Kerüld el a formába ragadt sütemény kudarcát ezekkel a lépésekkel

Egy cukrász legrosszabb rémálma, amikor órákig fáradozik egy gyönyörű süteménnyel, ami aztán a kiborítás kritikus pillanatában beleragad a formába. Megelőzhetjük-e ezt a tragédiát, és mit tegyünk, ha megtörténik a menthetetlen?

Egy formába ragadt süteménynél kevés szomorúbb dolgot láthatunk a konyhában. Az ilyen balesetek teljesen elvehetik az ember kedvét a további cukrászattól. Ne hagyjuk, hogy ez velünk is megtörténjen, ismerjük meg az előkészítés fontos lépéseit és a mentési technikákat, hogy ne érjen váratlanul minket a formába ragadt sütemény.

Kerüld el a formába ragadt sütemény kudarcát ezekkel a lépésekkel

A kulcs az alapos előkészület

Minden ilyen jellegű problémánkat elfelejthetjük, ha a kiválasztott formát kellő módon előkészítjük. Ez nem mindig ugyanazzal a technikával történik, hiszen minden formának más az igénye. Lássuk a leggyakoribb fajtákat!

Mascarponekrémes epertorta

Minden évben, amikor beköszönt az eperszezon, többször is megsütöm ezt a tortát. Nagyon szeretjük, mert a krém és a piskóta is habkönnyű. 

Kerek tortaforma

A legegyszerűbb módszer a sütőpapír használata lenne, azonban kerek alakja miatt nehezen tudjuk elegyengetni benne a papírt. Ezért jobban járunk, ha egy kombinált módszerhez fordulunk.

Először vajazzuk ki alaposan a tortaforma minden szegletét. Használjunk szobahőmérsékletű vajat, hogy könnyen el tudjuk kenni a forma teljes felületén a zsiradékot.

Majd vágjunk egy kör alakú darabot a sütőpapírból, (legyen kicsit kisebb, mint a forma alja) és fektessük bele. A sütemények általában alul szoktak leragadni, az oldalukkal kevesebb problémánk lesz.

Tepsi

A szögletes formáknál használjunk zsiradékot és lisztet. Amúgy is a legtöbbször kevert süteményeket készítünk ezekben, ahol nem túl nagy baj, ha a maradék liszt meglátszik a kész sütemény oldalán.

Kuglófforma

A legmacerásabb az összes cukrászati edény közül, ez az elegáns, redőkkel ellátott forma meg tudja nehezíteni a dolgunkat. Ha nem zsírozunk be egyesével minden kis mélyedést, katasztrófa vár ránk a sütés végén.

Ezért könnyebb, ha olvasztott vajat vagy olajat használunk a kikenéséhez. Mivel folyékony állapotban van, a zsiradékot pár mozdulattal el tudjuk oszlatni a forma teljes felületén.

A kiborítás technikája is fontos

Kivettük a süteményünket, és már készülődnénk kiborítani? Itt álljunk is meg, először mindenképpen ki kell hűtenünk. Ha melegen próbáljuk meg kivenni, szinte biztos, hogy meg fog repedni.

Legalább egy óráig hagyjuk pihenni, addig hozzá se nyúljunk. Amikor már teljesen hideg, vegyük elő a kiszemelt tálat vagy tálcát, amire borítani szeretnénk. A távolság a kettő között legyen minél kisebb, hogy hirtelen tudjuk borítani.

Egy határozott mozdulattal fordítsuk meg a süteményt. Ha nem mozdul, óvatosan nyúljunk alá a széleken, lehetőleg egy szilikonspatulával, nehogy felsértsük a süteményt vagy a formát.

Vörös bársony kuglóf

Az ikonikus Vörös Bársony Torta kuglófformába öntött receptje. Hamar elkészíthető, omlós és gyorsan fogy. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne valami különlegeset, mégis hagyományosat ...

Hogyan rejtsük el a kudarcot?

Persze az is megtörténhet, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett is szétesik a sütemény. Ilyenkor egy réteg vajas krémmel és más tortadíszekkel leplezhetjük a balesetet. Senkinek nem fog feltűnni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Süss mindig tökéletes süteményeket:

Forrásunk volt

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...