Nem a fogpiszkáló a legjobb süteménytesztelő eszköz

Ugyan a legtöbb recept nagyjából elmondja, hogy mennyi ideig kell sütnünk az adott süteményt, ez sokszor mégsem jelent teljes garanciát. Ilyenkor jön a készülő édesség szurkálása, amit a legtöbben fogpiszkálóval teszünk. Van rá azonban egy jobb eszköz.

A süteménysütés egyik elengedhetetlen végső mozzanata a tészta tesztelése. Ekkor megnézzük, hogy a belső is ugyanolyan szépen megsült-e, mint a külső. Mert ez természetesen nem mindig egyértelmű: lehetnek a süteménynek jobban átsült és sületlen részei. Mivel nincs olyan sütő, ami egyenletesen dolgozna, a süteménysütést nem fejezhetjük be tűpróba nélkül. De mit szúrjunk a tésztába?

Nem a fogpiszkáló a legjobb süteménytesztelő eszköz

Mi a baj a fogpiszkálóval?

A legtöbben talán egy egyszerű fogpiszkálóval ellenőrizzük a süteményünket. És ugyan miért ne tennénk? Az apró pálcikák szinte minden háztartásban megtalálhatók, és könnyen megállapíthatjuk vele egy sütemény elkészültét.

Ugyanis mivel fából van, az apró morzsák és a nyers tészta is könnyebben ráragad.

Tehát biztosan láthatjuk majd, hogy kell-e még sütni a piskótát vagy sem. Azonban van némi hátránya is a piszkálóknak. Rövid méretük miatt nem alkalmasak kuglófok és más magasabb sütemények tesztelésére. Nem fognak leérni a sütőforma aljáig, ez pedig megtévesztő lehet.

A fém tűk sem a legjobbak

Egyes konyhákban nem a fogpiszkáló ellenőrzi a süteményeket, hanem fém tűk. Ez lehet valamilyen hústű vagy a nagymama régi kötőtűje, a lényegi különbség annyi, hogy ezek a pálcák általában hosszabbak és fémből vannak.

Így egy dolgot nyerünk: a hosszt, ami lehetővé teszi a magasabb sütemények tesztelését is. Azonban ugyanakkor el is veszítünk valamit: a fémre ugyanis kevésbé ragad a süteménymassza, a megsült morzsák pedig még kevésbé.

Nyúljunk a késért!

Egy köztes megoldás lesz az, amivel minden alkalommal tökéletesen ellenőrizhetjük a süteményünk állapotát. Egy vékony pengéjű, recés kés lesz a megfelelő eszköz a tesztelésre. De miért?

Annak ellenére, hogy fémből van, a recék miatt mégis jól ráragad a késre a massza vagy a morzsa (attól függ, mennyire sült meg a tészta). Emellett hosszú és vékony a penge, ami nem fogja túlságosan felsérteni a süteményt. Ha legközelebb sütünk, teszteljünk késsel, meglátjuk, mennyivel pontosabb eredményt kapunk majd. Biztos nem marad nyers semmi.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Less el még több okos konyhai trükköt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk