Nem a fogpiszkáló a legjobb süteménytesztelő eszköz

Ugyan a legtöbb recept nagyjából elmondja, hogy mennyi ideig kell sütnünk az adott süteményt, ez sokszor mégsem jelent teljes garanciát. Ilyenkor jön a készülő édesség szurkálása, amit a legtöbben fogpiszkálóval teszünk. Van rá azonban egy jobb eszköz.

A süteménysütés egyik elengedhetetlen végső mozzanata a tészta tesztelése. Ekkor megnézzük, hogy a belső is ugyanolyan szépen megsült-e, mint a külső. Mert ez természetesen nem mindig egyértelmű: lehetnek a süteménynek jobban átsült és sületlen részei. Mivel nincs olyan sütő, ami egyenletesen dolgozna, a süteménysütést nem fejezhetjük be tűpróba nélkül. De mit szúrjunk a tésztába?

Nem a fogpiszkáló a legjobb süteménytesztelő eszköz

Mi a baj a fogpiszkálóval?

A legtöbben talán egy egyszerű fogpiszkálóval ellenőrizzük a süteményünket. És ugyan miért ne tennénk? Az apró pálcikák szinte minden háztartásban megtalálhatók, és könnyen megállapíthatjuk vele egy sütemény elkészültét.

Ugyanis mivel fából van, az apró morzsák és a nyers tészta is könnyebben ráragad.

Tehát biztosan láthatjuk majd, hogy kell-e még sütni a piskótát vagy sem. Azonban van némi hátránya is a piszkálóknak. Rövid méretük miatt nem alkalmasak kuglófok és más magasabb sütemények tesztelésére. Nem fognak leérni a sütőforma aljáig, ez pedig megtévesztő lehet.

A fém tűk sem a legjobbak

Egyes konyhákban nem a fogpiszkáló ellenőrzi a süteményeket, hanem fém tűk. Ez lehet valamilyen hústű vagy a nagymama régi kötőtűje, a lényegi különbség annyi, hogy ezek a pálcák általában hosszabbak és fémből vannak.

Így egy dolgot nyerünk: a hosszt, ami lehetővé teszi a magasabb sütemények tesztelését is. Azonban ugyanakkor el is veszítünk valamit: a fémre ugyanis kevésbé ragad a süteménymassza, a megsült morzsák pedig még kevésbé.

Nyúljunk a késért!

Egy köztes megoldás lesz az, amivel minden alkalommal tökéletesen ellenőrizhetjük a süteményünk állapotát. Egy vékony pengéjű, recés kés lesz a megfelelő eszköz a tesztelésre. De miért?

Annak ellenére, hogy fémből van, a recék miatt mégis jól ráragad a késre a massza vagy a morzsa (attól függ, mennyire sült meg a tészta). Emellett hosszú és vékony a penge, ami nem fogja túlságosan felsérteni a süteményt. Ha legközelebb sütünk, teszteljünk késsel, meglátjuk, mennyivel pontosabb eredményt kapunk majd. Biztos nem marad nyers semmi.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Less el még több okos konyhai trükköt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...