Kiderült, hogy tényleg veszélyes-e a bazsalikom az egészségre

Lehet, hogy többen hallottátok már a neten keringő hírt, miszerint a bazsalikom káros lehet az egészségre a benne található anyagok miatt. De mennyi igaz ebből?

A bazsalikom kétségtelenül a fűszernövények egyik királya, hiszen számos konyha alapvető eleme szerte a világon, különösen az olasz gasztronómia repítette azt a csúcsra. Legyen szó paradicsomszószról, pesztóról, pizzáról vagy caprese salátáról, a bazsalikom elengedhetetlen alapanyag számos hagyományos ételben.

Kiderült, hogy ebben a formájában tényleg veszélyes-e a bazsalikom

Az utóbbi években azonban elterjedt az a pletyka, hogy a bazsalikom káros az egészségre, mérgező vagy akár halálos is lehet. De mennyi igazság rejlik ezekben az állításokban?

Mielőtt részletesebben is elmagyarázzuk, szögezzük le rögtön: ez egyértelműen álhír. A főtt, sült vagy nyers bazsalikom, normál mennyiségben fogyasztva semmiféle egészségügyi kockázatot nem jelent. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha allergiásak vagyunk rá, de ez egy teljesen más történet.

De akkor mégis honnan jön ez a – meglehetősen félrevezető – információ?

Ez a tévhit olyan tudományos tanulmányokból származik, amelyek a bazsalikom leveleiben található bizonyos anyagokra, például az esztragolra koncentráltak. Ezek az anyagok nagy koncentrációban és hosszú távú kitettség esetén potenciálisan káros hatással lehetnek az egészségre. Azonban fontos ezeket az eredményeket kontextusba helyezni: ezek a tanulmányok laboratóriumi környezetben, állatokon végzett kutatások, ahol az elfogyasztott bazsalikom mennyisége messze meghaladta a mindennapi fogyasztás során szokásos mennyiséget.

A valóságban arról van szó, hogy a bazsalikom szokásos mennyiségben történő fogyasztása semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent.

Ennek a fő oka egyszerű: ahhoz, hogy az esztragol potenciálisan káros szintjét elérjük, ipari mennyiségű főtt bazsalikomot kellene naponta, éveken át elfogyasztanunk. Ez természetesen elképzelhetetlen a való életben.

Ehhez még azt is érdemes megjegyezni, hogy a hőkezelés, például a főzés vagy a sütés, csökkenti a bazsalikomban található potenciálisan káros anyagok koncentrációját.

A bazsalikom tehát biztonsággal fogyasztható, sőt! Ez a fűszernövény telis-tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek számos egészségügyi előnyt nyújtanak. Természetesen a maximális előnyök érdekében érdemes nyersen fogyasztani. Bátran élvezhetjük tehát a pesztós ételeket, a paradicsomszószos fogásokat és minden más olasz vagy fúziós fogást.

Forrásunk volt.


Még több egészség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...