A sajtok és édes gyümölcsök kombinálása új szintet ért el: megszületett ugyanis az epres sült feta. Ha a sült sajt ötlete valahonnan ismerősnek tűnik, valószínűleg a tavalyi internetes szenzációra gondolunk, amikor mindenki paradicsommal sütötte krémesen lágyra a fetát. Ez a fantasztikus tésztaszósz úgy tűnik olyan népszerűségre tett szert, hogy több receptben is tovább él. Az epres sült feta a nyár minden erejét felhasználja, egyszerre sós és édes ízekkel kápráztat minket. Nézzük, hogyan készül!
Paradicsom helyett eper
Ha nem tudjuk elsőre elképzelni, hogyan működhet egymás mellett az erőteljesen sós feta és a harsány, édes eper, itt egy kis segítség. A gyümölccsel nem kalandozunk túl messzire ízben, hiszen a korábban használt koktélparadicsomok is szinte édesek, ezért illenek olyan jól a sajt mellé.
Meglepő, hogy más tulajdonságaik is egyeznek: a hosszú sütés alatt teljesen krémesre főnek, enyhén karamellizálódnak. Sokkal mélyebb ízük lesz, amiből semmi nem vész kárba, a sűrű szósz egybeolvad a fetával, tökéletes harmónia születik.
Se nem előétel, se nem desszert
Míg a paradicsomos fetát szigorúan tésztaszósznak szánták, ezzel a gyümölcsös sajttal sokkal több lehetőségünk van. Kihasználhatjuk a sajt és az eper kenhető állagát, és azt is, hogy egyszerre sós és édes.
Egyszerűen kenhetjük egy friss, ropogós bagettre vagy pirítósra. Kanalazhatjuk sült húsokra, ezekhez kifejezetten jól illik az édeskés vonal. Egy friss zöldsaláta tökéletes kiegészítője lehet.
Akár desszertként is kínálhatjuk, egy elegáns vacsora utolsó fogásaként, meglepő és különleges édesség válik belőle.
Ezeket szerezd be az epres sült fetához:
500 gramm eper, 1 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál méz, 200 gramm feta sajt, só és bors, ízlés szerint
Elkészítése gyerekjáték:
Mielőtt nekilátunk a hozzávalók előkészítésének, melegítsük elő a sütőt 200 ℃-ra. Fontos, hogy már meleg sütőbe tegyük az epret, így biztosan krémesre sül majd.
Távolítsuk el az eper szárát és vágjuk félbe a szemeket, majd tegyük egy közepes méretű tepsibe. Egy rétegben kell elrendeznünk őket, hogy egyenletesen érje őket a hő, és teljesen puhák legyenek.
Öntsük a gyümölcsre az olajat és mézet, majd szórjuk meg a fűszerekkel. Sóból kevesebbet használjunk, a borssal viszont lehetünk bátrabbak, el fogja bírni az eper, sokkal komplexebb lesz tőle.
Óvatosan keverjük össze, nehogy összetörjük a szemeket. A cél, hogy egyenletesen bevonja az epret a mézes szósz.
Süssük a sütőben 25 percig, majd vegyük ki, és helyezzük a fetát egy tömbben a tepsi közepére. A sajt tetejét kenjük meg olajjal, ettől szép barna színt kap. A sajttal együtt mehet vissza a sütőbe, további 25 percre.
A második sütés alatt az epres szósz egyre sűrűbb, a feta pedig aranybarna és krémes lesz. Ha kész, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk pár percig pihenni, nehogy tűzforró legyen.
A mézes eperrel sült feta teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
(Recept és fotók: Hering András)
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több különleges recept, amit idén nyáron elkészíthetsz: