Ezért süsd meg a sütőport használat előtt

Az internet tele van érdekes, furcsa, néha meghökkentő tippekkel és trükkökkel, és ezek közül most egy tényleg igen különc darabot fogunk megvizsgálni: a sült sütőpor esetét.

Sütőporral – nem túl meglepő módon – általában sütni szoktunk, ez a csodapor felel azért, hogy a süteményeink, piskótáink, kekszeink megemelkedjenek a sütőben. Nem is kell pontosan értenünk, hogyan működik a pontos kémia, a lényeg, hogy történnek a dolgok. Amit viszont jó, ha tudunk, hogy van egy apró trükk, amivel megsokszorozhatjuk a sütőpor erejét.

Ezért süsd meg a sütőport használat előtt

Hogyan töltsük fel a sütőport?

Persze a por önmagában is elég potens: megnő tőle az összes piskótatészta, levegőssé és omlóssá teszi a süteményt. Egyes esetekben azonban szükségünk lehet arra, hogy egy sokkal erősebb sütőporral dolgozzunk (ezekről az esetekről kicsit később szót ejtünk majd).

Ilyenkor elég, ha kibélelünk egy tepsit alufóliával, majd egyenletes rétegben beleszórjuk a sütőport, és elegyengetjük.

Süssük 120℃-on egy óráig a sütőport, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Tároljuk légmentesen zárható üvegben vagy dobozban, hogy ne veszítsen a szavatosságából.

Miért jó ez nekünk?

A lassú, alacsony hőfokon történő sütés hatására a sütőpor – ami ugye egy gyenge lúg – átváltozik egy fokkal erősebb és sokszínűbben felhasználható lúggá.

Például a tökéletes házi perechez nagyon jól jön az erősebb lúg, mivel egy ilyen oldatban kell megfőzni sütés előtt a fonatokat, hogy szép fényes és aranybarna külsejük legyen. De egész egyszerűen a kelt tésztákban, gyors kenyerekben is használhatjuk, amikor nagyobb, határozottabb emelkedést szeretnénk elérni a tésztában.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Meglepő konyhai trükkök várnak:

Címlapról ajánljuk

További cikkek