagy kalács, amit sokan talán Kunta-kinte néven is ismernek. Kicsit időigényes ugyan, de cserében az egész rokonság jól lakik belőle, és ...

Legegyszerűbb répatorta

A répatorta egy igazán egyszerű kevert sütemény, ami a répától szaftos. Önmagában fantasztikusan finom, de kínálhatjuk mascarponekrémmel, baracklekvárral vagy porcukorral.

Tartósan puha állag

Nemcsak frissen sokkal omlósabbak az olajos sütemények, hanem napokkal később is. Sőt, a tárolást is jobban bírják: nem száradnak ki olyan gyorsan, és a hűtőben nem keményednek meg.

Megfelelő körülmények között tárolva puhák és lágyak maradnak a következők szerint: szobahőmérsékleten 5 napig, hűtőben 10 napig, lefagyasztva pedig 10 hónapig.

Narancsos lustasüti

Nemrégiben Athénban jártam, és ha már ott voltam, benéztem egy főzőiskolába, ahol többek között ezt a sziruptól cuppogó, isteni pudingos sütit készítettük el. Ha Te is szereted a ...

Joghurtos bögrés süti

A bögrés süti is a nagyon egyszerű édességek közé sorolható, igazából a mértékegységek betartásához semmi másra nincs szükségünk, csak egy bögrére.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Forrásunk volt


Még több sütési praktika és technika:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...