Van ugyanis jó néhány olyan étel és alapanyag, ami megviselheti az üres gyomrot, különösen, ha érzékeny az emésztőrendszerünk. Hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, nézzük meg, mely ételeket érdemes kerülni üres gyomorral!
Kattints a képre, hogy megtudd, mit nem szabad éhgyomorra enni!
8 étel, amit sosem szabadna éhgyomorra enni
Kávé
Bizony, sajnos igaz, amit sokszor hallhattunk már: nem jó ötlet ébredés után azonnal kávéval indítani. A kávé, különösen az erős feketekávé, ugyanis megterhelő lehet az üres gyomornak. Ennek oka, hogy a kávéban található koffein elősegíti a gasztrin nevű hormon kibocsátását, ami fokozza a gyomorsav termelését. Ez refluxos tüneteket okozhat, például puffadást, hányingert és savas böfögést.
Ezek a hatások egyébként akkor is jelentkezhetnek, ha nem üres a gyomrunk, de ilyenkor a tünetek súlyosabbak lehetnek. Az emésztési problémák elkerülése érdekében igyunk kávét egy kevés magas fehérjetartalmú vagy zsírtartalmú harapnivaló elfogyasztása után – ilyen például a főtt tojás vagy néhány evőkanál mogyoróvaj, de egy kevés teljes zsírtartalmú kókusztejet is keverhetünk a kávéba.
Egyes teák
Ahogy említettük, a koffein nem tesz jót az üres gyomornak, hiszen irritálhatja a gyomornyálkahártyát és növelheti a gyomorsav termelését, ami refluxos tünetekhez vezethet. Emiatt, csakúgy mint a kávé, egyes teák is kellemetlenségeket okozhatnak, ha éhgyomorra isszuk őket, hiszen több teafajta is tartalmaz koffeint. Az egyik ilyen a fekete tea, általában ez tartalmazza a legtöbb koffeint.
Joghurt
Magas probiotikum- és tejsavtartalmának köszönhetően a joghurt jót tesz az emésztésnek. Ám jó néhány ember érzékeny a tejsavra, ebben az esetben pedig a ennek üres gyomorra történő fogyasztása fokozhatja a gyomorsav termelődését, ami kellemetlen gyomor- és bélrendszeri tüneteket idézhet elő. Sőt, így még a joghurtban található jótékony probiotikumok egy része sem tud megfelelően hasznosulni.
Fűszeres ételek
A fűszeres ételek irritálhatják a gyomornyálkahártyát, de az, hogy ez mennyire érvényes ránk, attól is függ, hogy mennyire vagyunk hozzászokva ezekhez az ételekhez. Ha nem fogyasztunk rendszeresen ilyen ételeket, akkor az üres gyomrunkban könnyen emésztési panaszokat okozhatnak.
Ennek oka, hogy a legtöbb fűszeres ételben található kapszaicin az emésztőrendszer receptoraihoz kötődik, és a szervezet úgy érzékeli, mintha valami káros anyag került volna a gyomorba. Ez fokozott nyálka- és emésztőnedv-termelést eredményez, ami hasmenést és hasi diszkomfortot okozhat.
Cukros ételek
Igen, csábító lehet desszerttel kezdeni az étkezést, de jobb, ha ezt későbbre hagyjuk. Az édességek ugyanis gyors inzulin- és vércukorszint-emelkedést okozhatnak, amit aztán ezek hirtelen bezuhanása követ. Ennek elkerülése érdekében érdemes először magas rosttartalmú ételeket fogyasztani, mivel a rostok lassítják a cukor felszívódását.
Szénsavas innivalók
A szénsavas italok, például az ásványvíz és az üdítők, gyakran puffadást és böfögést okoznak, különösen, ha üres a gyomrunk. Ennek oka, hogy a szén-dioxid-buborékok nyomást gyakorolnak a gyomrunkra.
Zsíros ételek
A zsíros, olajban sült ételek – például a sült krumpli – nehezen emészthetők, különösen üres gyomorra. A magas zsírtartalmú ételek lassabban haladnak át az emésztőrendszeren, ami fokozott gyomorsav-termelést vált ki, így refluxos tünetekhez vezethet.
Még több egészség: