A bazsalikom kétségtelenül a fűszernövények egyik királya, hiszen számos konyha alapvető eleme szerte a világon, különösen az olasz gasztronómia repítette azt a csúcsra. Legyen szó paradicsomszószról, pesztóról, pizzáról vagy caprese salátáról, a bazsalikom elengedhetetlen alapanyag számos hagyományos ételben.
Az utóbbi években azonban elterjedt az a pletyka, hogy a bazsalikom káros az egészségre, mérgező vagy akár halálos is lehet. De mennyi igazság rejlik ezekben az állításokban?
Mielőtt részletesebben is elmagyarázzuk, szögezzük le rögtön: ez egyértelműen álhír. A főtt, sült vagy nyers bazsalikom, normál mennyiségben fogyasztva semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelent. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha allergiásak vagyunk rá, de ez egy teljesen más történet.
De akkor mégis honnan jön ez a – meglehetősen félrevezető – információ?
Ez a tévhit olyan tudományos tanulmányokból származik, amelyek a bazsalikom leveleiben található bizonyos anyagokra, például az esztragolra koncentráltak. Ezek az anyagok nagy koncentrációban és hosszú távú kitettség esetén potenciálisan káros hatással lehetnek az egészségre. Azonban fontos ezeket az eredményeket kontextusba helyezni: ezek a tanulmányok laboratóriumi környezetben, állatokon végzett kutatások, ahol az elfogyasztott bazsalikom mennyisége messze meghaladta a mindennapi fogyasztás során szokásos mennyiséget.
A valóságban arról van szó, hogy a bazsalikom szokásos mennyiségben történő fogyasztása semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent.
Ennek a fő oka egyszerű: ahhoz, hogy az esztragol potenciálisan káros szintjét elérjük, ipari mennyiségű főtt bazsalikomot kellene naponta, éveken át elfogyasztanunk. Ez természetesen elképzelhetetlen a való életben.
Ehhez még azt is érdemes megjegyezni, hogy a hőkezelés, például a főzés vagy a sütés, csökkenti a bazsalikomban található potenciálisan káros anyagok koncentrációját.
A bazsalikom tehát biztonsággal fogyasztható, sőt! Ez a fűszernövény telis-tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek számos egészségügyi előnyt nyújtanak. Természetesen a maximális előnyök érdekében érdemes nyersen fogyasztani. Bátran élvezhetjük tehát a pesztós ételeket, a paradicsomszószos fogásokat és minden más olasz vagy fúziós fogást.
Még több egészség: