Így okozhat súlygyarapodást a diétás üdítő

Sokáig komoly vita volt abból, hogy az édesítőszerek egészségtelenek-e, vagy sem – bár egyelőre úgy tűnik, hogy legtöbbjükkel nincs gond, azért azt sem lehet mondani, hogy túl hasznosak. Egy friss tanulmány szerint például éhesebbek lehetünk miattuk.

Ha azt hinnéd, hogy a diétás üdítőkkel nem szabotálod az egészséges étrendedet, akkor érdemes újragondolnod, főleg akkor, ha fogyni szeretnél: a Keck Orvostudományi Iskola kutatói szerint ezek az italok éhesebbé tehetnek, aminek hatására többet eszel, így hiába nincs bennük kalória, hízáshoz vezethetnek.

Így okozhat súlygyarapodást a diétás üdítő

A szakértők a szukralóztartalmú italokat vizsgálták, és megállapították, hogy a nőknél és az elhízott embereknél megnő az étvágy és a kívánósság, ha sok diétás üdítőt fogyasztanak. A tanulmány szerzői megjegyezték, hogy ez az eddigi legnagyobb disszertáció, ami azt vizsgálja, hogy a mesterséges édesítőszerek hogyan befolyásolják az agyi aktivitást és az étvágyat.

A mesterséges édesítőszerek használata körül komoly viták folynak, mert sokan használják őket fogyókúra közben” - mondja Kathleen Page, a tanulmány vezető szerzője. „Bár egyes tanulmányok azt mutatják, hogy ezek az édesítőszerek hasznosak lehetnek, mások viszont azt, hogy hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, a 2 -es típusú cukorbetegséghez és más anyagcserezavarokhoz. Tanulmányunk különböző népességi csoportokat vizsgált, hogy felderítse az ellentmondó eredmények mögött húzódó okokat.

A 74 fős kutatásban az alanyoknak az agyi aktivitásukat is mérték, miközben különböző fajta italokat fogyasztottak. Az önkéntesek az egészséges testsúlyútól a túlsúlyoson keresztül az elhízott fogyókúrázókig húzódtak. A csoport 300 milliliter szacharózt (normál asztali cukrot) tartalmazó italt, szukralózzal édesített diétás italt és vizet ivott. Két órával később a résztvevőknek gyorsételekről készített képeket kellett nézegetniük, miközben folyamatosan monitorozták az agyi aktivitásukat.

A kutatócsapat az alanyok vércukor- és inzulinszintjét, valamint egyéb anyagcserehormonjait is mérte a vérben, valamint azt, hogy mennyi ételt fogyasztottak a szkennelést követően a snackbüfében. Az eredmények azt mutatták, hogy mind a nők, mind az elhízott résztvevők fokozott aktivitást tapasztaltak azokon agyi területeken, amelyek szabályozzák az étvágyat, miután diétás szukralózos italokat fogyasztottak. Az aktivitás nagyobb volt, mint amikor ezek az alanyok cukros italt ittak.

A szukralóztartalmú italokat fogyasztó nők többet ettek a büfében is, mint azok, akik cukros italt fogyasztottak. A tanulmány szerzői nem látták ugyanezt a változást a férfiak esetében.

A kutatók a JAMA tudományos folyóiratban jelentették meg az eredményeiket.

Forrásunk volt.


Még több az üdítőkről:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...