Újabb kockázat merült fel a light üdítőkkel kapcsolatban

Évek óta folyik a vita arról, hogy vajon a diétás üdítők mennyire egészségesek – most újabb bizonyíték érkezhetett arra, hogy ezeknél is érdemes mértéket tartani.

Azt már régóta tudjuk, hogy a cukros üdítők károsak a szervezetre, de arról még folyik a vita, hogy az ezekre alternatívát kínáló diétás italok milyen hatással vannak az egészségünkre. Most egy friss kutatás újabb veszélyükre hívja fel a figyelmet: előfordulhat, hogy fogyasztásuk a menopauzán átesett nők esetében megnövelheti az agyvérzés esélyét.

Az Amerikai Szívtársaság (American Heart Association) tudományos folyóiratában, a Stroke-ban megjelent tanulmány azt írja, hogy a napi két adag, vagy annál több édesítőszeres üdítőital fogyasztása megnöveli a stroke kialakulásának esélyét a menopauzán átesett nők, azaz átlagosan az 50 év felettiek esetében.

A kutatók a tanulmány elkészítéséhez több mint 80 ezer, ötven és hetvenkilenc év közötti nő adatait vizsgálták meg, akik részt vettek az Egyesült Államokban a Női Egészség Megfigyelési Kutatásban (Women’s Health Initiative Observational Study). A szakértők a diétás üdítőitalok fogyasztására és a későbbi betegségek kialakulására helyezték a hangsúlyt, és ezek összefüggéseit keresték.

Fűszeres csirkesonka

Egyszerűen elkészíthető csirkesonka, sok-sok fűszerrel, a bolti társainál százszor finomabb verzióban.  Érdemes duplázni a mennyiséget, mert friss péksütivel, vajjal, pillanatok ...

A végső összegzéshez azokat a nőket hasonlították össze, akik hetente egy adag, vagy annál kevesebb diétás üdítőt fogyasztottak, azokkal, akik legalább napi kétszer ittak ilyet. Az utóbbi kategóriához tartozóknál 23 százalékkal megnőtt az agyvérzés, 31 százalékkal a vérrög okozta agyvérzés esélye, és 29 százalékkal valószínűbb volt, hogy kialakul náluk valamiféle szívbetegség. Összességében a statisztikákból az is kiderült, hogy a diétás üdítőket gyakran fogyasztók 16 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg korábban, mint azok, akik kevés ilyet ittak.

A kutatók azonban maguk is rámutatnak a tanulmány néhány hiányára: egyrészt nem tudni, hogy a kutatásban szereplő nők milyen típusú üdítőt fogyasztottak, így nem lehet megállapítani, hogy mely édesítőszer van ilyen hatással a szervezetre. Másrészt ok-okozati összefüggéseket ilyen kutatás alapján nagyon nehéz felállítani, ehhez több információ és közvetlen kapcsolat kellene az alanyokkal. Ráadásul a válaszadás önkéntes volt, és saját bevallás alapján zajlott, így lehet, hogy az adatok nem is a legpontosabbak.

A megfelelő mennyiségű és minőségű napi folyadékfogyasztás kulcsfontosságú egészségünk megőrzése érdekében. Mindannyian tudjuk, hogy a legideálisabb folyadék a víz, de természetesen alkalmanként lehet üdítőitalt is fogyasztani. Azonban nem csak az ötvenen túli nőknek érdemes figyelni a mennyiségre, hanem mindannyiunknak.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...