Egy jól felszerelt konyhában akár többféle, különböző anyagú sütőforma is megtalálható. Sokan csak találomra használjuk őket, vagy megszokásból választjuk mindig ugyanazt, hiszen ha a nagymama is abban csinálta a kuglófot, akkor nekünk sem szabad másban sütni. Azonban a kész süteményt nagymértékben befolyásolja, hogy a különböző anyagú sütőformák közül melyiket választjuk.
Fém
Talán a leggyakrabban előforduló típus, a fekete vagy szürke színű fém formák használhatóak a legtöbb fajta édesség készítésénél. Van belőle szögletes, kerek, kapcsos kuglóf- és muffinforma is.
Nagy előnye, hogy jól vezeti és tartja a hőt a sütőben, ezért a benne lévő sütemény alaposan és egyenletesen barnul. Az alumínium hővezetése jobb, mint a rozsdamentes acélé.
Azonban vigyáznunk kell, hogy ne hagyjuk a kihűlt édességet túl sokáig az alumínium formában. Kellemetlen mellékízt adhat neki, mert reakcióba lép a süteményben lévő savas elemekkel (pl. citrom).
Használjuk elsősorban kenyerek, muffinok és kevert sütemények, piskóták készítésénél.
Üveg
A fémnél is jobban adja át a hőt, ez azonban sokszor hátrány is lehet. A magas cukortartalmú recepteknél a tészta túl hamar megbarnulhat az üveg formában, miközben a belseje nyers marad.
A fémmel ellentétben nyugodtan benne hagyhatjuk a süteményt, semmilyen módon nem lesz rá hatással. Szintén előnyös, hogy átlátszó oldala miatt figyelemmel kísérhetjük a sütés folyamatát, láthatjuk az esetleges nyers részeket a tésztában.
Süssünk benne olyan édességeket, amelyeknél nem kifejezetten fontos az egyenletes barnulás: kenyérpudingot, gyümölcsös zárt pitéket.
Kerámia
Tulajdonságai megegyeznek az üvegével, hasonló édességek készítéséhez alkalmas. A legnagyobb pozitívum a kerámiával kapcsolatban, hogy ezek a formák önmagukban is nagyon szépek. A süteményt felszolgálhatjuk az edényben, dekoratív látványt fog nyújtani.
Kifejezetten alkalmas nyitott pitékhez (pl. citrompite, csokis tart).
Szilikon
Majdnem minden formának megvan a maga szilikonból készült változata. Ezek a sütőedények akkor jönnek nagyon jól, ha attól tartunk, hogy süteményünk beleragad a formába.
Még egy nagyon alaposan kizsírozott fém formánál is sokkal jobb választás lehet a szilikon.
Azonban csak olyan recepteknél vegyük elő, ahol egyáltalán nem fontos, hogy alaposan megbarnuljon a tészta. Mivel a műanyag nem hővezetéséről híres, az ilyen formában sült sütemény teljesen halovány marad. De ha ez minket nem zavar, használjuk bátran, a kiborítás miatt pedig nem kell majd aggódnunk. Bonyolult alakú kuglófok és apró muffinok készítésénél ajánlott.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ismerd meg a konyhád minden eszközét: